hirdetés

Mit érez kutyád, amikor azt mondod neki, hogy szereted? A puszinak is örülhet

László Enikő

2020. október 22

Az emberek és a kutyák más-más módon kommunikálják egymás felé a szeretetet. Míg nekünk az ölelés pozitív töltetű, őket inkább feszélyezi. Egy új kutatás szerint viszont értik, amikor azt mondjuk nekik, hogy szeretjük őket.

hirdetés

A legtöbb gazda imádja dögönyözni, simogatni, puszilgatni és ölelgetni szeretett négylábú társát. Ezáltal is azt mutatjuk számukra, hogy mennyire közel állnak a szívünkhöz. Azonban lehet, hogy ők ezt nem pontosan így érzékelik. Kutatók vizsgálták, mit éreznek a kutyák, ha bizonyos jelzésekkel a tudtukra adjuk, hogy szeretjük őket.

Szeretlek

Egy brit cég négy ebet vizsgált, hogy azok hogyan reagálnak, ha azt mondják nekik, hogy szeretik őket. A  Canine Cottages szakemberei a négylábúak pulzusát mérték, ami nyugalmi helyzetben átlagosan 67 volt. Mikor azonban gazdáik azt mondták nekik, hogy szeretik őket, a szívük átlagosan 98-szor vert percenként. Tehát a szívritmusuk 46,2%-kal felgyorsult. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ebek értik és izgatottá is válnak attól, ha gazdáik azt mondják nekik: Szeretlek!

Ölelés

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy hogyan reagálnak a kutyák az ölelésre. Mivel az ő nyelvükön az ölelés egyfajta korlátozási mechanizmusként értelmezendő, ezért azt nem igazán kedvelik. A vizsgált ebek pulzusa ebben az esetben 22,7%-kal csökkent. Az ölelés a kutyák nyelvén a dominanciát fejezi ki, ezért jobb, ha szeretetedet máshogyan mutatod ki négylábú társadnak.

Összebújás

Az összebújás azonban más helyzet. Ilyenkor a kutyák kevésbé vannak korlátozva. Agyukat boldogsághormonok tömkelege önti el, ha szeretett gazdájukhoz kucorodhatnak. Néhány eb azonban ettől is feszélyezve érzi magát, különösen akkor, ha szomorú múlttal rendelkezik. Ezért fontos, hogy ne erőltessük az efféle fizikai kontaktust, ha a kutya nem szeretné.

Egy közös délutáni szundítás remek program.

Puszi

A kutyák nem feltétlen értik, mit akarunk kifejezni a puszival. Azt viszont hamar megtanulják, hogy a puszi egy pozitív dolog. Ekkor kedvesen, jellemzően sok simogatással megspékelve közeledik feléjük a szeretett gazdi, és tudják, hogy ez csak jót jelenthet. A mozdulatot összekapcsolják a kellemes dolgokkal, ezáltal értik, hogy szándékunk pozitív dolgot fejez ki.

Kutyapuszi

Amikor az ebek nyalogatják, megnyalják egymást, endorfint termel szervezetük. Náluk ez jelenti a puszit, habár ők maguk nem értik, mi is az pontosan. Az anyakutya nagyon sokszor nyalogatja kölykeit, ezzel tisztítva őket, illetve szorosabbra fűzi a közöttük lévő kapcsolatot. Ezért a kiskutyák már korán megtanulják, hogy ez a kötődés jele. Az emberektől kapott puszi pedig egy ehhez hasonló megnyilvánulási forma.

Fő az óvatosság!

Ha nem ismered még olyan jól kedvencedet, esetleg félénk, visszahúzódó, hagyj neki időt, hogy kinyíljon. Semmiképp se erőltesd rá szeretetedet, még akkor sem, ha nehéz megállni, hogy ne babusgasd. Idővel kialakul köztetek a kötődés, és hagyni fogja, hogy össze-vissza puszilgasd, illetve magától bújik majd az öledbe. Ha egy kutya nem szeretné, hogy túl közel kerüljön valaki hozzá, elhúzódik, de az is lehet, hogy vicsorog, harap. Éppen ezért mindig légy óvatos, és csak olyan ebet babusgass, akiben teljes mértékben megbízol.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya szeretet jele kutya viselkedése ölelés puszi szeretet szeretlek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!