hirdetés

12 mód, ahogy kutyád a tudtodra adja, hogy veszélyben vagytok

Ferenczi Deborah

2022. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran lehet találkozni olyan jelenetekkel filmekben, amikor a kutyák elkezdenek eszeveszetten ugatni, amikor valamiféle veszélyt éreznek. De vajon mennyire pontos ez az ábrázolás? Valóban megvan ez az egészen különleges hatodik érzéke az ebeknek?

hirdetés

Akár a tudomány oldaláról keresünk magyarázatot, akár máshonnan, be kell látnunk, hogy a kutyák egészen széles skálán képesek megérezni a veszélyt. Maga a fenyegetettség a betörőtől a tornádóig rengetegféle formát ölthet. Ennek a különleges képességnek számos oka lehet, többek között a páratlan szaglás és hallás, a légköri változások érzékelése, de akár szerepet játszhat az intuíció is.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a kutya veszélyt érez?

Abban az esetben, ha a kutyád veszedelmet érez, annak jelet is fog adni. Például elkezdi kaparni az ajtót, nyafog, ugat, vagy szokatlan módon viselkedik. Jelentkezhet még hiperaktivitás, remegés, kitartó ugatás vagy elrejtőzés is. Ezek mind olyan metakommunikációs eszközök, melyekre figyelned kell. Emellett olyan szituációval is találkozhatsz, hogy kedvenced rá nem jellemző módon elkezd követni valakit, aki bajba került, és az állat ezt érzékeli. Természetesen, ha a kutya negatívan reagál egy személlyel szemben, akkor akár az illető lehet a konkrét veszély forrása is.

Figyelj a testbeszédére

Íme néhány jel, amelyek arra utalnak, hogy kutyád veszélyt érzékel:

 • Folyamatos morgás
 • Kitartó ugatás
 • Ajtók vagy bármilyen nyílás pánikszerű őrzése
 • Felugrás
 • Kaparászás
 • Bujkálás
 • Menekülés
 • Nyugtalanság
 • Hiperaktivitás
 • Remegés
 • Ismeretlen emberekkel szemben való váratlan reakció

Miért érzékelik a kutyák a veszélyt?

A kutyák genetikailag a vadonban való túlélésre lettek programozva. Az idők során lenyűgözték az embereket azzal a képességükkel, hogy észlelik a veszélyt, ez pedig évezredeken keresztül segített minket, sőt számos alkalommal életet mentett. Nem csupán természeti katasztrófák megérzésére képesek, hanem akár betegségeket is tudnak előre jelezni. Ennek köszönhetően a tudomány már régóta foglalkozik az állatok ezen képességével. Kutatások során arra jutottak, hogy ebben elengedhetetlen szerepet játszik páratlan szaglásuk és éles hallásuk. Ezek az emberfeletti képességek lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, mint például a légköri nyomás változása a tornádó kialakulása közben. Ráadásul a tudósok felfedezték, hogy a kutyák UV-látással is rendelkezhetnek. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban látnak éjszaka, és ennek köszönhetően olyan részleteket vesznek észre, amelyeket mi nem.

Kutya képzése a veszély jelzésére

Először is figyelni kell arra, hogy a kutyád miként érzékeli a potenciális veszélyt. Amennyiben a fent említett jelek közül bármelyiket tapasztalod, érdemes körbenézned a környezetben, akár nézd meg a tévét vagy a híreket, hogy nem figyelmeztetnek-e viharra. Ezek után ellenőrizd a környezetedben előforduló veszélyeket. Például ha otthon vagy, nézd meg nem hagytál-e el valamit a tűzhelyen, vagy valahol nincsen-e baj van a vezetékekkel. Ha van gyereked, nézd meg jól van-e. Ez azon alkalmak egyike, amikor figyelmes és türelmes kutyatulajdonosnak lenni kifizetődik. Egy napon akár az életedet is megmentheti. Ahhoz, hogy jobban felkészülj az ilyen helyzetekre, a legjobb, ha elolvasol erről szóló történeteket. Amit mások tapasztaltak, segíthet abban, hogy gyorsabban megtaláld a problémát és könnyebben felismerd azt, ha kutyád ilyen jellegű jelzéseket ad feléd.

kutya figyelmeztet kutya jelzések kutya megérzi kutya megérzi a veszélyt kutya testbeszéd veszély veszély jelzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!