hirdetés

Nem vagy megelégedve az állatorvosoddal? Ilyenkor fordulj másik szakemberhez

Ferenczi Deborah

2022. január 21

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy úgy érzed, nem kaptál kielégítő válaszokat kérdéseidre az állatorvostól, vagy úgy érzed, hibázott valamiben. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e másik szakemberhez fordulnod vagy teljesen feleslegesnek bizonyulna?

hirdetés

Az állatorvos és a gazdi közötti kapcsolatnak feltétlen a bizalmon kell alapulnia, hiszen a kedvenced életét kell rá bíznod. A tiszta kommunikáció és a megfelelő tájékoztatás elengedhetetlen ebben a kapcsolatban. Így amennyiben úgy érzed, hogy az állatorvosod nem ad neked megfelelő tájékoztatást vagy segítséget, akkor érdemes lehet egy új szakemberhez fordulnod.

Baj, ha kikéred más orvos véleményét?

Természetesen egyáltalán nem baj, sőt minél több szakembert hallgatsz meg, annál árnyaltabb képet kaphatsz arról, hogy egészen pontosan mi lehet a kutyusod baja. Az állatorvos és a kliens közötti jó kapcsolat létfontosságú, és elsődleges szempont. Ezért ne félj máshoz fordulni, ha nem vagy megelégedve az információval, vagy éppen a tájékoztatás minőségével.

Miért érdemes más orvos véleményét kikérned?

Több okból is érdemes egy második véleményt kérni. Hiszen elképzelhető, hogy kedvencednek összetett betegsége van. Talán nem reagál arra a kezelésre, amit a te állatorvosod javasolt, és másik specialista másképpen kezelné az adott betegséget. Még az is lehet, hogy a tényleges diagnózis felállítása kihívást jelent számára, mert annyira komplikált esetről van szó. Ez természetesen nem az állatorvos képzettségének a hiánya, csupán annyit jelent, hogy nem feltétlen pontosan erre a területre szakosodott. De szimplán az is előfordulhat, hogy a bizalom egy aspektusa eltűnt a kapcsolatból, márpedig az állatodat bízod rá, így ez a lehető legfontosabb.

Specifikus problémával specifikus orvoshoz fordulj

Abban az esetben, ha nem vagy arról meggyőződve, hogy az adott problémában szakember az állatorvosod, akkor mindenképpen érdemes olyanhoz fordulni, akinek az adott betegség a szakterülete. Hiszen nyilvánvalóan sokkal jobban és pontosabban be fogja tudni határolni a diagnózist, mint egy olyan orvos, aki nem feltétlen az adott területen mozog otthonosan. 

A legfontosabb a megfelelő tájékoztatás

A legfontosabb a folyamatos tájékoztatáskérés és konzultáció. Ha úgy érzed, hogy ez terhes az állatorvosnak, inkább fordulj másik szakemberhez. Mindenképpen igényelj időnként általános kivizsgálást, hiszen ez a kutyád egészségének az alapja, és nagyon valószínű, hogy a megelőzéshez is hozzájárul. Mindig helyezz nagy hangsúlyt arra, hogy az állatorvosodtól kérj tanácsot, ne a neten kutass vagy más gazdiktól fogadj meg esetleg káros tippeket.

Mikor ne keress második orvost?

Az egyetlen helyzet, amikor a második vélemény nem megfelelő, az a vészhelyzet. Ugyanis ilyenkor az elsődleges szempont a mihamarabbi életmentő kezelés. Egyes sürgősségi esetekben hasznos lehet azonnal szakorvoshoz fordulni, de ezeket az esetek jelentős százalékában, ha nem ügyeleti ellátás, akkor az állatorvosodnak kell beutalnia, miután az értékelést elvégezte, és minden sürgős kezelést megkezdett. De ebben az esetben az életvédelem a legfontosabb, így hagyatkozz a szaktudására.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos állatorvos másodvélemény állatorvos vizsgálat állatorvosi ellátás állatorvosi rendelő hibázott az állatorvos

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink