hirdetés

Elképesztő összeget költenek kedvenceikre ennek a generációnak a tagjai

Szénási Szimonetta

2023. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az állattartásban is megmutatkoznak a generációs különbségek. A mai fiatalok már egészen másként tekintenek házi kedvenceikre, mint a szüleik.

hirdetés

A Z generáció tagjai, azaz az 1995 és 2009 között születettek életében kiemelt helyet foglal el a háziállatuk. Ők azok a fiatal felnőttek, akiknek többsége mint családtag tekint négylábújára. Ehhez mérten mindent meg is tesznek azért, hogy a jószág boldog és elégedett legyen mellettük. Olyannyira fontos számukra az állat jólléte, hogy annak érdekében még a saját, sőt a szerelmük igényeit is képesek háttérbe szorítani. Tényleg lehet fontosabb a kutya mint a szerelem?

A kutya fontosabb mint a szerelem?

A kutya már fontosabb, nem csak házőrző

Míg a nagyszüleik, szüleik számára a kutya leginkább házőrző volt, addig az említett generáció tagjainak a kutya (meg a macska, sőt a kisállatok) társak, néha gyerekek. Ehhez mérten úgy is gondokosnak róluk, mint egy velük élő személyről. Ez alatt nem arra gondolunk, hogy öltöztetik és éjjel-nappal babusgatják őket, sokkal inkább arra, hogy előtérbe kerültek az állatok igényei.

Ezek a gazdák figyelnek arra, hogy ne csak az alapvető szükségletek – mint az evés, ivás, alvás – kielégítésében merüljön ki az állattartás, hanem a lelki és a mentális jóllét, valamint az egészségmegőrzés is fókuszba kerültek. Mindezek pedig költségekkel is járnak.

A pénz nem akadály – de a szerelem sem

Egy 2000 fő bevonásával végzett felmérésből az derült ki, hogy a legfiatalabb felnőttek minden más generációnál nagyobb százalékban fordítják akár megtakarított pénzüket is kedvencükre. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, könnyebben mondanak le az olyan személyes kényelmekről, mint például a nyaralás vagy egy koncert.

Meglepő módon a háziállatok a párkapcsolat elé kerültek a fontossági sorrend tekintetében. A válaszadók elmondása alapján a pénzüket inkább költik négylábú barátjukra, mintsem a szerelmükre. Emellett többen azt is elismerték, hogy nagyobb örömet jelent a számukra, ha kedvencüket boldognak látják, mint az, ha a párjukat.

Nagy áldozatokra is képesek lennének

Bár az orvosi költségek és az állateledel mellett a fiatal gazdák gyakran költenek nem létfontosságú holmikra, mint a labdadobáló gép vagy egy strasszos alvópárna – ezek a válaszadók példái –, komoly helyzetekben sem pártolnak el a szeretett jószág mellől.

Elmondásuk szerint szinte bármiről lemondanának egy évre azért, hogy a kutyájuk vagy a macskájuk semmiben se szenvedjen hiányt. 45 százalékuk mellőzné az éttermi vacsorákat, 42 százalékuk a közösségi média használatát is feladná, 36 százalékuk pedig az online filmszolgáltatóknak is búcsút intene, ha a helyzet megkívánná.

Annak érdekében pedig, hogy kedvencük még egy évet élhessen, a résztvevők 48 százaléka lemondana akár a párkapcsolatáról és a randevúzásról, 38 százalékuk visszamenne élete legrosszabb munkahelyére, 36 százalékuk pedig a fizetésétől is eltekintene. (Kívánjuk, hogy sose kerüljenek ilyen döntéshelyzetbe!)

Bezzeg a boomerek!

Manapság gyakran aggatjuk a boomer jelzőt az idősebb korosztály képviselőire, utalva azok maradiságára. (A kifejezés egészen pontosan a világháborút követő baby boomra, azaz születésszám-megugrásra utal, hivatalosan pedig az 1941-65 között születettekre használják; ám mára kezd beépülni a szlengbe a maradi szinonimájaként.) Szóval mint a vizsgálatból kiderült, a boomerek korántsem hajlandóak annyit költeni, mint az ifjúság. Elmondásuk alapján jóval az átlag alatt tartják az állataikra fordított összeget.

Egészen pontosan 54 százalékuk nyilatkozott úgy, miszerint havonta kevesebb mint 150 dollárt, azaz körülbelül 51 ezer forintot költenek. Holott a felmérés az állattulajdonosok éves kiadásait körülbelül 3200 dollárra, azaz átszámítva több mint egymillió forintra becsülte.

állatorvos állatorvosi költségek állattartás család családtag felelős állattartás fiatal idős kutya családtag kutyás költségek kutyatartás költsége kutyatartási szokások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink