hirdetés

A kutya, aki megérezte, hogy gazdája rákkal küzd: így mentette meg az életét

Ferenczi Deborah

2021. október 5

Annak ellenére, hogy számos kutatást lehetett már arról hallani, hogy a kutyák valóban képesek kiszagolni, megérezni bizonyos betegségeket - többek között a rákot is - mégis viszonylag kevés konkrét történetet ismerünk erről a jelenségről. A 41 éves Tess Robinson esete csodálatos példa arra, hogy a kutyák valóban képesek megmenteni egy ember életét ezzel a képességükkel.

hirdetés

Kitűnő szaglásuknak köszönhetően a kutyák segítenek még idejében felfedezni a rákbetegséget, időnként akkor is, ha nincsenek erre beidomítva. Tess Robinson esetében a kutyusa egy előrehaladott petefészekrákra hívta fel a gazdája figyelmét, mely kezeletlenül egészen biztosan halálos kimenetelű lett volna.

Lola minden valószínűséggel megérezte gazdájának a tumorát.

Lola, az életmentő

Tess arra lett figyelmes, hogy kutyusa, Lola már hetek óta nagyon furcsán viselkedett vele. Mindig ugyanarra a pontra ugrott a hasán, ahol ennek hatására egy furcsa dudor jelent meg. Eközben pedig a kutyus- aki egyébként egy roppant intelligens csivava volt– szokatlan módon csak meredten bámult rá, mintha csak üzenni akart volna a gazdájának valami nagyon fontosat. Mikor a hölgynek ez már sokadjára feltűnt, elkezdte vizsgálni az adott dudort, és úgy döntött, hogy biztonság kedvéért orvoshoz fordul.

Lola, aki felfedezte a gazdája petefészekráját

Azzal a mozdulattal, hogy Lola folyamatosa ráugrott Tess hasára, az addig láthatatlan tumor szemmel láthatóvá vált, felhívta a figyelmet arra, hogy valami nagyon nincsen rendben. Az orvosnál a vizsgálatok megállapították, hogy az asszonynak előrehaladott petefészekrákja van, amit azonnal kezelni kell. Annak köszönhetően, hogy a csivavája felfedezte a tumort, még idejében ki tudták műteni az addigra már 12 cm-es daganatot. Ennek köszönhetően meg tudták kezdeni a célzott kemoterápiás kezelést is. Így sokkalta nagyobb esélyt adva a túlélésre.

„Őszintén hiszem, hogy Lola mentette meg az életemet”- nyilatkozta Tess Robinson

Nem csupán Tess, de az orvosai is egyértelműen úgy gondolják, hogy Lolának köszönhetik a rák felismerését.

 

Az első publikált eset

Hasonlóképpen történt ez Daisy gazdája esetében is, amely az első ilyen jellegű történet volt, amit 1989-ben a londoni King’s Collage Hospital kórház hivatalosan is publikált. A történet szerint Daisy, a kutya állandóan a gazdája combján elhelyezkedő anyajegyet szimatolta. Miután a kutya rendkívül gyanús viselkedése hamar felkeltette a nő figyelmét, orvoshoz fordult, ahol megállapították, hogy melanómája van. Annak köszönhetően, hogy a kutya folyamatosan szagolgatta a nő anyajegyét, felhívta a figyelmét arra, hogy valami nincsen rendben, így még idejében eljutott orvoshoz.

A kutya, aki a mellrákot is megérezte

A kutatásban résztvevő egyik orvosnak Dr. Calrie Guestnek szintén a kutyája mentette meg az életét. Az eb valamilyen oknál fogva folyamatosan bökdöste gazdája mellkasának ugyanazon területét. Ennek hatására Calrie elment orvoshoz, ahol két tumort is diagnosztizáltak, melyek olyan mélyen helyezkedtek el, hogy valószínűleg mire az orvosok észlelik, már menthetetlen lett volna a helyzet. A későbbiekben Guest és társai alapították meg a Medical Detection Dogs nevű jótékonysági szervezetet. Kifejezetten arra specializálódtak, hogy a kutyákat képezzenek ki rákbetegségek felismerésére és jelzésére. Ezáltal sok embernek segítenek még időben felismerni a betegséget.

(Képek: Getty Images Hungary)

életmentő kutya gyógyító kutyák kutya kiszagolja kutya megérzi a rákot rák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!