hirdetés

Aki az agyhalálból is visszahoz: terápiás kutya ébresztett fel egy kómás beteget

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 5

A tudomány már régóta tisztában van azzal, hogy a terápiás kutyák hatására mérsékelődik az emberek stressz-szintje, vagy akár traumákat tudnak feldolgozni az állat segítségével. Az egyik legnagyobb csoda, amit kutya elért, egy kómás beteghez kötődik.

hirdetés

Egy olyan, kómában levő lányt ébresztett fel a terápiás kutya, akinek a felépülésére nem sok esélyt láttak az orvosok. Fergie, az Amerikában élő labradoodle visszahozta az életet a lányba, aki felébredt, mikor már alig reménykedtek benne.

A szörnyű baleset

A 19 éves Farrah-t 2018-ban egy terepjáró vezetése közben komoly balesetet érte. Az eset során súlyos agysérülést szenvedett, és ennek következtében kómába zuhant. Az orvosok szinte teljesen lemondtak róla, amikor több hét elteltével sem tért magához, állapota pedig egyáltalán nem javult. Farrah a Közép-Floridai Egyetem hallgatója volt repülőgépmérnök szakon. A lány édesanyja úgy nyilatkozott, hogy amíg kómában volt a gyermeke, egyáltalán nem reagált semmire, így úgy hitték, hogy soha nem is fog felébredni.

Fergie, a csodakutya

Valószínűleg a világon senki sem gondolta volna, hogy Fergie a terápiás kutya majd felébreszti a kómából a fiatal lányt. A kutyus munkája egyébként az, hogy kórházi betegeket vagy súlyos traumát átélt embereket látogat meg rendszeres jelleggel. Miután az adott eb az egyik legsikeresebb terápiás kutya, így egyértelmű volt, hogy ő fogja meglátogatni Farrah-t, annak ellenére, hogy álmukban sem vártak olyan jelentős változást, amely végül történt. A kutyus napokig visszajárt a beteghez. Előfordult, hogy nyolc órán keresztül feküdt a lány mellett, akinek valamilyen okból kifolyólag folyamatosan nyalogatta a kezét. Ezen a napon történt, hogy csodával határos módon Farrah felébredt a kómából. Erre igazából senki sem tud magyarázatot adni, hiszen soha nem történt még ehhez hasonló eset.

A felépülés része a kutya támogatása

Sajnos az orvosok azt nem tudták megmondani, Farrah felépülése hogyan halad majd. Már az hatalmas előrelépésnek számított, hogy egyáltalán felébredt a kómából és képes volt reagálni környezetére. Ezután ahányszor a kutya abbahagyta a nyalogatást, a lány jelzett neki, hogy folytassa. Ahogy telt az idő, Farrah újra megtanult kommunikálni és járni is. 

Az alábbi angol nyelvű videóban a balesetről, és az azt követő felépülésről számolnak be a szülei, illetve maga Farrah is nyilatkozik a videóban. 

A kutyák gyógyító ereje

Valójában nem ez az első eset, hogy egy kutya felébresztett valakit a kómából. A hampshire-i Andy Szasz-t mesterséges altatásban tartották, miután a vastagbélrákja mellett még tüdőgyulladás is kialakult. Andy kutyája, a schnauzer–uszkár keverék bemehetett hozzá a kórházba. Gazdáját látva heves ugatásba kezdett, amire csodával határos módon a férfi felébredt a kómából. Kedvence a további félépüléséhez is jelentős támogatást nyújtott.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatasszisztált terápia gyógyító kutyák kutya gyógyító hatása terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink