hirdetés

A számlák nyomában: ezért hagysz ott tízezreket az állatorvosnál!

Jóvári Krisztina

2021. január 27

Megmutatjuk, milyen költségek növelik egy állatorvosi rendelő üzemeltetését. Az állatorvosi számlához ezek is hozzájárulnak.

hirdetés

Egy állatorvosi rendelő, illetve állatkórház fenntartása nem kis feladat. Olyan sok felmerülő költséggel kell számolnia a tulajdonosnak, ami kihat az ellátás után kapott számla végösszegére is. Miért is fizetünk kutyatulajdonosként egy jól felszerelt rendelőben? Az orvos válaszol.

A rendelő építése vagy ingatlan vásárlása

Egy állatorvosi rendelő vagy állatkórház működési költsége igen magas. Elsősorban –  ha kizárólag az épületről beszélünk –  több milliós beruházás szükséges hozzá. Jól felszerelt rendelők leginkább a fővárosban, az agglomerációban és a vidéki nagyvárosokban fordulnak elő. Ezeken a településeken –  amennyiben nem meglévő ingatlanból alakítják ki a rendelőt vagy kórházat – maga a telek ára is milliós tétel, akár 10-15 millió forintot is jelenthet.

Újépítésű rendelőnél/kórháznál erre jön még az ingatlan költsége, ami aligha áll meg 15-20 millió forint alatt. Így könnyedén eléri csak az épület beruházásának értéke a 30 millió forintot. Meglévő ingatlannál ugyancsak az előbbi ár körül alakulnak a költségek, mert valószínűleg át kell alakítani, hogy állatorvosi rendelőnek vagy állatkórháznak megfeleljen. Ezeknek a költségét a későbbi működés során a rendelőnek kell kitermelnie.

Ingatlan rezsije és a munkavállalók költsége

A működési költségek jelentős részét teszi ki az ingatlan rezsiköltsége (víz, villany, gáz), valamint a munkavállalók bérköltsége. Egy rendelőnek/állatkórháznak nem csak az állatorvosok bérét kell kitermelnie, hanem az asszisztensek, a takarítószemélyzet és a recepciós bérköltségét is, amennyiben foglalkoztatnak ilyen feladatra alkalmazottakat. Nagyobb létesítmények esetében nem az állatorvosok és az asszisztensek végzik a takarítást és a betegek fogadását, így indokolt takarítót és recepcióst is felvenniük.

A rendelő felszereltsége

Egy jól felszerelt rendelőben sok műszer illetve eszköz áll az orvosok rendelkezésére. A teljesség igénye nélkül: röntgengép, ultrahang (akár hordozható is, amivel házhoz tudnak menni az állatorvosok indokolt esetben), labor, műtéti eszközök, gyógyszerek, stb. Az eszközöknek van úgynevezett amortizációja is, tehát bizonyos időközönként cserélni kell őket, mert elavulnak. Például a legújabb ultrahang-gépek már a kutya vemhességét a 21. naptól is ki tudják mutatni.

Ultrahangvizsgálat kutyánál.

Gyógyszerek és felhasznált eszközök

A gyógyszerek ára sok esetben igen magas, főleg ha műtétről van szó. Ilyenkor az altatószer (modern altatási protokoll esetén főleg) nem olcsó mulatság. Ráadásul a gyógyászati segédanyagok, valamint a beavatkozás közben használt eszközök mennyisége, minősége (altatógép, monitor, elektrokauter, csontsebészeti eszközök) is jelentős költséget takarhatnak. Ezen kívül a műtét alatt az eszközök sterilitása, a csíraszegény környezet alapvető dolog, ami tovább növeli a költségeket.

Kutya altatása.

Alapvető beavatkozások

Sok kisebb rendelőben egy bűzmirigy-tisztítást ingyen elvégeznek, ami a tulajdonosoknak természetes lehet. Bár nem egy komoly beavatkozás, mégis egy kesztyű, némi sikosító anyag felhasználásra kerül. A vizsgálat végén pedig alapos fertőtlenítés történik a munkaterületen, jó esetben erről egy kórlapot is kap a tulajdonos. Mindezt egy télen fűtött, nyáron pedig klimatizált helyiségben. Látható tehát, hogy ez is költséggel jár egy állatorvos számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkórház állatorvos állatorvos vizsgálat állatorvosi költségek állatorvosi rendelő kezelés díja rendelő működése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink