hirdetés

Ti küldtétek: válogatás a legviccesebb és legkedvesebb kutyaneveitekből

Szénási Szimonetta

2023. október 24 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Felhívásunkra, hogy osszátok meg velünk kedvencetek nevét és a névválasztás történetét, rengeteg üzenet érkezett. Íme egy csokor belőlük!

hirdetés

A névválasztás sem az emberek, sem a házi kedvencek esetében nem egyszerű. Van, hogy már régóta dédelgetett nevet kap a leendő gyermek, ahogy a jövőbeni négylábú is. Máskor az élet alakítja úgy, hogy egy-egy vicces tulajdonság vagy szépségjegy nyomán születik meg a becenév, és olyan is előfordul, hogy a puszta véletlen szüli a tökéletes elnevezést. Mindegyikre olvashattok példát olvasóink tollából, akik a legváltozatosabb módon keresztelték el kedvenceiket, így jobbnál jobb kutyanevek születtek.

Kép: Az Én Kutyám

Túlélő

Vito kutyus nevének szép jelentése, de szomorú története van:

Ő itt Vito! A neve latinul azt jelenti: megmenekült! Ózdon született, az ottani gyepiről került Vépre, egy állatmentő szervezethez, onnét fogadtam örökbe. 3 testvére meghalt, csak ő maradt életben. Gondolom, innét kapta a nevét; nekem nagyon tetszett, ezért Vito marad mindörökké! – osztotta meg a gazdája.

Nagy örömünkre nem Vito az egyetlen, akit örökbefogadtak, így a névválasztás sem a gazdi feladata volt. Többek között így került új családjához Jenna, valamint a mókás nevű Porcica is, akit odahaza csak Porcinak vagy Porcosnak becéznek.

Igazi urak

Vannak négylábúak, akiknek már a nevük hallatán tudjuk, komoly úriemberekkel van dolgunk. Mátyás, Frigyes és Vilmos épp ilyenek (bár Vilmosról megtudtuk, hogy odahaza csak barátian Vilike.)

Samu neve is klasszikus, s mint kiderült, gazdája csípőből választotta neki.

A kutyám neve Samu. 4 hetes korában kaptam; hogy, mi legyen a neve – kérdezték –, rávágtam, hogy Samu.

Párban

Megható története van Dimitrinek, Natasának, valamint Rebekának és Rudinak is. Őket ugyanis egymáshoz keresztelték el, mintegy párként. Sajnos azonban nem sokáig élhettek ilyen szép harmóniában.

Volt egy hatalmas újfundlandim, Dimitri és egy kicsi kislány kutyus, Rebeka. Úgy döntöttem, mindkét kutyus mellé megfelelő párt hozok. Dimitri kapott egy németjuhász kislányt, Natasát. Gondoltam, a nevek összeillenek. Rebeka kapott egy kicsi fiút, Rudikát. Ezt a két nevet is összeillőnek találtam. A sors sajnos közbeszólt. Nem tudtam örülni a kutyusaimnak. Ugyanis Dimitri és Rebeke hamarosan átkeltek a szivárvány hídon. Így maradt nekem a nagy németjuhász, Natasa és a kicsi Rudika. Így történt.

Amikor a tulajdonság a döntő

Táncos neve beszélő név, gazdija elmondása szerint igen ügyes kutyust takar:

Az én kincsemet Táncosnak hívják, kicsi korában és a mai napig a hátsó lábára áll és úgy kér mindent, közben a mellső lábát meg széttárja és ugrál, forog, mint aki táncol.

Virgonc pedig olyan eleven, hogy még egy műtét sem állíthatta meg: a beavatkozás után rögtön talpra szökkent, és csak ment, ment, mit sem törődve a fájdalommal.

Marco és Polo vérbeli felfedezők. Gazdájuk elárulta, még a kerítés sem akadály nekik, simán kiássák magukat alatta. (Ám ennek kapcsán muszáj megjegyeznünk: ez roppant veszélyes, ráadásul büntetnek is érte, így meg kell akadályozni!)

Füge neve már létezett, rajta volt a potenciális elnevezések listáján, ám a leendő gazdi nem is gondolta, milyen szépen a kezére játszik majd a sors: ugyanis mikor elment a leendő kutyusáért, a tulaj nevetve mesélte, testvéreivel miként „metszettek meg” egy fügebokrot. Ezek után nem is volt kérdés a névválasztás.

Kép: Az Én Kutyám

Egy bögrényi kutya

Vannak igazi „cukik”, akik bájos tulajdonságaik után kapták a nevüket. Egyikőjük Sweetie, aki annyira édes, hogy nem is hívhatnák másként (sweet angolul édeset jelent.)

Plüsi nevének is igen kedves története van:

A mi kiskutyánk Plüsi. Igazából azért, mert mikor hozzánk került, annyira pici volt. Simán elfért a lányok kakaós bögréjében is. Egyszer valahogy tényleg belebújt. Addig- addig mondogatták, olyan, mint egy plüsi –mármint játék –, hogy végül rajta maradt. Azóta már közel 17 év telt el…

Szintén kisgyerekeknek köszönheti a nevét Artúr, akit egy pici lány keresztelt el, majd lett belőle idővel Arti, valamint Tóbiás, manapság csak Tobi.

Igéző szemek

Sok kutya kapja a nevét valamilyen testi jegy után. Demona, egy husky és egy rottweiler különleges szeremgyereke, valamint Blue is szikrázó szeme után lett elkeresztelve.

Krampusz pedig egy koromfekete puli – tökéletes név!

Apró „tévedés”

Végül Szotyola nevével zárjuk a sort, aki befogadásakor olyan kicsi és fekete volt, hogy ennél találóbb nevet el sem lehetett volna képzelni neki. Csak utólag derült ki, hogy Szotyi valójában kislány – ám addigra a név már eldöntetett.

Oszd meg te is kutyád nevét!

Reméljük, nektek is annyira tetszettek a megosztott történetek, mint amennyire nekünk. Mivel ez csak egy töredéke a hosszú névsornak, amit megosztottatok velünk, így mindenkit arra buzdítunk, látogasson el közösségi oldalunkra a Facebookon, és olvassa végig a poszt alatti kommenteket!

Ha kedvet kaptál, te is meséld el kedvenced névadásának történetét. Ha pedig megfelelően gyarapszik az új kutyanevek listája, abból is cikket írunk majd!

Kapcsolódó cikkek

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!