hirdetés

Miért vágyik rá a kutya, hogy sokszor megérintsd? Több okból is fontos számára a testi kontaktus

Ferenczi Deborah

2022. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutya folyton kifejezi feléd, hogy szüksége van az érintésedre, kikönyörgi a simogatást, annak bizony több oka is lehet. Az egyik persze az, hogy szereti a kedves érintést, de még sok egyéb tényező is állhat a háttérben, amire nem is gondolnál.

hirdetés

A te kutyusod is folyamatosan arra vár, hogy megérintsd? Állandóan odabújik hozzád? Szeret a közeledben lenni? Az alábbi 5 oka lehet annak, hogy ha a kutyusod kifejezetten imádja a simogatásodat.

Jelezni szeretne valamit vagy figyelmet kér tőled

Ha kutyád állandóan az érintésedet és a közelségedet keresi, akkor nagyon valószínű, hogy a figyelmedre vágyik. Ha ezt kifejezetten bizonyos időközönként teszi, például minden egyes nap ugyanakkor, elképzelhető, hogy jelezni akar számodra valamit. Például hogy éhes, vagy hogy sétálni szeretne menni. De szimplán az is előfordulhat, hogy csak szeretetre vágyik és természetéből adódóan ennyire bújós. A mopsz, a tacskó, és a boxer is ilyen fajták.

Ezért is szereti annyira a kutya a simogatást

Ha az eb olyan helyzetekben bújik hozzád, vagy érint meg, amikor vészhelyzet van, vagy úgy érzi, hogy kiszolgáltatott vagy, tőled várhat védelmezést. Esetenként pedig lehet, hogy ő az, aki meg szeretne óvni téged, vagy legalább csökkenteni a szorongásodat. A falkaösztön velejárója, hogy a tagok folyamatosan figyelnek és vigyáznak egymásra. Lehet, hogy kedvenced valami olyat érzékel, amit te nem vettél észre, és ezért húzódik közelebb hozzád.

Jutalmazod ezt a jellegű viselkedését

Sok esetben ennek a túlzott közelségnek te vagy a generátora. Ha mindig megdicséred, vagy megjutalmazod az ebet, amikor az érintésedet keresi, akkor automatikusan a jutalmazással köti össze ezt a cselekedetét. Ilyenkor elképzelhető, hogy nem is ösztönösen cselekszik, csak megtanulta, hogy jutalmat várhat ezért a tevékenységért.

Szeparációs szorongás is állhat a háttérben

Sok esetben, kiváltképpen mentett kutyusoknál előforduló probléma a szeparációs szorongás. Ugyanis ilyenkor a negatív élményeikből adódóan automatikusan azt hiszik, hogy te is elhagyhatod őket bármikor. Ennek megelőzéseképpen pedig hajlamosak az ebek mindenhova utánad menni, továbbá folyamatosan az érintésed után ácsingózni. Ha elhagyod a házat, hajlamosak lehetnek teljesen kiborulni. Annak érdekében, hogy csökkentsd kedvenced félelmét, érdemes lehet szakemberhez fordulnod, ugyanis a szeparációs szorongást hosszútávon nagyon nehéz egyedül kezelni.

Biztonságérzet és szeretet kifejezése

Sok esetben a kutyus azzal, ha odabújhat hozzád, a közeledben lehet, biztonságérzetét fejezi ki, éli át. Ez különösen jellemző lehet olyan esetekre, mint az együtt alvás, amikor az eb kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ilyenkor a feltétlen bizalom jele az, ha odabújik hozzád, és elalszik melletted. Továbbá az érintés a kutyák számára is az egyik legegyértelműbb kifejezése annak, hogy szeretik az gazdájukat, hogy kötődnek hozzá, hogy megbíznak benne.

kötődik a kutya kutya érintés kutya simogatása miért szeparációs szorongás szeret a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink