hirdetés

Van, ahol terápiás kutyák segítik a tanulókat a vizsgaidőszakban

Molnár Enikő

2024. június 5 - Kép: Getty Images Hungary

Már javában tart a vizsgaidőszak, az év egyik legfárasztóbb periódusa a felsőoktatásban tanulók számára. Az ilyenkor átélt stresszt nehéz ép ésszel bírni, ezért vannak olyan intézmények, ahol kutyák segítik a diákokat.

hirdetés

Egy angol egyetemen különleges lehetőség nyílt a diákok számára: terápiás kutyák érkeztek a campusra, hogy segítsék a vizsgaidőszak átvészelését. Tagadhatatlan, hogy ezek az periódusok igazán nagy terhelést és stresszt jelentenek a diákok számára, emiatt szükségük is van a kikapcsolódásra. A Plymouth-i Egyetem egyik campusát két terápiás kutya és felvezetőjük látogatja, akiket szabadidejükben meglátogathatnak a diákok. A tanulók ideálisan kis csoportokban mehetnek be a terápiás kutyás foglalkozásokra, ahol 10 percet tudnak eltölteni a segítő négylábúakkal. Így minél több diáknak megvan a lehetősége találkozni Arthurral, a labrador retrieverrel és Grace-szel, a portugál vízikutyával, akik a Bale’s Buddies szervezet munkatársai.

Kétségtelenül üdítő a jelenlétük

A céljuk ezzel az, hogy a kutyák lelkesedése, vidámsága és barátságos személyisége egy kicsit kirántsa a diákokat a mókuskerékből, remélve, hogy az alkalom után újult erővel térhetnek vissza a tanulmányaikhoz. A kutyák játékra hívják a tanulókat, és simogatni is lehet őket. Már a képekből és videókból is látszik, hogy csupán a jelenlétükkel mennyit segítenek a diákoknak. Ezt a beszámolók is bizonyítják.

Általában az emberek bejönnek és… és csak a széles mosolyokat látjuk… mert ez valami nagyon más, főleg, amikor egy iskolai vagy egyetemi környezetben vagy – nem számítasz arra, hogy egy társat találsz

– nyilatkozta a kutyák felvezetője, Jessica MacDonald a BBC-nek. Ezután hozzátette a következőket: „Nyilván számos más előnye is van, mint a stresszcsökkentés, jobb mentális egészség és jóllét, és még olyanokban is segít, mint a magány és az elszigeteltség.” Az egyik diák például azt is mondta, hogy a kutyák „olyan boldogok, hogy rád ragad”.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutya, aki doktori címet kapott

Nem Arthur és Grace az egyetlenek, akik négylábúként oktatási intézményekbe járnak, hogy segítsék a diákok jóllétét és megkönnyítsék a megterhelő időszakokat. Több egyetemen és iskolában is hasznosítják a terápiás kutyák készségeit, így segítve a tanulóknak. Néhány évvel ezelőtt egy labrador retriever, Moose tiszteletbeli doktori kinevezést kapott. Éveken keresztül segítette gazdája, dr. Trent Davis munkáját, többek közt a mentális betegségeket érintő stigmák csökkentésében és tanácsadásban.

Szerencsére itthon is egyre több iskola él a lehetőséggel. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy milyen szerepe van a kutyáknak egy iskolai állatasszisztált foglalkozáson, akkor olvasd el ezt a cikkünket. Ha pedig a Debreceni Egyetem segítőkutyájáról, Dagdáról szeretnél olvasni, akkor kattints ide.

állatasszisztált fogalkozások állatasszisztált terápia kutya az iskolában mentálhigiénés segítőkutya stressz terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!