hirdetés

Ne csak te egyensúlyozz: így tornáztatják meg kutyádat a korongok

László Enikő, 2021. október 26

Az izomzat erősítése és az egyensúly kulcsfontosságú tényezője egy ortopédiai vagy neurológiai gyógyulásnak. Ha kutyádnál előfordult ilyen probléma, a rehabilitációt nagymértékben elősegítheti az egyensúlyozó korongok használata.

hirdetés

Bár a különböző egyensúlyozó eszközök használata minden kutyának javára válik, leggyakrabban műtéti rehabilitáció során alkalmazzák az ebeknél. Elsősorban ortopédiai beavatkozások (például patella műtét) vagy neurológiai betegségek (például porckorongsérv), esetleg izomgyulladások, húzódások után érhető el vele jelentős javulás. Habár az efféle betegségekben szenvedő kutyák nem szívesen mozognak, a gyengéd testmozgás mindenképpen hasznukra válik. Az egyensúlyozó korongok pedig tökéletesek erre a feladatra.

Miért hatásos az egyensúlyozó korong?

A különböző feladatok elvégzése alapvetően eltereli az eb figyelmét, így elsősorban nem a fájdalomra, hanem a cselekvés végrehajtására összpontosít. Már csak ez segít csökkenteni a fájdalmán. De természetesen nem ez az elsődleges cél, hanem a gyógyulás. Az egyensúlyozó korongok úgy erősítik meg az izmokat, hogy közben nem terhelődnek az állat ízületei. Az erősebb izmok az ízületeket is megerősítik, ezáltal nem éri őket akkora nyomás, kevesebb terhelést kapnak. Emellett az egyensúlyozó korong nagymértékben fejleszti az egyensúlyt is. A rendszeres testmozgás pedig megtartja az ízületek rugalmasságát, így megakadályozza azok megmerevedését.

Milyen kutyáknak ajánlott?

Az egyensúlyozó korongok minden kutyának hasznára válhatnak, de bizonyos ebeknél szinte elengedhetetlen használatuk a felépülés, gyógyulás érdekében. A kölyökkutyáknál segíti a mozgáskoordináció fejlődését, az idős ebeknél pedig a korral járó gyengeség ellensúlyozására alkalmazható.

Emellett az alábbi betegségekkel küzdő kutyáknak ajánlják:

Emellett az egyensúlyozó korongok használata munkakutyák számára is ajánlott, de megelőzés, mobilitás javításának céljából természetesen bármilyen eb kipróbálhatja. Segít megtartani az állat ideális testsúlyát, emellett edzi izmait, egyensúlyérzetét, növeli az állóképességét.

Hogyan használd?

Ha ki szeretnéd próbálni, elsősorban keresd fel állatorvosodat, aki valószínűleg ajánlani fog egy fizioterapeutát, aki megmutatja a gyakorlatokat. Amennyiben kedvenced egészséges, akár 1-2 fizioterápiás alkalom után már egyedül is gyakorolhatsz vele otthon, ha beszerzed hozzá a szükséges eszközt. Viszont, ha komolyabb problémával küzd kutyád, érdemes mindig szakemberhez fordulni és csak az ő tanácsára, javaslatára dolgozni otthon is.

A gyakorlatok egyébként általában nem bonyolultak. Az első alkalommal csak meg kell ismertetni az ebbel a számára szokatlan eszközt. Sokszor csak elég, ha ilyenkor körülbelül 20 másodpercig rajta áll. Ahogy egyre több alkalommal próbálja ki, úgy lehet növelni az időt, és a kondíciójának megfelelő gyakorlatokat bevezetni. Például ilyen a három lábon állás vagy a korong gyengéd mozgatása. Ez azonban nem egészséges kutyák esetében veszélyes is lehet, így ezt mindig szakemberre bízd, kérd ki a véleményét, nehogy kedvenced megsérüljön!

A cikket a Suttogó Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosa, Dr. Richter Ádám lektorálta.

Richter Ádám, a Suttogó Állatkórház vezető állatorvosa

Tanulmányait 2009-ben kezdte, állatorvos doktori diplomáját 2014-ben szerezte a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán. Egyetemi évei alatt ösztöndíjjal egy hónapos gyakorlaton vett részt a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen. 2014 óta tagja a Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei szervezetének, jelenleg a szervezet titkára. 2014-től 2020-ig a VeresVet Állatkórház és a Dunakeszi Állatkórház csapatának tagja volt, ahol jelentős gyakorlatra tett szert lágyszervi- és csontsebészeti beavatkozások elvégzése terén. Tapasztalatokat szerzett TPLO műtétek tervezésében és kivitelezésében, valamint egyéb csontsebészeti eljárásokban. Jelenleg résztvevője a 2020-ban indult kisállat szakállatorvosi képzésnek, a Suttogó Állatkórház vezető állatorvosa. Két border collie-jával rendszeresen agility versenyekre jár. Van még egy mentett keverék kutyája és három mentett macskája is.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon