hirdetés

Kedvenced is rajong az furcsa játékokért, mint egy agyonrágott plüss vagy egy pléd? Ez áll a különös szenvedély hátterében

Szénási Szimonetta

2022. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

A te kutyádnak is van egy minden más játékánál többet érő kedvence? Az ebek sokszor rajonganak a szakadt, agyonrágott kincseikért, nem ok nélkül.

hirdetés

A kutya kedvenc játéka szinte bármi lehet: ragaszkodhatnak egy plüssfigurához, egy csörgő-zörgő labdához, de egy műanyag csont vagy a kölyökkori pléd is lehet a favorit. Ez a kiszemelt dolog pedig minden más holmijánál értékesebb a számára.

Mi állhat a rajongás hátterében?

Több oka is lehet, amiért kedvenced kiszemel magának egy kabalát, amit aztán módfelett szeret. Az egyik, hogy még kicsiként kapta, és kialakult az érzelmi kötődés az adott játék felé.

Hasonlóan érzelmi okból rajonganak azokért a játékokért, amik kiskutyára emlékeztetnek. Ahogy korábban írtunk róla, az ebek úgy babáznak, mint a gyerekek: szeretik, ha valami saját kölyökkori másukra emlékezteti őket.

Dr. Erik Loftin, a DoveLewis Sürgősségi Állatkórház orvosa azt is elmondta ennek kapcsán, hogy a nőstények körében még gyakoribb ezafajta ragaszkodás a kiskutyaszerű holmikért, amikkel kiélhetik anyai ösztöneiket.

Ahogy a szeretett tárgy, új a játékokkal való tevékenység is lehet tipikus. Egyes kutyák például imádják szétcincálni a szórakoztatásukra vásárolt dolgokat. Mások órákig nyammognak egy labdán vagy a gumikacsán, míg megint más négylábúak bevackolják maguk mellé az ágyba a pajtást.

Egyes fajtáknál, amelyeknél erősebb a ragadozóösztön – mint a terrierek, a kopók vagy a pásztorkutyák –, ez a jelenség gyakrabban megfigyelhető.

Mindig ügyelj a biztonságra!

Ahogy fentebb írtuk, sok kutya szereti szétrágni a játékait. Emiatt nagyon ügyelj rá, hogy azokon ne legyen számára semmi veszélyes, gondolunk itt könnyen letörhető darabkákra. Ezen felül akkor is el kell venned kedvencedtől a holmit, ha azt már túlságosan szétszedte.

Az apró műanyagdarabok vagy a sípoló belsők lenyelve megakadhatnak az állat torkán, ami akár fulladáshoz is vezethet. Lejjebb jutva pedig ezek a darabkák bélelzáródást és egyéb belső sérüléseket okozhatnak. Utóbbiak szintén életveszélyesek!

Ha kedvenced szétrágta a játékát, vedd el tőle, nehogy lenyeljen egy darabot!

Nem minden a külső

Másrészt ha a játék nem veszélyes, csak egyszerűen csúnya, mert elhasznált – például egy agyonszeretgetett, de amúgy egyben levő plüss, vagy egy rongyosra gyűrögetett takaró –, azt nem kell elvenned pajtásodtól. Gondolj arra, micsoda megrázkódtatás lenne számára, ha többé nem láthatná a hőn szeretett holmiját.

Amit inkább ne engedj kedvencednek!

  • A fenti veszélyhelyzetek tükrében van néhány dolog, amivel jobb, ha nem engeded játszani kedvencedet. Az egyik ilyen a gesztenye, illetve a kisebb méretű labdák és minden egyéb gömbölyű dolog, ami belefér az eb szájába, és azt könnyen lenyelheti.
  • A nem kifejezetten kutyák számára készült gumijátékok, mert azokat könnyen szétrághatják.
  • Élesen törhető eszközök, mint a szilánkosan törő csont vagy a botok. Ezek megsérthetik az állat száját, lenyelve pedig bent okoznak bajt.

Az alábbiakban következzen néhány kedves történet kutyákról és furcsa játékaikról

Két dudás egy – takaró alatt

Baxternek, az ötéves tigriscsíkos pitbullnak és társának, az egyesztendős pitbullkeverék Ollie-nak közös imádatuk tárgya egy pihe-puha paplan. Ahogy gazdájuk, Ayanna Allyne elmondta, kezdetben csak Baxter rajongott a kényelmes takaróért, amit úgy dagaszt, akár egy doromboló kiscica. Ám amit Baxter szeret, azt kis társa is akarja. Így lett mindkettejük szenvedélye a pokróc.

Tüskés szerelem

Copper, a kétéves Cavalier King Charles spániel igazán mélyen kötődik plüss sündisznójához, akit mindig óramű pontossággal este kilenc órakor látogat meg gazdája ágyán, hogy 10 percben levezesse rajta a napi feszültséget.

Mint arról korábban már részletesen írtunk, a játékok meghágása elég tipikus dolog a kutyáknál, és többnyire nincs szexuális indíttatása. Copper is valószínűleg csak megnyugvást keres az afféron keresztül.

A mókusvadász

A nyolcesztendős Manny igazi mókusokra ugyan nem vadászik sétái során, ám annál nagyobb hévvel veti bele magát kedvenc kabalája felkutatásába, amit gazdái rendszeresen elrejtenek előle. A megtalálást hangos, ismétlődő sípolás jelzi, ugyanis a plüssfigura ilyet is tud (valószínűleg ebben is rejlik a varázsa a kutyus számára.)

Csakis a zöld dínó

Feta egy rongyos, zöld dinoszaurusz plüssért lobbant lángra, és bár a játék már jócskán viseltes, ez cseppet sem zavarja a négylábút, szereti hűségesen.

Ahogy gazdája, Cody Mello-Klein elmondta, a nagy becsben tartott figurát egy szomszéd ajándékozta az ebnek. Pontosabban mondva kidobta, Feta pedig séta közben észrevette a kukában búslakodó plüssöt. Jólelkű kutya révén megmentette a pusztulástól a puha játékot, és azóta elválaszthatatlanok.

Igaz, hogy már inkább egy nagy, zöld anyagdarabra hasonlít, és időközben az arcát is elvesztette, de tulajdonosa számára ez semmit sem von le az értékéből.

Csak zörögjön

Peanut, azaz Mogyoró, a mopsz egyetlen kitételt tesz, ha játékról van szó: csak zörögjön! Ha pedig teljesül a kívánsága, és gazdái meglepik valami hangos holmival, teljes izgalommal rohangászik fel-alá a lakásban, szájában az új szerzeménnyel.

A méret a lényeg

A 11 és fél éves fekete labrador, Oscar rajong a gigantikus holmikért. Ez nem is csoda, hiszen ő sem épp kistermetű a maga csaknem 30 kilójával. Két kedvence, egy Mac nevű plüss oroszlán és a stílusosan Báránykának elnevezett bárány körülbelül fele akkorák, mint ő – és szerinte ez így tökéletes.

Gazdája, Cait Knoll elmesélte, hogy minden alkalommal, mikor hazaérnek, Oscar megragadja valamelyik figurát, hogy azzal üdvözölje őket. Tévénézés közben pedig előszeretettel szundikál valamelyik játékon. Az sem ritka, hogy csatakosra rágja őket, ugyanis egy másik nagy szenvedélye ezeknek a plüssöknek a „nyammogása”. Annyi bizonyos, hogy ahol Oscar van, ott van Mac és Bárányka is.

Egy újabb mókusfogó

Duke egy négyéves, mentett pitbullkeverék, akinek egykor még sípoló mókuskája ma már csendes társ – a kutya annyira szétrágta, hogy ki kellett szedni belőle a hangot adó kis eszközt.

Duke bevett szokása, hogy őrült módjára rohangászik a ház körül a mókussal. Gazdája feltételezése szerint egy esetleges séta közben mókustámadásra edz, hogy biztosan meg tudja védeni mindkettejüket a félelmetesnek ígérkező fenevadtól.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

bélelzáródás érzelmek érzelmes kutya félrenyelés játék játék a kutyával kötődés kutya érzelmei kutya hágó mozdulat kutya kötődés kutya rágóka kutya szétrág kutyajáték megható kutyás történetek vicces kutyás történet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!