DNS-teszt kutyáknak: fény derülhet a származásra és a betegségekre való hajlamra

Buzgó Csilla, 2021. április 28

Ma már nem csak mi, emberek tudhatunk meg minden fontos információt származásunkról, genetikailag öröklődő betegségekre való hajlamainkról és családfánkról.

Az otthoni DNS-tesztek modern mintavételi módszereinek köszönhetően semmi szükség arra, hogy fájdalmas, hosszadalmas laboratóriumi procedúrákon vegyen részt a tesztalany. Gyártója válogatja, hogy milyen eljárással végzik a vizsgálatokat, általában nyálat vagy nyálkahártya-kaparékot kérnek be a pácienstől.

A laborok szinte mindig többféle csomagot kínálnak, melyeknek köszönhetően a vásárló választhat, hogy milyen mélységben kívánja feltárni saját, vagy kedvence genetikai hátterét.

Mit tudhatsz meg a kutyáknak készült otthoni DNS-tesztekből?

Az egyik legnagyobb külföldi laboratórium terméke több mint 350 kutyafajta, illetve azok különféle variációinak DNS-ét veszi számításba, amikor felállítja az eb családfáját. Az adatbázisban már szereplő kutyákkal összehasonlítva könnyűszerrel meghatározható a négylábú vérrokonainak ki- és holléte.

Az eggyel drágább csomag már majdnem 200 egészségügyi problémára való hajlamot, illetve egyéb jellegzetességeket is kimutat. Akárcsak az embereknek készült otthoni DNS-tesztcsomagok, a legtöbb külföldi gyártó kutyáknak szánt készletei is megrendelhetőek Magyarországra, bár nyilván számolni kell a viszonylag magas szállítási és vámköltségekkel. A csak származásra vonatkozó információkra való otthoni tesztelés viszont belföldön is elérhető.

Nagy segítség a tenyésztőknek

Egy dolog végre megbizonyosodni arról, hogy valóban jól gondolta-e a gazdi, hogy keverék kedvencének DNS-ét X vagy Y fajta közreműködése határozta-e meg, és megint más kiszűrni a tenyésztésből a súlyos genetikai defekteket magukban hordozó példányokat.

Sajnos számos kutyafajta vérvonalai rejtenek az életminőséget nagyban befolyásoló rendellenességeket. Dalmatáknál például a populáció 15-30%-a érintett a süketség valamely formája, illetve fokozata által. A whippeteknél igen gyakori az úgynevezett Bully Whippet-szindróma, mely dupla izomtömeget eredményez. A labradorok és golden retrieverek a halott farok szindrómától szenvedhetnek, a bull típusú ebek, a rottweilerek, a masztiffok és a németjuhászok pedig hajlamosak lehetnek a csípődiszpláziára.

Megkönnyítheti a nevelést

Mivel ahány kutyafajta, annyi személyiség, ha a gazdi tudja, hogy pontosan milyennel van dolga, egyszerűbb lehet kezelni a viselkedésbeli sajátosságokat. Természetesen nem csak a fajta határozza meg, hogy egy eb miként reagál egyes impulzusokra. Az egyéniséget, általános viselkedést nagyban befolyásolja a kutya múltja, környezete és korábbi nevelése is. Viszont ha világossá válik, hogy egy kifejezetten nehezen kezelhető kutyafajtáról van szó, a gazdának is ahhoz mérten kell az oktatási kérdésekhez viszonyulnia, és ez segíthet a konfliktusok elsimításában.

Örökké gondoskodó tudományos család

A genetikai kutatások folyamatosan folynak, így a már regisztrált ebek számára a laborok állandó tájékoztatást nyújtanak a legújabb tudományos felfedezésekről. Például ha egy bizonyos betegségre egyelőre nincs gyógyír, néhány év múlva lehetséges, hogy a megfelelő egészségmegőrző programok által kivédhetőek vagy gyógyíthatóak lesznek azok a rendellenességek, melyekre a kedvenced esetleg öröklötten hajlamos.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon