hirdetés

Így változott legjobb barátaink élete az elmúlt 10 évben: még mindig a Luna az egyik legnépszerűbb név

Hangai Lilla, 2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák egyértelműen családtagok, ehhez kétség sem fér. Egyre többen vágnak bele az ebtartásba, a magyarokról például egyértelműen elmondható, hogy kutyatartó nemzet a maga 3 millió négylábújával. Érdekes látni, hogy hogyan változnak a trendek, az elvárások és a szokások, ha róluk van szó.

hirdetés

Néhány érdekes információt gyűjtöttünk össze, ahol láthatod a világ változásán keresztül a kutyatartás átalakulását is.

A legjobb barát nem a legtalálóbb kifejezés

Nagy örömünkre szolgál látni, hogy az örökbefogadások aránya fokozatosan növekszik. A Wisdom Panel felmérése szerint a blökik 63%-át menhelyről fogadták örökbe. Az is kiderült, hogy nagyon sok háztartásban a kutyák a család valamely tagjával alszanak. Ennek talán köze lehet ahhoz, hogy a megkérdezettek 99% érzi és gondolja úgy, hogy kedvence óriási mentális támogatást nyújt.

Talán egy picit megosztó lehet a következő adat, de nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz róla. A tulajdonosok 72%-a bevallotta, hogy mondott már le előre megbeszélt programot barátokkal és családtagokkal csak azért, hogy inkább a kutyájával lehessen.

Talán kevésbé megdöbbentő adat a közösségi média világában, hogy az ebek 17%-a rendelkezik saját fiókkal. De a gazdik azoktól az állatoktól sem irigyelik a rivaldafényt, akiknek nincs saját social mediájuk, ugyanis általában havonta megosztanak a kedvencről néhány képet.

Az udvarról egyenesen a nappaliba

Szinte észrevétlenül helyezték át kedvenceink a székhelyüket az udvarról a nappali legkényelmesebb fotelébe. A kutyát egyre kevesebben választják azért, mert jó házőrző, inkább társként, barátként tekintenek rá. Egy barát pedig nem alhat a hidegben!

2010-től a népszerű nevek is sokat változtak. Míg ebben az évtizedben a három dobogós név a Bella, a Buddy és a Daisy volt, 2020 után már a Charlie, a Luna és a Lucy vitte el a pálmát. Tegye fel a kezét, akinek az ismeretségi körében nincs egy Luna nevű kutyus vagy cicus!

Az étkezés a nap fénypontja lett a legtöbb ebnél

10 évvel ezelőtt lényegesen kevesebb lehetőség volt négylábú barátaink változatos, vagy speciális etetésére. A kutyusok 65%-a száraz eledelt kapott. Ma már ez a piac is hatalmasra duzzadt, ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a megfelelő márkát, textúrát, ízt, vagy különleges jótékony hatást. A Top 3 diéta a következőképpen alakult: 34%-a az ebeknek még mindig hagyományos eledelt kap, 20%-uk gabonamentesen étkezik, 19%-uk pedig a betegségükhöz vagy intoleranciájukhoz igazodó eleséget kap.

Nagyon jó látni, hogy 30%-kal növekedett az igény arra, hogy jó minőségű, fehérjében gazdag eledelt válasszanak a gazdik.

Az örök kérdés: keverék vagy fajtatiszta

Ahogy azt már korábban említettük, az örökbefogadások aránya 63%-on van. Amikor valaki eldönti, hogy kutyatulajdonos szeretne lenni, általában az első kérdés, amit feltesz magának, hogy fajtatiszta vagy keverék barátot válasszon. A gazdik 71%-a tette le a voksát keverékek mellett és csak 29%-uk választott magának fajtatiszta blökit.

A DNS tesztek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nemcsak a kutya származására derülhet általa fény, de a jellemző betegségekre is. A gazdik 67%-a készítette el a tesztet, ebből 56% csak kíváncsiságból, 21%-uk azért, hogy jobban megértsék barátjukat, 14%-uk pedig azért, hogy felkészülhessenek az esetleges egészségügyi kockázatokra.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon