hirdetés

Beteg gyermekeken segít a terápiás kutyás csoportos foglalkozás: ilyen jótékony hatásai vannak

Ferenczi Deborah

2023. május 11

A kutya asszisztált terápia, mondhatni a fénykorát éli napjainkban. Ugyanis a tudomány eljutott arra a pontra, hogy már kutatások által is képesek bizonyítani azt, hogy ténylegesen komoly pozitív hozadékai vannak a kutyás terápiáknak. Ezek az állatasszisztált foglalkozások elősegítik a gyógyulás folyamatát, legyen szó fizikai, vagy lelki vonzatról.

hirdetés

Számos módja lehet a kutya asszisztált foglalkozásoknak, hiszen egyéni terápiától kezdve, a csoportos foglalkozásokig mindenre van lehetőség. Miután az egyénileg történő kutya asszisztált terápia elterjedt az 1980-as években, egyre inkább kirajzolódott, hogy akár csoportos foglalkozásokon is lehetne alkalmazni a gyógyító ebeket. Ennek hatására jöttek léte, kiváltképpen beteg vagy komoly szociális problémával küzdő gyermekek számára, a csoportos kutya asszisztált terápiás kezelések.

Kiváló hatással van a gyermekek fejlődésére a kutya asszisztált csoportos terápia

A csoportos terápiák

A kutyás csoportos terápiák lényege tulajdonképpen az, hogy minden feladatot a kutyussal, vagy annak segítségével kell megoldani. Ami megdöbbentő, hogy a gyermekek, akik addig nagyon antiszociálisak voltak vagy esetleg félénkek, sokkal könnyebben szocializálódtak a kutya jelenlétében. A gyakorlatok során előbújt a gyermekek személyisége, illetve a fejlesztésre szoruló magatartása és problémái. Ugyanakkor sokkalta nyíltabbak és bátrabbak is lettek, hiszen a kutyus olyan gátlásokat oldott fel bennük szinte teljesen észrevétlen módon, melyre ember talán nem is képes. Ennek az oka, hogy egy kutyás terápia sokkal felszabadultabb, és éppen ezért hatásosabb is, mint egy más jellegű terápia.

A kutya asszisztált terápiák hatásai

Az állatterápia egyre nagyobb szerepet kap, mind a fizikai, mind a mentális gyógyításban. Mivel hatalmas segítséget jelentenek az állatok a mozgáskorlátozottaknak, értelmi és érzelmi sérülteknek, magatartás zavarral küzdőknek, illetve pszichiátriai problémák orvoslásában is kiemelkedő szerepe van a kutyás terápiának. A kutya jelenléte bizonyítottan oldja a stresszt, csökkenti a depressziót. Tulajdonképpen függetlenül kor és célcsoporttól, minden emberre kiemelkedően jótékony hatással bír. Annak köszönhetően, hogy a kutya megnyitja gyermekeket, sokkal hatékonyabban tudnak a szakemberek velük foglalkozni, mivel a kutya jelenléte elősegíti azt, hogy nem ütköznek folytonosan falakba a kezelés során. Az állat szerető, és biztonságos közeget jelent a gyermek számára, így sokkal könnyebben tud elindulni a gyógyulás és a fejlődés útján.

A gyermekeket elindítja a szocializáció útján, hiszen feloldja a gátlásaikat egy kutya jelenléte.

A kutya, mint társasszisztens

A kutyáknak sajátossága, hogy képesek teljesen együttműködni az emberrel. Éppen ezért kiváló társak mindenfajta terápia keretein belül, ugyanis képesek szimbiózisba kerülni azzal, aki vezeti a terápiát. Nagyon intelligensen tudnak olvasni a kommunikációból, és ehhez mérten tudnak viszonyulni az emberekhez. Önzetlen szeretetükkel és mérhetetlen elfogadásukkal, egy biztost talajt teremtenek a terápiás foglalkozások sikerének.

Hazánkban is egyre inkább elfogadott a kutya asszisztált terápia, ugyanis mára egyre több csoportos foglalkozás alakul e módszer köré, ami pedig a leginkább motiváló, hogy egyre komolyabb igény is van erre. Ugyanis folyamatosan döbbenek rá az emberek, hogy milyen jótékony hatással bír a terápiás kutyák alkalmazása, mind a fizikai mind, a mentális orvoslás területén.

(Képek: Getty Images Hungary)

 

 

állatasszisztált terápia gyógyító kutyák kutya gyógyító hatása kutyás csoportos terápia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!