hirdetés

Segíthetnek a kutyák a migrénen? Így jelezhetik előre a fájdalmat

Ferenczi Deborah

2022. március 27 - Képek: Getty Images Hungary

Bárki, aki valaha is szenvedett migréntől, tisztában van azzal, hogy milyen kegyetlen fájdalommal tud járni. Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, ám bizonyos esetekben a kutya is képes előre jelezni a fájdalmat azelőtt, hogy az elfajulna.

hirdetés

Egyes kutyák már a legkorábbi stádiumban, vagyis 48 órával előbb képesek figyelmeztetni a beteget a közelgő migrénre, még a fájdalom jelentkezése előtt

A kutya képes nagyon nagy mértékben oldani a szorongást.

Így érzik meg a fájdalmat

Értelmezik a jeleket a migrén prodroma fázisában, ami annyira korai szakasz, hogy az ember még nem tapasztal tüneteket. Ha erre figyelmeztet a kutyád, akkor már megelőzésképpen bevehetsz gyógyszert, így a fájdalom enyhébb, a roham rövidebb lehet. Az állat a testbeszédével üzen. Ilyenkor azt tapasztalhatod, hogy bármit megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmedet. Erre utaló lehet, ha a szokottnál többet nyalogat, ha köröz körülötted, esetleg elkezd böködni, ha folyamatosan bámul vagy ugat.

A depresszió ellen is kiváló lehet egy kutya alkalmazása.

Tudományos magyarázat

Az évek során sok kutatás foglalkozott a migrénnel és kezelésének leghatékonyabb módszereivel. Ez magában foglalja a különböző szakaszok kutatását, amelyek számos tünet alapján azonosíthatók. A korai fázisban jelentkező tünetek közé tartozik a sokkal gyakoribb ásítás, bizonyos ételek utáni sóvárgás, hangulatváltozások, beszédbeli nehézségek, fokozott fáradtság, gyakoribb mosdóba járás, hasmenés vagy székrekedés és hiperaktivitás. Annak ellenére, hogy konkrétan ezeket a tüneteket valószínűleg nem fogja azonosítani a kutyád, mégis felismerheti például a hangulat vagy a viselkedés változásait, ami alapján következtethet arra, hogy valami nincs rendben. Furcsamód kutatások azt is bebizonyították, hogy nem minden kutya képes magától figyelmeztetni a migrénre, ám a megfelelő képzéssel betaníthatóak erre.

Meg lehet tanítani erre a kutyádat?

Amennyiben ez a célod, a legjobb megoldás, ha már kölyökkorban megkezded az oktatást, szakember segítségével. Ugyanis ebben a korban sokkal fogékonyabbak az állatok az ilyen típusú képzésekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felnőtt kedvenc ne lenne alkalmas. Miután a megfelelő tanítás alapja, hogy a jövőben az eb felismerje a tüneteket, és figyelmeztesse a gazdáját ezekre, így kortól függetlenül nagyon összetett képzésre kell számítani. Keressetek specifikusan ezzel foglalkozó szakembereket. Azt azonban fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy az ebek jelentős százaléka betanítható erre, mégis akadnak olyanok, akik nem sajátítják el a tudást. Velük sincs semmi baj, csak nem annyira fogékonyak a migrénes jelzésekre vagy a kommunikációra, ők valami másban nagyszerűek.

fejfájás gyógyító kutyák jelzőkutya kutya enyhíti a migrént kutya gyógyító hatása kutya megérzi migrén

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink