hirdetés

Kizárólag így szabad megsimogatni egy vak kutyát

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

Blind dog portrait

Ha gyengén látó vagy teljesen vak kedvenccel osztod meg az otthonod, az életed bizonyos területein változtatnod kell annak érdekében, hogy a kutya komfortosan érezze magát. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy az állat a látása elvesztésének ellenére is a lehető legteljesebb és legboldogabb életet élhesse.

hirdetés

Nem várhatjuk el egy látásában korlátozott állattól, hogy látó társaival megegyező módon tájékozódjon. Bár az ebek hallása is rendkívül jó, a szem romlása kihívások elé állítja őket.  Ahogy a gazdának is meg kell tanulnia gondozni egy látássérült vagy vak kutyát.

Alakítsd a környezetet a kutya igényeihez

Éppen ezért fontos, hogy az otthoni környezetet úgy alakítsd ki, hogy a lehető legkönnyebben tudjon közlekedni a bútorok között. A berendezési tárgyakat pedig ne pakolászd jobbra-balra. Tarts mindent ugyanazon a helyen, így a kutyád megtanulhatja, mi hol van, és könnyebben navigál majd.

Arra is figyelj, hogy ne legyenek olyan éles sarkok, amelyekbe beütheti magát. Segíthet, ha verbálisan figyelmezteted a kedvencedet, ha veszélybe kerül, például az „Óvatosan!” paranccsal. Folyamatos ismétléssel a kutya megtanulja, hogy ha szólsz, akkor lassítson, így elkerülheti a környezeti akadályok okozta sérüléseket.

Kerüld a hirtelen érintéseket

Még egy látó kedvenc is megijedhet, ha a gazdija hirtelen megérinti, amikor nem számít rá. Egy vak állat esetében ez többszörösen igaz. Ha szeretnéd a kutyádat megsimogatni vagy felvenni, először mindig jelezz neki. Szólítsd a nevén, hogy tudasd vele, hogy közeledsz felé, így nem éri meglepetésként az érintésed.

Amikor pedig alszik, bármennyire is aranyos, inkább ne érintsd meg. Ez nagyon ijesztő lehet a számára.

Tudasd vele, hol vagy

Mint minden kutya, egy vak kedvenc is stresszes állapotba kerülhet, ha hirtelen nem tudja, hol vagy. Míg egy látó állat érzékeli, ha elhagyod a lakást, egy vak ebnek időbe telhet, mire megtanulja, hogy a zár hangja a távozásodat – és később az érkezésedet – jelzi.

Az otthonotokon belül is érdemes időről időre megszólítani őt, hogy mindig tudja, a lakás, ház mely pontján vagy.

Az érintés mindig legyen pozitív

A kutyák érintéssel is kommunikálnak, a vak kutyák pedig még inkább. Ráadásul egy nem látó kedvenc a hangulatodra is érzékenyebb lesz. Fontos tehát, hogy amikor interakcióba lépsz a kedvenceddel, azt mindig szeretettel és gyengédséggel tedd. Ha valami miatt stresszelsz, frusztrált vagy dühös vagy, a kedvenced nem biztos, hogy érteni fogja, miért érzel így, és ő maga is zaklatottá válhat.

Tudasd másokkal is, mi a helyzet

Az ismeretlen kutyák simogatásának etikettje gyakran felmerülő téma. Még egy látó eb esetében is zavaró lehet az állatnak, ha egy számára ismeretlen hirtelen megjelenik és elkezdi simogatni. Egy vak kutya számára pedig még ijesztőbb lehet egy ilyen helyzet.

Ne engedd meg az embereknek, hogy az utcán, parkban egyből odamenjenek és simogassák a kutyádat. Hagyd, hogy a kedvenced a saját tempójában közelítsen meg másokat, és azt is csak akkor, ha szeretné. Ne kényszerítsd a kutyát interakcióra, és tudasd másokkal is, hogy vak, így elkerülheted, hogy megijesszék az állatot.

Mindig legyen pórázon

Mivel a látás elvesztésével a kutya az otthonotokon kívül teljesen védtelen, soha ne menj vele sehová póráz nélkül. A tereptárgyak elkerülése mellett a pórázon sétáltatás abban is segít, hogy a felé közeledő kutyákra is figyelmeztesd. Tartsd szorosan magad mellett az állatot, és azonnal lépj közbe, ha a helyzet úgy kívánja!

A vak kutya képzése

Attól, hogy egy állat nem lát, még ugyanúgy szüksége lehet a rendszeres testmozgás mellett a szellemi stimulációra is. Ahogy bármelyik kutya esetében, itt is sok türelemre és időre lesz szükséged a képzéshez, de a megfelelő módszerrel rengeteg új trükköt taníthatsz neki.

A legfontosabb a folyamatos verbális megerősítés. Ráadásul arra is figyelned kell, hogyan használod a hangod. Mivel a látás elvesztésével a kutya erősebben támaszkodik a hallására (és a szaglására), tanítás közben olyan hangszínt és olyan vezényszavakat kell alkalmaznod, amelyekkel egyéb helyzetekben biztosan nem találkozik.

A tiszta verbális utasítások nélkülözhetetlenek a vak kutyák képzésében, és az is fontos, hogy a kedvenc tanításában részt vevő összes ember ugyanazt a kifejezést és hangszínt használja a tanítás, majd később az elsajátított viselkedés gyakorlása során.

Így tanítsd meg a vak kutyádnak, hogy leüljön

Első lépés: Mondd, hogy „Ül!” Ez a verbális utasításod.

Második lépés: Tarts egy jutalomfalatot a kutya orra közelében, hogy szagolhassa, majd lassan emeld fel a feje fölé. A fenekét automatikusan le fogja tenni, ahogy követi a falatot az orrával.

Harmadik lépés: Amint a feneke érinti a padlót, használj újabb verbális jelet a dicséretre (például „szép”) és jutalmazd meg azzal, hogy odaadod neki a falatot.

Negyedik lépés: Amikor a kutya képes összekapcsolni a verbális utasítást a leülés cselekedetével, elkezdhetitek a jutalomfalat nélküli gyakorlást. De természetesen a sikeres teljesítéskor kapjon falatot a szóbeli dicséret mellé.

Egy vak kutya életminősége a látás elvesztésével jelentősen romlik. Vajon mennyire etikus ilyen helyzetben az eutanázia? Kutatók keresték a kérdésre a választ – ebben a cikkünkben megtalálod, mire jutottak.

vak kutya vak kutya szocializálása vak kutya tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!