hirdetés

Mi történik a veszélyes hulladékkal az állatorvosi rendelőkben? Így garantálják a biztonságot

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

Milyen előírások vonatkoznak a veszélyes hulladék tárolásra és kezelésére az állatorvosnál? Jogászt és állatorvost kérdeztünk.

hirdetés

Felmerült már benned a kérdés, hogy mi lesz az állatorvosi rendelőben keletkező veszélyes hulladék sorsa? Az injekciós tűk és a különféle eszközök mellett érdekes tudnivaló az is, miként járnak el a különféle szövetekkel, esetenként testrészekkel (teszem azt egy ivartalanítást követően.) Megkérdeztük dr. Kajó Cecília szakjogászt és dr. Balatonyi Lilla állatorvost is a témában.

Mi minősül veszélyes hulladéknak?

A Kormányhivatal oldalán elérhető Tájékoztatás az egészségügyi intézményekben keletkező hulladékokról és a gyűjtésükkel, szállításukkal és ártalmatlanításukkal kapcsolatos lehetőségekről című tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy a humán egészségügyi intézményekben keletkező hulladékok legnagyobb része különleges kezelést igénylő (fertőző) hulladéknak minősül.

Jelen tájékoztató szerint ide sorolható minden olyan éles eszköz, ami vágott vagy szúrt sebet okozhat, és fertőző mikroorganizmusokkal szennyezettek vagy szennyezettek lehetnek. Például az injekciós tűk, infúziós és transzfúziós szerelékek, ampullák. A vér, a vérkészítmények, a műtéti beavatkozások után visszamaradt testrészek vagy szervmaradványok, a különféle váladékok, a laboratóriumi és kórbonctani vizsgálati anyagok – a teljesség igénye nélkül emelve ki a főbb pontokat a listáról.

Ezen fertőző hulladékok elszállítását és ártalmatlanítását az erre a tevékenységre engedéllyel rendelkező hulladékkezelő végzi, akivel az adott intézmény köteles szerződést kötni.

A Magyar Állatorvosi Kamara tájékoztatása szerint ugyanez érvényes az állatgyógyászati intézményekre:

A képződő a veszélyes hulladékok szakszerű tárolása megoldott, a veszélyes hulladék tárolására alkalmas, megfelelő méretű eszköz az intézményben megtalálható. Az intézmény írásbeli szerződéssel rendelkezik egy, a veszélyes hulladékok megsemmisítésével hivatalos engedély alapján foglalkozó vállalkozással, az ezt igazoló dokumentumot, valamint a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szállítóleveleket elérhető helyen tárolja.

Ki ellenőrzi?

„Az állatkórház működésének tárgyi és személyi feltételeit az állatorvosi kamara, míg az általános járványmegelőzés tárgyi feltételeit, az állatgyógyászati készítmények tárolását és felhasználását, továbbá az állatkórházi tevékenység során képződő, veszélyes hulladéknak minősülő állati hulladék és további felhasználásra alkalmatlan gyógyászati eszközök és segédeszközök átmeneti tárolását, illetőleg ártalmatlanná tételét az illetékes járási hivatal ellenőrzi” – olvashatjuk a vonatkozó jogszabályban (41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról).

A jogi feltétel és a gyakorlat

Mint dr. Kajó Cecíliától megtudtuk, már a praxisengedély megszerzésének az a feltétele, hogy az állatorvos leszerződjön valamelyik céggel, amely elszállítja és ártalmatlanítja a hulladékot.

Dr. Balatonyi Lilla állatorvos szintén ezt hangsúlyozta. Mint fogalmazott, valamennyi rendelőnek szerződésben kell állnia egy veszélyes hulladék szállításával foglalkozó céggel, és ezt a szerződést már a rendelő működési engedélyének kiállításához is be kell mutatni.

Külön, jelzett tárolókba gyűjtjük a kontaminált tárgyakat, illetve például a műtétek során eltávolított szervrészleteket-szerveket, amiket ezek a cégek rendszeresen elszállítanak és megsemmisítik őket. Ugyanígy ha valaki otthagy egy holttestet a rendelőben, és nem hajlandó elvinni vagy a hamvasztást kifizetni, akkor azt is nekünk kell elvitetni

– magyarázta a gyakorlatot. Azt is megtudtuk, hogy az így keletkező hulladékot megadott időközönként szállítják, ám ha előbb megtelnek a tárolóedények, azokat a rendelő jelzésére előbb ürítik.

A felületek letörlésekor használt, többnyire csak szőrrel, körömmel (tehát úgymond veszélytelen hulladékkal) szennyeződött papírtörlők a sima kukába kerülnek, míg a nem egyszer használatos textíliákat (köpenyek, maszkok, stb.), illetve eszközöket mossák és sterilizálják.

állatorvos állatorvosi ellátás állatorvosi rendelő Dr. Kajó Cecília ivartalanítás jogász műtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!