hirdetés

Együttélés egy vak kutyával: mire fordíts kiemelt figyelmet?

László Enikő

2020. november 4

Sokan ódzkodnak attól, hogy egy sérült állattal osszák meg mindennapjaikat. Pedig a kissé hátrányos helyzetben lévő kedvencek is teljes értékű életet élhetnek, csakúgy, ahogyan egészséges társaik. Mire kell odafigyelni, ha kutyád vak vagy gyengénlátó?

hirdetés

Kétségkívül a vak négylábúak számára nehezebb gazdát találniuk a menhelyeknek. Előfordulhat, hogy ezek a kedvencek már így születtek vagy súlyos betegség, baleset érte őket. Néhány eb idős korára veszíti el látását. Szinte bármelyik gazdival megtörténhet, hogy kutyája megvakul, ezért érdemes ezt is számításba venni. Azok az állatok, akik már kölyökkoruk óta vakok, könnyen alkalmazkodnak, hiszen nem tudják, milyen látni. A kutyák egyébként is leginkább szaglásukkal tájékozódnak, ezért kevésbé megterhelő számukra ez, mint nekünk, embereknek. Egy jó gazda pedig meg is könnyítheti a dolgukat.

Mire érdemes figyelni?

Tévhit az, hogy egy látássérült négylábúval nehéz együtt élni. Csupán néhány dologban tér el egy ilyen házi kedvenc a társaitól. De mik is ezek, mire érdemes figyelni?

Elsősorban arra, hogy ne hagyj elől olyan tárgyakat, amik nem oda valók. Egy vak kutya rendezettségre tanít. Megkönnyítheted a dolgát azzal, ha a lakáson belül sok szabad teret hagysz neki, de legalábbis nem hagysz a szoba közepén nem oda való tárgyakat.

A lépcsőzésben eleinte segítségre van szükségük, de hamar megszokják. Ismeretlen terepen mindenképp pórázon vagy ölben vidd, főleg lefelé menet.

Séták alkalmával mindig legyen rajta póráz, hiszen nem láthatja a közelgő veszélyeket, például az autókat és emiatt lassabb lehet a reakcióideje.

Hagyd, hogy önálló legyen. Nem szabad a széltől is óvni, babusgatni csak azért, mert sajnálod. A kutya megérzi, ha gazdája aggódik és stresszes. Bánj vele úgy, mint ahogyan azt egy látó ebbel is tennéd. Ha több négylábúval élsz együtt, az is lehet, hogy az egyik a másik segítőjévé, vakvezető kutyájává is válik.

Egy vak kutya nem beteg

Nagyon fontos, hogy egy vak kutyára ne tekintsünk betegként. Nem szabad pátyolgatni őket, hiszen ez csak egy állapot. Talán a gazdi nagyobb traumának éli meg ezt, mint maga az eb. Az embereknek nehéz elképzelni, de a kutyák szaglásukra és hallásukra sokkal jobban támaszkodnak, mint mi. Éppen ezért sokkal könnyebben alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Ugyanolyan boldog, csintalan és játékos négylábúak lesznek, mint társaik, amint hozzászoknak környezetükhöz. Egy vak kutyának fontos az állandóság, hogy ismerje otthona minden zegzugát. De az sem gond, ha új házba költözik, csak kell egy kis idő, mire megismeri az új területet.

A vak kutyák is játékosak.

Egy kis segítség

Még akkor is, ha nagyon jól ismeri a kutya az otthonát, adódhatnak útjába eső akadályok. Például egy kihúzva maradt szék, szoba közepén hagyott doboz, stb. Jó szolgálatot tehet ilyen esetekben egy úgynevezett hámra csatolható ütköző. Ez a kutya feje körül lévő kis glória ütközik először az akadályoknak, nem pedig az orra vagy a koponyája. Ezáltal érzékeli, hogy valami az útjában van, ezért kikerüli. Az interneten sok videó található, amiben bemutatják, hogyan lehet ilyet akár házilag is barkácsolni.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan is néz ki egy ilyen ütköző:

Teljes értékű élet

A legfontosabb a türelem. Nem várható el egy vak kutyától, hogy azonnal alkalmazkodni tudjon. A városi sétákhoz fokozatosan kell hozzászoktatni, és sosem szabad póráz nélkül sétáltatni. Fontos, hogy gazdája úgy bánjon vele, mintha teljesen átlagos kutya lenne. Nem kell emiatt a négy fal közé zárni, nyugodtan lehet vele játszani és sétálni, sőt, akár sportolni is. Ha a látás elvesztése miatt kevesebb pozitív inger éri a mindennapokban, depressziós is lehet.

Az alábbi videóban látható, hogy egy vak kutya még agility-zni is tud:

Az interneten számos videó is található, amin vak ebek sportolnak. Némelyikükről meg sem tudnánk mondani, hogy nem látnak. Persze lehet, hogy nem tudnak olyan gyorsan végigcikázni a pályán, ahogyan társaik, de nem is ez a fontos. Az együtt töltött idő a szeretett gazdával felbecsülhetetlen. Igazán inspiráló látni ezeket az állatokat, akik mit sem törődnek azzal, hogy ők kicsit mások, mint a többiek. Ettől még ugyanannyira boldogok és szerethetők, és csak a pillanat varázsának élnek.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya betegségei kutya megvakul látássérült kutya vak kutya vak kutya tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink