hirdetés

Egy vak kutya is lehet boldog? Így élhet teljes életet

Ferenczi Deborah

2024. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák az emberekhez hasonlóan balesetek, betegségek, vagy az életkor előrehaladta folytán elveszíthetik látásukat, de az is előfordul, hogy vakon születnek. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire tud boldogulni egy eb akkor, ha elveszti a látását, illetve abban az esetben, amennyiben vak kutyusod van, miként tudod a lehető legnagyobb odafigyeléssel gondozni úgy, hogy a lehető legboldogabb élete legyen?

hirdetés

Előfordulhat, hogy a kutya valamilyen jellegű szembetegség vagy baleset következtében elveszíti a látását. Ha ez megtörténik, akkor az állat egyértelműen speciális ellátásra fog szorulni, amire fel kell készülnie a gazdinak. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyekkel fel kel vérteznie magát egy vak kutya gazdájának.

Egy vak kutya is élhet teljes életet a megfelelő körülmények között

Honnan tudható, ha kedvencednek romlik a látása, vagy a kutya megvakult?

Amennyiben a kutyád rendszeresen nekiütközik bútoroknak, kissé imbolyogva jár, akkor bizony előfordulhat, hogy már nem lát olyan élesen, mint korábban. Ezen tünetekhez kapcsolódik, ha az eb letargikus, és úgy tűnik, mintha csak a semmibe bámulna, illetve látványosan motiválatlanná vált. Szintén intő jel lehet, ha a súlya is gyarapodott, és folyamatosan szomjas. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlenül fordulj állatorvoshoz, ahol számos vizsgálat következtében kimutatják, hogy megmenthető-e az állat látása, vagy a kutya végérvényesen meg fog vakulni.

Milyen betegségek következtében vakulhat meg a kutya?

Számos szembetegség okozhatja a látás elvesztését az ebek esetében. A legsúlyosabb, egyúttal leggyorsabb állapotromlással járó kór a retinadegeneráció, ezen belül is a SARD (hirtelen kialakuló retinaelfajulás) a legveszélyesebb. Ez a gyors lefolyású betegség leginkább a 6–14 éves kutyákat érint, akik a diagnózistól számított négy héten belül teljesen elveszíthetik a látásukat. Ez kór genetikai eredetű, és jelenleg nincs rá gyógymód.

Cukorbeteg kutyák esetében nagyon gyakori, hogy szürke hályog alakul ki, és ennek folytán megvakulhat az állat. Emiatt sok cukorbeteg kutya lesz vak.

A glaukóma a látóideg betegsége, és ha nem kezelik, vakságot okoz az emberekben és a kutyákban. Fajtákon keresztül is öröklődik, és 3 és 6 év közötti kutyákat érinti a leggyakrabban.

Számos betegség állhat a vakság hátterében

Hogyan kerüld el, hogy a vak kutya megsérüljön?

Ha kedvenced az említett betegségek valamelyikében vagy egy baleset miatt elveszíti a látását, fel kell készülnöd arra, hogy egy teljesen más életstílusra kell berendezkedned.

Az egyik kiemelten fontos feladat, hogy otthonotok legyen biztonságos terep kedvencednek. A bútorok elrendezését ne változtasd meg hirtelen, mert ez könnyen balesethez vezethet. A megszokott mozgástér ugyanis a tájékozódásban segíti az ebet. Továbbá, ha olyan házban laksz, aminek van lépcsője, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy minden esetben tegyél elé úgynevezett gyerekrácsot, nehogy kutyád leguruljon. A bútorok peremeit is ellenőrizd, és az éles kiszögelléseket fedd le.

Fontos, hogy  otthonodban sose legyen semmilyen akadály, ellenben tágas, levegős terek biztosítsák a szabad mozgást az állatnak. Ha van kerted, annak a biztonságáról is gondoskodj! Minden gödör, árok, a vízaknák, valamint a medence mind veszélyforrás. Ugyanígy nem szabad elöl hagyni éles szerszámokat, és ne helyezz el váratlanul tereptárgyakat se az udvaron.

Egy vak kutya képzése létfontosságú

Látássérült, illetve vak kutya esetében kiemelten fontos, hogy az eb engedelmes legyen. Ez sok esetben az életét mentheti meg, hiszen a legtöbb esetben szinte teljesen rád kell támaszkodnia.

Hogyan sétáltasd?

Amikor először indultok sétálni, egészen biztosan ideges lesz az állat, ezért fontos, hogy olyan helyekre vidd, ahol korábban járt már. Valószínűleg fel fogja ismerni a régi kedves helyei és kutyustársai illatát, valamint hangjait. Elengedhetetlenül fontos, hogy mindig, minden esetben tartsd pórázon az állatot, nehogy megijedjen valamitől, vagy netalán nekitámadjon egy másik állat. Továbbá nagyon fontos, hogy fokozottan figyelj oda minden reakciójára, hiszen egy vak kutya sokkal érzékenyebbé válhat a külvilágra. Az ez irányú vizsgálatok azt mutatják, hogy a látásuk elvesztése után a kutyáknak élesebbé válik a hallásuk és a szaglásuk is. Emellett pontosabban tudnak tájékozódni is ezen érzékszerveikre támaszkodva.

Egy vak kutya érzékenyebben reagálhat a külső ingerekre

Visszaállítható-e egy vak kutya látása?

Az ABC Science jelentése szerint az Egyesült Államok tudósai génterápiát alkalmaztak egy vak kutya látásának helyreállítására, reményt adva a látássérült kutyusoknak arra, hogy visszaszerezhetik a látásukat. Az adott kutatás a Pennsylvania Egyetemen zajlott, és specifikusan a SARD-betegségében szenvedő kutyákat vizsgálták. A kutatás során pedig javulást véltek felfedezni az adott állatban. Szintén hasonló kísérletet végeztek a Science Mag tudósai, azaz az Iowa Állami Egyetem állatorvosai, akik ugyanezen betegséggel próbálták felvenni a harcot. A vizsgálatban részt vevő kutyák emberi gyógyszert kaptak az immunrendszer támogatására a gyulladásos betegségek ellen. Az eredmény alapján pedig két kutya látása is helyreállt. Fontos tudni, hogy e viszonylag sok kutyát érintő betegség miatt ugyanis kizárólag Észak-Amerikában évente körülbelül 4000 kutya vakul meg.

Különbözik-e egy vakon született kutya egy időközben megvakult kutyától?

Természetesen igen, ugyanis egy vakon született kutya nem tudja, hogy van más opció, tehát nincsenek látó tapasztalatai, míg a látásától hirtelen megfosztott eb sötét és félelmetes helynek érezheti a világot. Függetlenül attól, hogy a kutya az egyik szemére (egyoldali) vagy mindkét szemére (kétoldali) vakult meg, egészen biztosan segítségre lesz szüksége, hogy újra tanulja élni az életét.

Hogyan segítsd egy vak kutya alkalmazkodását?

Fontos, hogy ezekre a kutyusokra különösen nagy figyelmet kell fordítani, és minden esetben  éreztetni velük, hogy szeretik őket. Továbbá előfordulhat, hogy szinte teljesen újból kell tanulnia az ebnek a szocializációt. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét is kérni például abban, hogy a megfelelő parancsokra miként legyen figyelmes a kutya. Illetve abban is, hogy a más kutyák iránt esetleg fellépő ellenérzése csökkenjen. Mivel ezek a kutyusok gyakrabban szenvednek szeparációs szorongástól, így érdemes lehet esetükben szobakennelt alkalmazni, ha a gazda elmegy otthonról. Ezenfelül valamilyen nyugtató hatású zenét, esetleg a tv-t vagy a rádiót is bekapcsolhatod annak érdekében,  hogy vak kedvenced ne érezze magát teljesen elhagyottnak. Végezetül azt tanácsoljuk, halmozd el rengeteg szeretettel és törődéssel.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

kutya vakság szürkehályog vak kutya vak kutya segítése vak kutya szocializálása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!