hirdetés

DNS-teszt kutyáknak: fény derülhet a származásra és a betegségekre való hajlamra

Buzgó Csilla

2021. április 28

Ma már nem csak mi, emberek tudhatunk meg minden fontos információt származásunkról, genetikailag öröklődő betegségekre való hajlamainkról és családfánkról.

hirdetés

Az otthoni DNS-tesztek modern mintavételi módszereinek köszönhetően semmi szükség arra, hogy fájdalmas, hosszadalmas laboratóriumi procedúrákon vegyen részt a tesztalany. Gyártója válogatja, hogy milyen eljárással végzik a vizsgálatokat, általában nyálat vagy nyálkahártya-kaparékot kérnek be a pácienstől.

A laborok szinte mindig többféle csomagot kínálnak, melyeknek köszönhetően a vásárló választhat, hogy milyen mélységben kívánja feltárni saját, vagy kedvence genetikai hátterét.

Mit tudhatsz meg a kutyáknak készült otthoni DNS-tesztekből?

Az egyik legnagyobb külföldi laboratórium terméke több mint 350 kutyafajta, illetve azok különféle variációinak DNS-ét veszi számításba, amikor felállítja az eb családfáját. Az adatbázisban már szereplő kutyákkal összehasonlítva könnyűszerrel meghatározható a négylábú vérrokonainak ki- és holléte.

Az eggyel drágább csomag már majdnem 200 egészségügyi problémára való hajlamot, illetve egyéb jellegzetességeket is kimutat. Akárcsak az embereknek készült otthoni DNS-tesztcsomagok, a legtöbb külföldi gyártó kutyáknak szánt készletei is megrendelhetőek Magyarországra, bár nyilván számolni kell a viszonylag magas szállítási és vámköltségekkel. A csak származásra vonatkozó információkra való otthoni tesztelés viszont belföldön is elérhető.

Nagy segítség a tenyésztőknek

Egy dolog végre megbizonyosodni arról, hogy valóban jól gondolta-e a gazdi, hogy keverék kedvencének DNS-ét X vagy Y fajta közreműködése határozta-e meg, és megint más kiszűrni a tenyésztésből a súlyos genetikai defekteket magukban hordozó példányokat.

Sajnos számos kutyafajta vérvonalai rejtenek az életminőséget nagyban befolyásoló rendellenességeket. Dalmatáknál például a populáció 15-30%-a érintett a süketség valamely formája, illetve fokozata által. A whippeteknél igen gyakori az úgynevezett Bully Whippet-szindróma, mely dupla izomtömeget eredményez. A labradorok és golden retrieverek a halott farok szindrómától szenvedhetnek, a bull típusú ebek, a rottweilerek, a masztiffok és a németjuhászok pedig hajlamosak lehetnek a csípődiszpláziára.

Megkönnyítheti a nevelést

Mivel ahány kutyafajta, annyi személyiség, ha a gazdi tudja, hogy pontosan milyennel van dolga, egyszerűbb lehet kezelni a viselkedésbeli sajátosságokat. Természetesen nem csak a fajta határozza meg, hogy egy eb miként reagál egyes impulzusokra. Az egyéniséget, általános viselkedést nagyban befolyásolja a kutya múltja, környezete és korábbi nevelése is. Viszont ha világossá válik, hogy egy kifejezetten nehezen kezelhető kutyafajtáról van szó, a gazdának is ahhoz mérten kell az oktatási kérdésekhez viszonyulnia, és ez segíthet a konfliktusok elsimításában.

Örökké gondoskodó tudományos család

A genetikai kutatások folyamatosan folynak, így a már regisztrált ebek számára a laborok állandó tájékoztatást nyújtanak a legújabb tudományos felfedezésekről. Például ha egy bizonyos betegségre egyelőre nincs gyógyír, néhány év múlva lehetséges, hogy a megfelelő egészségmegőrző programok által kivédhetőek vagy gyógyíthatóak lesznek azok a rendellenességek, melyekre a kedvenced esetleg öröklötten hajlamos.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek genetika kutya családfa kutya DNS-teszt kutya teszt tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!