hirdetés

Végtagműtét utáni rehabilitáció: hogyan zajlik a folyamat és mivel segítheted?

Ferenczi Deborah

2022. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyádnak végtagműtéte volt, akkor mindenképpen hosszabb felépülési időre kell számítanod. Fontos tudnod, hogy ebben az időszakban elengedhetetlen a megfelelő orvosok által végzett rehabilitáció, ami általában gyógytorna vagy fizioterápiás kezelés. Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egészséges táplálkozásnak és a vitaminok folyamatos pótlásának milyen szerepe van abban, hogy kedvenced újra egészséges legyen.

hirdetés

Az ortopéd jellegű műtétek nagyon megviselik az állatokat, hiszen meglehetősen komplikált beavatkozásokról van szó. Töréseknél, szakadásoknál lágyszöveti bevérzésekre, és egyéb szöveti sérülésekre kell számítani, amit figyelembe kell vennie az orvosoknak a műtét során. Ezek a beavatkozások az állatok számára is kifejezetten fájdalmasak, így hosszabb rehabilitációra kell számítanod.

A fájdalomcsillapítás

A műtétet követően különböző fájdalomcsillapítókat alkalmaznak az orvosok, hogy elviselhetőbbé tegyék a műtét utáni lábadozást. Általában nem-szteroid típusú fájdalomcsillapítókkal és különböző ópiátszármazékokkal dolgoznak, amiknek beadását otthon a gazdának szigorú utasításokat követően kell folytatnia a felépülési időszakban.

A rehabilitáció kezdete

A varratszedés megközelítőleg a műtétet követő tizedik napon esedékes, majd kezdetét veheti az intenzív rehabilitációs időszak. Táplálékkiegészítőkkel is segíthetjük a regenerációs folyamatokat, különböző csont-és porcerősítő készítményeket lehet alkalmazni a sérüléstől függően. A leghatékonyabb módszer mégis a fizioterápia vagy a gyógytorna, amely nagymértékben hozzájárul a gyógyulás felgyorsításához. Segít megerősíteni az állatok mély, stabilizáló izmait és növeli a beteg ízület mozgáspályáját. Emellett különböző masszírozási technikákkal lazítják a szakemberek az állatok izomzatát, ezzel jelentősen csökkentve a fájdalmat. Az ebek a kezelés során speciális tornagyakorlatokat tanulnak, amivel erősíteni tudják a beteg végtagot, ezzel hamarabb visszanyerve a mozgás örömét.

Ügyelj a fokozatos mozgásra

Fontos, hogy fokozatosan térjen vissza az állat a mozgáshoz. Eleinte lassú pórázos séta ajánlott fél- egy kilométeres távon, majd négy-hat hét elteltével lehet emelni a mozgás mennyiségét állatorvosi konzultációt követően.

műtét műtét utáni rehabilitáció rehabilitáció végtagműtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink