hirdetés

Kutyákkal a fák védelméért: kiszagolják, milyen betegség támadta meg őket

László Enikő

2021. augusztus 13

A kutyák sok helyzetben bizonyították már rendkívüli szimatukat, amivel az emberek számos területen hasznukat veszik. Akár fák betegségeit is képesek kiszagolni, ami által számos gazdának, földtulajdonosnak segítenek.

hirdetés

A kutyák szimata klasszisokkal jobb, mint az embereké. A szakértők szerint körülbelül százezerszer jobb a szaglásuk a miénknél. El sem tudjuk képzelni, milyen lehet ennyi illatot érezni. Különleges képességüket azonban számos területen hasznosíthatjuk, legyen az robbanóanyag, kábítószer, pénz, vírus, ritka vagy veszélyben lévő állatok vagy akár fák betegségei.

Kutyák a citrusfélékért

A citrusfélék egyik veszélyes betegsége a levélbolhák által terjedő kór, a narancszöldülés. Ez ellen igen nehéz védekeznie a termesztőknek, ugyanis a fertőzés akár éveken keresztül, láthatatlanul lappang az adott növényben. Florida ezáltal veszítette el citrusültetvényeinek körülbelül hatvan százalékát. A probléma pedig természetesen nemcsak a fákat érinti, hanem a gazdák megélhetését is jócskán veszélyezteti.

A fertőzött fák könnyen átadhatják a többinek a kórt, ami által termésük ehetetlenné válik. Ezután leveleik elsárgulnak, majd a fa kipusztul. A betegség terjedésének egyetlen megakadályozása, ha az érintett növényt kivágják. De mivel igen nehéz megállapítani, melyik egyed fertőzött, a szakértők a kutyák orrát hívták segítségül. Tíz, európai tenyészetből származó ebet tesztelek először, hogy megtudják, hatásos-e a program. A National Geographic szerint két malinois-nak igencsak magyarosan cseng a neve, hiszen Macinak és Szabolcsnak hívják őket. A kutatás azonban nem említi, pontosan honnan származnak a jó szimatú négylábúak. A kiképzés során hasonló technikákkal trenírozták őket, mint például a bombakereső kutyákat. Érdekes, hogy más fertőzésekkor nem jeleztek, csak az adott kórra specializálódtak.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan dolgozik egy ilyen kutya:

A módszer remekül bevált és igen hatásos. A kiképzett kutyák már hetekkel azelőtt képesek megállapítani a citrusfélék betegségeit, mielőtt annak a leveleken vagy a gyökérzeten látható nyoma lenne. Amikor egy négylábú szagot fog, érzékeli a növény betegségét, leül mellé. A szakemberek szerint a kiképzett ebek 98-99%-os pontossággal dolgoznak, és jelenleg ők jelentik a kór elleni védekezés egyetlen hatásos módszerét.

Kutyák az avokádókért

A kaliforniai és mexikói avokádóipart fenyegető, angolul laurel wilt nevű betegség közel 300 millió fát irtott ki csak az Egyesült Államokban. Ha a fertőzésnek már látható jelei vannak, túl késő cselekedni. A kutatók tesztelték, hogy mennyire lehetnek a kutyák a termesztők segítségére. Az eredmények igen meggyőzőek voltak: 229 esetből csupán tizenkét alkalommal csalt az ebek szimata. A tudósok szerint ebben az esetben is a kutyák nyújtják a leghatékonyabb módszert a fák megvédésére. Ezzel pedig az ebek nem csak a növényeket óvják meg, de rengeteg ember megélhetését is.

(Képek: Getty Images Hungary)

fák betegségeit kiszagoló kutyák keresőkutya kutya szaglása kutyaorr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink