hirdetés

Ezeket a természetes szereket tilos használni kutya mellett: így lesz biztonságos a tavaszi nagytakarítás

Szénási Szimonetta

2023. május 6 - Képek: Getty Images Hungary

A tavaszi nagytakarításból kutyád és annak holmijai sem maradhatnak ki! Összegyűjtöttük, mikre ügyelj különösképpen a rendrakás során.

hirdetés

Bár idén a tavasz sokat várat magára, májusra minden bizonnyal végleg a szekrény mélyére kerülhetnek a télikabátok. Az évszakváltás a ruhatár átrendezése mellett egyúttal a nagytakarítás ideje is. Kutyatartóként egyrészt fontos, hogy csak kedvenced számára biztonságos szereket használj, illetve az is, hogy az ő holmijainak a rendbetételéről se feledkezz meg! A takarítás kutya mellett kicsit több körültekintést igényel. Nézzük, mikre kell ügyelned!

Takarítsd fel az udvart!

Ha kertes házban élsz, akkor tavasszal muszáj szemrevételezned az udvart, vajon az minden szempontból megfelel-e kutyusod számára. A meleg beköszöntével ugyanis az állatok imádnak elheveredni a napon, és egyre több időt odakint tölteni. Takarítsd össze az esetleg őszről megmaradt leveleket, és közben nézz körül, nincs-e semmi balesetveszélyes dolog – éles tárgy, mély gödör, kint felejtett rágcsálóirtó, stb. – a környéken. A növényeket sem árt ellenőrizned, ugyanis vannak köztük mérgezőek.

Irány a konyha!

A házon belül érdemes először a konyhával kezdeni a tavaszi nagytakarítást, és kidobni minden lejárt szavatosságú, pontosabban fogalmazna már fogyasztásra alkalmatlan ételt a kamra polcairól (hiszen a lejárati dátum sok esetben csak irányadó, ám a termék tovább fogyasztható.) Ilyenkor az állateledeleket is ellenőrizni kell! Emellett vess egy pillantást kedvenced etető-, illetve itatótáljára is! Ha úgy látod, nagyon elhasználódtak, repedezettek, esetleg töröttek is, akkor eljött az ideje a cserének. A karcolások ugyanis kiváló búvóhelyül szolgálnak a különféle baktériumoknak. Már biztosan tudod, de azért elismételjük: a kutya tányérkáit is naponta el kell tisztítani. Ehhez a legjobb a mezei mosogatószer, és egy erre rendszeresített szivacs.

Vedlés

Tavasszal sok kutya intenzívebben vedlik, ám egyes fajták egész évben hullajtják a szőrüket. Emiatt ajánlott időről időre komolyabb szőrtelenítési stratégiát bevetni. Erre a célra bérelhetők speciális gépek, de kaphatók kifejezetten állatszőr eltávolítására alkalmas fejjel ellátott porszívók is.

A szőnyegek és kárpitok esetében a mosószeres vízzel való enyhe benedvesítés, majd egy kemény sörtéjű kefével történő egyszeri átfésülés fellazíthatja, sőt ki is szedheti a beágyazódott szőrszálakat. Porszívózás után szöszölőhengerrel, állatszőrtelenítővel vagy más szőrszál-eltávolítóval is átmehetsz a felületeken. Ha minden felületet megtisztítottál, akkor befejezésül használhatsz szövetspray-t.

Amire ügyelj, hogy ne használj erős illatú termékeket, ezek ugyanis bánthatják a kutya érzékeny orrát, sőt a testére kerülve bőrirritációt is előidézhetnek! Ugyanígy tilos illóolajokat használni, szintén az erős szaguk és az irritatív tulajdonságuk miatt. A fertőtlenítőszerekkel különösen óvatosan kell bánni, hiszen azok mérgezőek; az alkohol és a hipó bőrrel érintkezve égési sérülést, belélegezve pedig légzési nehézséget okozhat

Szelektálás

Kedvenced játékait is ajánlott rendszeresen ellenőrizni, és az elhasznált holmikat kidobni. Egy szétrágott játék roppant veszélyes, mivel a lenyelt darabok bélelzáródást vagy -perforációt okozhatnak, amik még gyors orvosi beavatkozás mellett is halálosak lehetnek.

Mosás

A jó állapotú játékok, illetve a fekhelyek, takarók és egyéb, mosható dolgok pedig mehetnek a mosógépbe. Ezt ajánlott legalább havonta megismételni.

A nyakörvekre, pórázokra, sőt a kutya alvóhelyét övező falakra, illetőleg a parkettára is ráfér ilyenkor egy alapos takarítás. Sőt az ablakokról és az ajtókról sem árt eltakarítani a mancs- és orrnyomokat. Mindig kutyabarát tisztítószereket használj (ezekről EBBEN a cikkben írtunk bővebben.)

Tiszta jószág

Végül ne feledkezzen meg a legfontosabbról: magának az ebnek a rendbetételéről! Bár a kutya ápolása egész évben fontos, tavasszal, a vedlés és a téli időjárás viszontagságai okán az év ezen szakában érdemes a megszokottnál is komolyabban venni a kozmetikát. A bunda ilyenkor gyakran speciális törődést igényel, főleg, ha hosszú szőrű az eb, emellett pedig a karmokra is figyelni kell. Ha szükséges, fordulj kozmetikushoz a megfelelő ellátásért!

baktérium benti kutya etetőtál fertőzés játék kert kutya a kertben kutyabarát tisztítószer kutyaszőr parazita takarítás tisztaság udvar vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink