hirdetés

Invázió várható: ezt az életmentő szűrést végezd el a kutyán

Szénási Szimonetta

2024. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

A betegség kezeletlenül igen magas arányban halállal végződik, így kiemelten fontos a megelőzés.

hirdetés

A szívférgesség a kutyák esetében az egyik legrettegettebb betegség. A szúnyog által terjesztett Dirofilaria immitis nevű fonálférget hazánkban először 2009-ben regisztrálták, akkor még mint külföldről behurcolt fertőzést. Az éghajlatváltozás következtében a korábban csak a mediterrán térségben jellemző parazita itthon is megtelepedett, és a korábbi statisztikák alapján egyre nő a megbetegedések száma.

A szívférgesség a kutyák esetében veszélyes betegség, de szerencsére megelőzhető

A kutyák esetében a szívférgesség gyakran későn derül ki

A szívférgesség igen súlyos probléma, és sajnos sok esetben csak akkor derül fény a fertőzöttségre, amikor az már visszafordíthatatlan károkat okozott az állat szervezetében. Ennek oka, hogy a fertőzés sokáig lappang, illetve kezdetben viszonylag általános tünetei vannak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kór terjedése

A betegség terjesztésében a szúnyogra, mint köztes gazdára tekinthetünk. Ez azt jelenti, hogy a féreg csak átmenetileg időzik benne, amíg el nem jut a végső gazdához, amely a kutyán kívül lehet más házi kedvenc, például macska vagy görény is.

A szúnyogok a fertőzött állatokból való táplálkozással (vérszívással) válnak hordozóvá. A fertőzött rovar csípéskor a parazita lárváit a  majdani gazdatest vérébe juttatja, amelyek a vérárammal a tüdőbe és a szívbe vándorolnak (innen az elnevezés is: szívférgesség). A paraziták körülbelül 6-9 hónap alatt érik el kifejlett állapotukat, amely 30-40 centiméter is lehet, és akár 7 évig is élhetnek az állat szervezetében. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a férgek eltömítik az artériákat, amely azonnali halálhoz vezet. Ám ezen kívül is számos problémát okoz a jelenlétük.

A szívférgesség tünetei

A betegség kezdeti tünetei olyan általánosak lehetnek, mint a levertség, étvágytalanság, köhögés, amikhez idővel légzési nehézség, ájulás, a has felvizesedése, valamint vér felköhögése és orrvérzés is társulhatnak. Utóbbiak már mindenképp szembetűnő és igen aggasztó jelek, de sajnos mire ezek megjelennek, addigra a fertőzés általában már igen előrehaladott állapotban van.

Nem kell félni a fertőzött kedvenctől!

Bár a parazita bejuthat az emberi szervezetbe is, az nem lehet végső gazdatest a számára, mivel abban nem képes kifejlődni.

A szívférgességgel az ember is megfertőződhet, de mivel a lárva nem tud teljesen féreggé fejlődni a szervezetünkben, a szívférgesség ránk nem jelent halálos veszélyt. Viszont a féreg lárvája bekerülhet a tüdőnkbe, ahol gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával más problémának tűnhetnek

idézi dr. Aladics Balázs állategészségügyi szakembert a Nébih.

Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az emberi megbetegedés a szakirodalom szerint nagyon ritka. A legtöbb szívféreg-mikrofilária elpusztul a bőrön keresztül vezető úton, és ha be is jutnak a vérbe, mivel nem tudnak fejlődni, elpusztulnak.

A másik lényeges információ, hogy mi kizárólag szúnyog által fertőződhetünk meg. A kutya, macska, illetve egyéb emlős nem jelent veszélyt ránk. Így a szívférgességgel fertőzött kedvenctől egyáltalán nem kel tartani: rád nézve ártalmatlan!

Invázióra kell készülni

A súlyos következmények miatt kiemelten fontos a megelőzés, amelynek alapja a rendszeres, évente megismételt szűrővizsgálat. Tévedés azt hinni, hogy elegendő csak a meleg hónapokban vigyázni kedvencedre, hiszen az egyre melegebb hazai időjárás következtében a szúnyogok az év jelentős részében jelen vannak. Idén például már januárban találkoztunk velük, sőt, az előrejelzések szerint az elmúlt fél év csapadékos időjárása miatt ebben az évben nagy szúnyoginvázióra számíthatunk.
Továbbá az ősszel megfertőződött kutya testében a lárvák a téli hónapokban is folyamatosan növekednek. Így a szívférgesség elleni védekezés egész évben kiemelten fontos.
Egész évben fontos a védelem

Szűrés nélkül kezelni életveszélyes

Ám egy nem fertőzött kutyának szívféreg elleni készítményt adni csaknem olyan kockázatos, mint maga a betegség, így az első lépésnek minden esetben a szűrővizsgálatnak kell lennie.

Többféle teszt érhető el, amelyek mind képesek kimutatni a parazita jelenlétét. Erről az állatorvosodtól kérhetsz bővebb tájékoztatást, aki pozitív eredmény esetén a további teendőkről is gondoskodni fog. A szívférgesség kezelése nagyban függ attól, milyen stádiumban van a betegség. Szerencsére a tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben elkezdett ellátás az esetek döntő többségében megmenti a kutya életét.

A szívférgesség mellett a bélparaziták is komoly problémákat okozhatnak, ráadásul van, amelyiket te is könnyen elkaphatod. Az egyik legnagyobb kockázatot a nem megfelelően adagolt féreghajtó jelenti. A pontos gyógyszerelés menetét dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvos részletezte ebben a cikkünkben.

fertőzés parazita szívféreg szívférgesség szúnyog szűrővizsgálatok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!