hirdetés

Kutyák, akik koalák életét mentik meg: így szagolják ki a veszélyben lévő állatokat

László Enikő

2021. július 23

Az Ausztráliában tomboló erdőtüzek eloltásával sajnos nem ért véget a vadállatok szenvedése. Számos koala veszítette el élőhelyét. Csak úgy élhetik túl, ha valaki segít rajtuk.

hirdetés

2019-ben és 2020-ban hatalmas tűz tombolt Ausztrália erdeiben. Rengeteg állat vesztette el életét vagy élőhelyét. A közösségi média tele volt sokkos állapotban lévő, sérült élőlényekről készült videókkal, akik csak magatehetetlenül feküdtek a porrá égett erdő hamuval teli talaján. Semmi sem maradt egykori otthonukból.

Veszélyben a koalák

A koala egy rendkívül védtelen, kedves állat. Csak igen lassú mozgásra képes, így a gyorsan terjedő tűzzel szemben szinte esélye sincsen. Míg a madarak elrepülhetnek, a kenguruk elugrálhatnak, a koalák ott maradnak tehetetlenül. Túlélési esélyeik igen csekélyek, ugyanis ha veszélyt éreznek, feljebb másznak a fán, illetve összegömbölyödnek. Ez pedig sajnos nem sokat segít a tomboló lángok ellen. Bár rengeteg elpusztult közülük a tűzesetek következtében, nem tekintjük őket veszélyeztetett, „csupán” sebezhető fajnak. Számuk azonban folyamatosan csökken, és az erdőtüzek csak rontanak a helyzeten. A különböző állatvédő szervezetek igyekeztek minél több egyedet megmenteni, ehhez pedig a kutyák is segítő mancsot nyújtottak.

Bear, akiről lemondtak gazdái

Az obszesszív-kompulzív zavarral küzdő (OCD) Bearről lemondtak örökbefogadó gazdái, azonban ő különleges sajátosságát jótékony célra fordította. Bearnek hamarosan új befogadója akadt, mégpedig Detection Dogs for Conservation nevű alapítvány képében. A szervezet keresőkutyákat képez ki, akik tehetségét a környezetvédelemben hasznosítja. Bear rendkívül érzékeny orra ideális keresőkutyává tette őt. Kiképzője szerint éppen azok a tulajdonságai miatt tökéletes a feladatra, amik okán családi kedvencnek kevésbé lenne megfelelő. Bear 2019-ben több mint száz koalát mentett már meg különleges orrának köszönhetően.

Az alábbi angol nyelvű videóban szerepel Bear:

Taylor, aki szinte bármilyen állatot megtalál

A koalák másik híres megmentője Taylor, az angol springer spániel. Ő nemcsak koalák kiszagolására képes, de rókákat, macskákat, erszényesnyesteket, patkányokat és nyulakat is megtalál. De honnan tudja, mit kell éppen keresni?

Kiképzője szerint Taylor már abból tudja, milyen állatot keressen, hogy nála milyen eszközök vannak, illetve kikkel indulnak útnak. Emellett természetesen a parancsszavakat is ismeri, így pontosan tudja, aznap milyen állaton kell segíteni.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod Taylort munka közben:

Ha a koala a fán tartózkodik, szagát Taylor már a földről megérzi, ilyenkor pedig leül a fa tövébe, és jelez kiképzőjének. Ha az időjárási körülmények nem kedveznek, például szeles az idő, Taylor a koalák ürülékét keresi meg a földön, az emberek pedig ez alapján keresik az állatot.

A kutyák által megtalált koalákat a szervezetek biztonságba helyezik, meggyógyítják, rehabilitálják, majd ha az állatok készen állnak rá, visszaengedik őket a természetbe.

(Kép: Getty Images Hungary)

állatmentők híres kutyák keresőkutya koala koalamentő kutya környezetvédelem kutya szaglása mentőkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink