hirdetés

Nem csak te vagy szomorú, hogy vége a nyárnak: így ismerd fel, ha kedvenced depressziós

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, azzal arányosan számolnak be egyre többen lehangoltságról, motiválatlanságról, depresszióról. Ez a probléma pedig nemcsak az embereket, de a kutyákat is érinti. Az alábbi tünetek jelzik a bajt.

hirdetés

Sokan nem tudják, hogy kedvencüket az emberekhez hasonlóan számos mentális probléma érinti. Az ismeret hiánya miatt pedig gyakran későn ismerik fel, hogy a kutya depressziós. Ráadásul a betegség sokkal gyakoribb az őszi-téli hónapokban. Figyelj az intő jelekre, hogy még időben léphess!

A boldogtalan kutya jelzései

  • visszahúzódó viselkedés: kevesebb lelkesedést mutat a korábban kedvelt elfoglaltságokhoz, mint a játék vagy a séta
  • letargia
  • nyugtalanság
  • megváltozott alvási szokások: előfordulhat, hogy kutyád többet alszik a megszokottnál, de az is, hogy képtelen mély, pihentető álomba merülni
  • furcsa, vagy korábban nem tapasztalt szokások megjelenése: a bútorok rágása, bevizelés vagy-piszkítás, ingerlékenység, agresszivitás, menekülési kényszer

Mitől lehet egy kutya depressziós?

Számos dolog befolyásolja a négylábúak érzelmi állapotát. Vegyük sorra!

1.) Megváltozott környezet, felborult napirend

Gyakran valamilyen környezeti változás – például költözés, építkezés vagy átalakítás –, illetve a napi rutin felborulása a kiváltó ok. A kutyák számára a napirend több mint lényeges: az egyik legfontosabb dolog az életükben. Éppen ezért ha az bármilyen okból felborul, az állat is könnyen kibillenhet a lelki egyensúlyából.

2.) Egy új személy, vagy valaki hiánya

Egy új személy tartós jelenléte, vagy valaki hiánya is állhat a hangulatváltozás hátterében. Például ha rövidebb-hosszabb ideig más vigyáz négylábúdra, az megterhelő lehet a számára. Ugyanígy a válás, a gyerekek kirepülése a családi fészekből, de az is okozhat zavart, ha gazdájának megváltozik a munkarendje, és többet kénytelen távol lenni az otthontól. Emellett a kutyák rosszul reagálnak egy családtag elvesztésére is.

3.) Félelem és stressz

Ezeken felül a félelem, a stressz és a szorongás is okozhat depressziót. Ide tartoznak a különféle fóbiák – mint a túlzott félelem a zajoktól, a vihartól, az idegenektől –, illetve a szeparációs szorongás is.

4.) Unalom

Nem szabad megfeledkezni egy gyakran szem elől tévesztett, ám igen nyomós okról a depressziót kiváltó tényezők között, ami nem más, mint az unalom. Szőrös barátodnak ugyanis szüksége van arra, hogy eleget foglalkozzanak vele. Ebbe beletartozik a séta, a közös játék és a feladatozás is. Különben könnyen elmagányosodhat, ami depressziót szül.

5.) Nem megfelelő gondoskodás

Előfordulhat, hogy attól lesz egy kutya depressziós, mert nem úgy foglalkoznak vele, ahogyan igényli. Vannak nagyobb mozgásigényű fajták, míg egyes kutyák inkább a több közös tevékenységet tartják nélkülözhetetlennek. Megint mások a feladatozásban tudják kiélni magukat.

Fontos, hogy ismerd barátodat, hogy azt adhasd neki, amire valóban szüksége van. Gondolj csak bele, milyen trauma lenne, ha valaki arra kényszerítene, hogy az általad hőn szeretett jógát cseréld le a súlyemelésre, vagy fordítva, mondván, mindkettő sport. Ilyen formán kell gondolkodnod kedvenced igényeiről is.

6.) Évszakváltozás

Az emberek esetében gyakran emlegetjük az őszi-téli depressziót, ami az egyre rövidülő nappalok és a kevés napfény számlájára írhatunk. Nos, ugyanez a hatás megfigyelhető a kutyáknál is, az év ezen szakában ők is hajlamosabbak a depresszióra. Ezt szezonális érzelmi zavarnak is szokás nevezni. Ilyenkor, az időjárás és a korai sötétedés miatt gyakran rövidülnek a séták, ami szintúgy negatívan hathat az ebre.

7.) Fizikai fájdalom, betegség

Depresszív hangulatot idézhet elő valamilyen krónikus fájdalom vagy betegség is. ha ennek felmerül a gyanúja, haladéktalanul vidd orvoshoz kis barátodat!

A kutya személyisége

Kedvenced habitusa is közrejátszhat abban, mennyire élénk a mindennapokban. Vannak természetüknél fogva nagyon virgonc, eleven ebek, ugyanígy csendesebb, visszahúzódóbb kutyák. Ezt azonban ne keverd össze a lehangolt, depressziós állapottal! Ha ismered négylábúdat, tudod, mi jellemző, és mi figyelmeztető jelzés nála.

Mit tegyél, ha depresszióra gyanakszol?

Ha a fentebb felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalod jószágodon, gondold át, mi válthatta ki a szokatlan viselkedést. Ugyanis először az okot kell megtalálni, majd megszüntetni annak érdekében, hogy kedvenced jobban legyen.

Ha valamilyen változás generálta a lehangoltságot, akkor igyekezz megszüntetni a zavaró tényezőt. Ha ez nem lehetséges – például az új munkarend vagy a gyász esetében –, akkor pedig tölts minél több időt kutyáddal, hogy segíts neki megszokni az új rendet. A sétálás, a sok játék, a közös programok mind jó megoldások lehetnek. Figyelj az állat jelzéseire, mire hogy reagál, és ennek megfelelően alakítsd a napjaitokat.

Mikor kell segítséget kérned?

Ahogy már írtuk, ha valamilyen egészségügyi problémára gyanakszol, akkor haladéktalanul vidd állatorvoshoz kedvencedet! Szintén szakember segítségére van szükség abban az esetben, ha pajtásod hirtelen hangulatváltozására nem találsz magyarázatot. Ilyenkor egy kutyapszichológus vagy viselkedésszakértő segíthet feltérképezni a kiváltó okot.

depresszió depressziós kutya fóbia furcsa szokások kutya depresszió ellen kutya depresszió jelei kutya depresszió kezelése kutya mentális egészség kutya viselkedése kutyapszichológus letargia mentális betegség mentális probléma rossz szokások szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink