hirdetés

Így gondozd kedvencedet műtét után: a fertőtlenítés megmentheti az életét!

László Enikő

2021. november 14 - Képek: Getty Images Hungary, László Enikő

Ha kedvencedet bármilyen okból kifolyólag műteni kell, a sebek tisztántartása nagyon fontos feladat, hiszen ennek hiányában az el is fertőződhet. Hogyan érdemes fertőtleníteni?

hirdetés

Kutyád műtét utáni gondozása rendkívül nagy felelősség, hiszen a sebek könnyen elfertőződhetnek, ha nem megfelelően tisztítják vagy esetleg az eb nyalogatja az érintett területet. Az állatorvos tanácsait még egy egyszerűbb beavatkozás után is mindenképp be kell tartani annak érdekében, hogy kedvenced hamar felépüljön. Néhány információ birtokában azonban a kezelés zökkenőmentes lesz.

Miért fontos a sebek tisztántartása?

A műtét utáni sebek könnyen elfertőződhetnek, ami sok komplikációt és nem mellesleg fájdalmat okozhat az állat számára. Emellett a lábadozás ideje is jelentősen meghosszabbodhat miatta. Ez a legtöbb esetben amiatt történik, mert a kutya nyalogatja vagy rágja a varratait, sebeit. Ennek megelőzésére a műtét után az állatorvos felajánlja vagy automatikusan gallért, esetleg műtéti ruhát ad a kutyára, hogy az ne tudja nyalogatni a területet. Az ebek ezt ösztönösen teszik, de a gyakori piszkálással árthatnak is maguknak, még a varratokat is képesek lehetnek kiszedni. Innen pedig egyenes út vezet az elfertőződéshez.

A kutya nyála fertőtlenít, vagy mégsem?

Elterjedt vélekedés, hogy a kutya nyála fertőtlenít, emiatt jó, ha nyalogatja sebeit. Korábban már kimutatták, hogy a kutyanyál tartalmazza a hisztatin nevű fehérjét, mely más jótékony alkotóelemekkel társulva segít a fertőzések megelőzésében és a gyógyításban.

Azonban léteznek olyan bacilusok, melyek szájból szájba történő átkerülés útján nem veszélyesek, viszont ha nyílt sebbe jutnak, súlyos fertőzést okoznak. Éppen ezért a gazda vagy saját sebeinek nyalogatása rendkívül veszélyes lehet. Az érdes nyelv állandó mechanikai hatása miatt pedig a szövetek nem képesek megfelelően gyógyulni, a terület kipirul, a gyógyulás folyamata meghosszabbodik, és kitűnő bemeneti kaput biztosít a kórokozók számára.

Hogyan tartsd tisztán a sebet?

Először is mindenképp érdemes beszerezni egy műtét utáni ruhát vagy gallért, hogy könnyebb legyen a sebet tisztán tartani, és az állat ne tudja piszkálni azt. Emellett, főleg az esős, sáros évszakokban kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy az amúgy is korlátozott mozgás viszonylag tiszta körülmények között történjen. Tehát semmi esetre se engedd, hogy kedvenced a fűben, sárban, gazban hemperegjen. Például patellaműtét után érdemes lehet egy már nem használt, vastagabb zoknit úgy átalakítani, hogy az takarja a varratokat.

Zokniból varratvédő. /Fotó: László Enikő

Varratszedésig a futkározás és más kutyákkal történő játék helyett inkább pórázas egészségügyi sétákat, kisebb köröket iktass be; többször kevesebbet. Jó ötlet lehet a kutyádat mentálisan is fárasztani és lefoglalni, például lick-pad, szimat-szőnyeg vagy egyéb IQ játékok segítségével.

De ezen óvintézkedések mellett az is előfordulhat, hogy neked kell időnként tisztítani a sebet. Fontos figyelni a varratok közé ragadt szöszök, koszok napi szintű eltávolítására. Amennyiben a seb utókezelése szorulna, mindig kérd ki előtte az állatorvosod tanácsát. Ha van otthon Betadine oldatod, azzal nyugodtan át lehet törölni az érintett felületet.

állatorvos fertőtlenítés kutya műtét után műtétek után felépülés sebek tisztántartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink