hirdetés

Gyorsabbak és pontosabbak, mint a tesztek: kutyák, akik kiszagolják a koronavírust

László Enikő

2021. május 30

A koronavírust azonosító kutyák képzése már több mint egy éve zajlik, az eredmények pedig egyre ígéretesebbé válnak világszerte. A vizsgálatok szerint ezek az ebek gyorsabbak és pontosabbak, mint egyes tesztek.

hirdetés

A koronavírus – mint sok más megbetegedés – megváltoztatja az emberek testszagát. A kutyák pedig ezt éppúgy érzékelik orruk által, mint a rákos megbetegedéseket vagy a vércukor alacsony szintjét. Néhány reptéren, rendezvényen már szinte bevett szokás, hogy kutyákkal tesztelik az embereket. Ez a folyamat ugyanis gyorsabb, mintha teszteket végeznének el. Ha az eb jelez, PCR tesztet végeznek el az alanynál. A dolog hátulütője lehet, hogy a kutyák hamar elfáradnak, nem dolgoztathatják őket hosszú órákon át.

Képzés Rómában.

Romániában 100%-os pontossággal azonosítanak

Az MTI korábbi közleményében számolt be arról, hogy százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, akiket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére.

A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg. Később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

Kiképzés Németországban.

„Valamennyi betanított kutya – az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára – tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos” – lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.

A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be, hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását – írta az MTI.

Gyorsabbak, mint a PCR teszt

A Londoni Higiénia és Trópusi Orvostani Főiskola már tavaly elkezdte vizsgálni, hogy képesek-e az ebek kiszagolni a koronavírusos mintákat, betegeket. Legújabb kutatásuk során azt is kiderítették, hogy ezek a kutyák gyorsabb és megbízhatóbb eredményeket adnak, mint egyes tesztek. Tala, az intézet egyik kutyája 94,3%-os pontossággal azonosítja be a vírust csupán egy olyan ruhadarabból, amit a vizsgált alany viselt. Összehasonlításképp a gyorstesztek 58-77%-ban adnak pontos eredményt, a PCR esetében ez 97,2%. A kutyák azonban jóval gyorsabbak az utóbb említett tesztelési formánál.

Képzés Angliában.

Előrejelzés, nem pedig hibaszázalék?

A Helsinki reptéren néhány hónappal ezelőtt érdekes esemény történt. Egy kutya jelezte egy személynél, hogy fertőzött, a tesztek azonban ezt nem támasztották alá. Persze az ebek is hibázhatnak. Vagy mégsem? A vizsgált személy néhány nappal később a koronavírus jellegzetes tüneteit produkálta. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kutyák a betegség korai szakaszában is képesek jelezni a vírust.

Habár a kiképzés időigényes feladat, az ebeket pedig csak rövid ideig lehet egyhuzamban dolgoztatni, az eredmények azt mutatják, igen hatékony a velük való tesztelés. Nem véletlenül alkalmazzák őket már számos reptéren, például Finnországban vagy Dubajban.

(Képek: Getty Images Hungary)

koronavírus kutya kiszagolja kutya koronavírus teszt kutya szaglása kutyaorr szaglás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink