hirdetés

Így változott legjobb barátaink élete az elmúlt 10 évben: még mindig a Luna az egyik legnépszerűbb név

Hangai Lilla

2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák egyértelműen családtagok, ehhez kétség sem fér. Egyre többen vágnak bele az ebtartásba, a magyarokról például egyértelműen elmondható, hogy kutyatartó nemzet a maga 3 millió négylábújával. Érdekes látni, hogy hogyan változnak a trendek, az elvárások és a szokások, ha róluk van szó.

hirdetés

Néhány érdekes információt gyűjtöttünk össze, ahol láthatod a világ változásán keresztül a kutyatartás átalakulását is.

A legjobb barát nem a legtalálóbb kifejezés

Nagy örömünkre szolgál látni, hogy az örökbefogadások aránya fokozatosan növekszik. A Wisdom Panel felmérése szerint a blökik 63%-át menhelyről fogadták örökbe. Az is kiderült, hogy nagyon sok háztartásban a kutyák a család valamely tagjával alszanak. Ennek talán köze lehet ahhoz, hogy a megkérdezettek 99% érzi és gondolja úgy, hogy kedvence óriási mentális támogatást nyújt.

Talán egy picit megosztó lehet a következő adat, de nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz róla. A tulajdonosok 72%-a bevallotta, hogy mondott már le előre megbeszélt programot barátokkal és családtagokkal csak azért, hogy inkább a kutyájával lehessen.

Talán kevésbé megdöbbentő adat a közösségi média világában, hogy az ebek 17%-a rendelkezik saját fiókkal. De a gazdik azoktól az állatoktól sem irigyelik a rivaldafényt, akiknek nincs saját social mediájuk, ugyanis általában havonta megosztanak a kedvencről néhány képet.

Az udvarról egyenesen a nappaliba

Szinte észrevétlenül helyezték át kedvenceink a székhelyüket az udvarról a nappali legkényelmesebb fotelébe. A kutyát egyre kevesebben választják azért, mert jó házőrző, inkább társként, barátként tekintenek rá. Egy barát pedig nem alhat a hidegben!

2010-től a népszerű nevek is sokat változtak. Míg ebben az évtizedben a három dobogós név a Bella, a Buddy és a Daisy volt, 2020 után már a Charlie, a Luna és a Lucy vitte el a pálmát. Tegye fel a kezét, akinek az ismeretségi körében nincs egy Luna nevű kutyus vagy cicus!

Az étkezés a nap fénypontja lett a legtöbb ebnél

10 évvel ezelőtt lényegesen kevesebb lehetőség volt négylábú barátaink változatos, vagy speciális etetésére. A kutyusok 65%-a száraz eledelt kapott. Ma már ez a piac is hatalmasra duzzadt, ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a megfelelő márkát, textúrát, ízt, vagy különleges jótékony hatást. A Top 3 diéta a következőképpen alakult: 34%-a az ebeknek még mindig hagyományos eledelt kap, 20%-uk gabonamentesen étkezik, 19%-uk pedig a betegségükhöz vagy intoleranciájukhoz igazodó eleséget kap.

Nagyon jó látni, hogy 30%-kal növekedett az igény arra, hogy jó minőségű, fehérjében gazdag eledelt válasszanak a gazdik.

Az örök kérdés: keverék vagy fajtatiszta

Ahogy azt már korábban említettük, az örökbefogadások aránya 63%-on van. Amikor valaki eldönti, hogy kutyatulajdonos szeretne lenni, általában az első kérdés, amit feltesz magának, hogy fajtatiszta vagy keverék barátot válasszon. A gazdik 71%-a tette le a voksát keverékek mellett és csak 29%-uk választott magának fajtatiszta blökit.

A DNS tesztek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nemcsak a kutya származására derülhet általa fény, de a jellemző betegségekre is. A gazdik 67%-a készítette el a tesztet, ebből 56% csak kíváncsiságból, 21%-uk azért, hogy jobban megértsék barátjukat, 14%-uk pedig azért, hogy felkészülhessenek az esetleges egészségügyi kockázatokra.

diéta fajtatiszta kutya keverék kutya kutya az ágyban kutya örökbefogadás kutyaeledel kutyatartás kutyatartás változása minőségi eledel népszerű nevek trendek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!