hirdetés

Kutyahős mentette a koalákat az ausztrál erdőtüzekből, több száz állat köszönheti az életét Bear-nek

Ferenczi Deborah

2022. január 14 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné, hogy milyen kegyetlen bozóttüzek pusztítottak 2020-ban szerte Ausztráliában. Nem csupán a környezet, de az élővilág is tragikus állapotba került. A katasztrófa során állatok milliói haltak meg, akik pedig megmenekültek, azok vagy valamilyen jellegű csodának, vagy mentési akcióknak köszönhetik az életüket.

hirdetés

Az ausztráliai bozóttüzek során több millió állat, köztük több mint 60.000 koala halt meg és mintegy 5,9 millió hektárnyi termőföld pusztult el. A mentőalakulatok kiemelkedő tagjai voltak a kutyák, akik sok száz állat életét mentették meg különleges szimatjuknak köszönhetően. Bear, a hős kutyus több mint 100 koalát hozott vissza ebben az időszakban a halál torkából. Ezzel a Nemzetközi Állatjóléti Alap kitüntetését is kiérdemelte.

A kutya, akit koalák megmentésére képeztek ki

Beart, a mentőkutyát az USC Detection Dogs képezte ki profi nyomkövetésre és személykeresésre. Ezen belül is különös specializációt kapott, ugyanis a fiatal koalák megkeresésére tanították. Természetesen a koalákon kívül másfajta vadállatot is kiszagolt, ha arra kapott utasítást. Az akció azért is volt nagyon veszélyes, mivel olyan környezeti viszontagságokkal kellett megküzdenie a koalák keresése közben, mint a poros, kormos levegő, vagy éppen a tikkasztó forróság. Bear mégis megdöbbentő bátorsággal szállt szembe a legzordabb körülményekkel is.

Hogyan találta meg a koalákat?

Bear a szétégett fák között szimatolt, és amint megérezte egy magányos és bajba jutott koala szagát, azonnal odarohant a fa törzséhez. Lefekvéssel jelezte a keresőcsapatnak, hogy megtalálta a koalát, akit ezek után már könnyedén elláttak. A sebesült jószágok nagyon sok esetben égési sérüléseket szereztek, sőt a legtöbben súlyosan alultáplált, dehidratált állapotban voltak. Bear segítségével rengeteg koalát sikerült megmentenie az alakulatoknak, köztük sokakat olyan súlyos állapotban találtak, hogy azonnal az állatkórházba kellett szállítani őket. Amennyiben Bear nem találja meg őket, egészen biztosan nem élik túl a sérüléseiket.

állatmentők ausztrál bozóttüzek bozóttüzek életmentő kutya keresőkutya koala koalák koalamentés koalamentő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink