hirdetés

A kutyák valóban képesek látni a szagokat? A legújabb kutatások ezt sugallják!

László Enikő

2022. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

A cukorbetegség, a rákos megbetegedések és a pozitív COVID-19-es esetek kiszaglásától kezdve a kaki iránti undorító érdeklődésig mindannyian tudjuk, hogy a kutyáknak rendkívül fejlett szaglásuk van. A tudósok azonban meglepődtek egy újabb felfedezésen…

hirdetés

A kutatók bemutatták az első publikációt, amely szerint a kutyák szaglása integrálódik a látásukkal és az agy más egyedi részeivel, új megvilágításba helyezve azt, hogy a kutyák hogyan tapasztalják meg a világot.

A kutyák képesek látni a szagokat?

A kutyák arról híresek, hogy képesek illat alapján azonosítani és követni a tárgyakat. Most kiderült, hogy különleges agyi struktúrákkal erősítik ezt a tehetséget, amely kapcsolatban áll azzal is, ahogyan látnak. A Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány feltárta, hogy a látás és a szaglás összefügg a kutyák agyában. Ezt még egyetlen más fajban sem állapították meg.

„Soha nem láttuk ezt a kapcsolatot az orr és a nyakszirti lebeny, funkcionálisan a látókéreg között kutyáknál, egyetlen fajban sem” – mondta Philippa Johnson, a klinikai tudományok adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.

„Amikor belépünk egy szobába, elsősorban a látásunkat használjuk annak meghatározására, hogy hol van az ajtó, ki van a szobában, hol az asztal” – mondta. „Míg a kutyáknál ez a tanulmány azt mutatja, hogy a szaglás valóban integrálódik a látással abból a szempontból, hogy hogyan tanulnak a környezetükről és hogyan tájékozódnak benne.”

Kollégáival 23 kutya agyának MRI-felvételeit tanulmányozták, amelyek neurológiai kapcsolatot mutattak az orruk és a látást feldolgozó nyakszirti lebenyük között.

A vak kutyák meglepően jól tájékozódnak

A kutatás megerősíti klinikai tapasztalatait vak kutyákkal, akik kiemelkedően jól teljesítettek. „Még mindig sokkal jobban tudnak navigálni a környezetükben, mint az azonos állapotú emberek” – mondta Johnson. „A két terület közötti információs út rendkívül megnyugtató lehet a gyógyíthatatlan szembetegségben szenvedő kutyák tulajdonosainak számára.”

„A kórház egyik szemésze azt mondta, hogy rendszeresen találkozik olyan gazdákkal, akik behozzák a kutyáikat, és amikor megvizsgálja a látásukat, kiderül, hogy teljesen vakok, de a gazdik szó szerint nem hisznek neki” – mondta. „A vak kutyák teljesen normálisan viselkednek. Tudnak tájékozódni a környezetükben, és nem ütköznek bele a tárgyakba.”

„Ez csodálatos” – mondta Eileen Jenkin nyugalmazott katonai állatorvos. „Sok ember feltételezte, hogy ez a kapcsolat létezik, kiképzett nyomkereső kutyák viselkedése alapján, de senki sem tudta bizonyítani.”

Egy kutya orra önmagában is lenyűgözően felszerelt, több mint 220 millió szagérzékelő sejttel, szemben az ember körülbelül 50 millió szaglóreceptorával.

Johnson és kollégái további vizsgálatokat terveznek más állatok, például macskák és lovak agyának vizsgálatára, amelyek erősen függenek a szaglástól.

kutatás kutya érzékszervei kutya látása kutya szaglása látás szaglás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink