hirdetés

Melyik kutyafajta illik leginkább a személyiségedhez? Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

Buzgó Csilla

2020. szeptember 8

Ha arra már különböző személyiségtesztek segítségével rájöttél, hogy milyen munka, otthon vagy sporttevékenység illik hozzád legjobban, miért ne keresnéd meg magadnak az ideális négylábú társat is?

hirdetés

A Myers-Briggs-típuselmélet szerinti kategorizálás ma is töretlen népszerűségnek örvend. Az alapteóriát Sigmund Freud munkatársa, Carl Gustav Jung dolgozta ki, ezután következett a finomhangolás Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers által.

Az elmélet lényege, hogy az embereket az introvertált – extrovertált, az érzékelő – intuitív, a gondolkodó – érző és a megítélő – észlelő spektrumok alapján tipizálja. Ebből a négy tulajdonságból állítja össze az egyes személyiségtípusokat, kis matekozással ki is lehet következtetni, hogy eszerint 16 van belőlük.

Ha még nem tudod, hogy te melyikbe tartozol, végezd el a 72 kérdéses standard tesztet! Jellemzésedet számos weboldalon megtalálod, válaszd ki a számodra szimpatikusat, majd böngészd át kutyusválasztékunkat is!

ISTJ – Logisztikus

Német juhászkutya

A legismertebb rendőr- és mentőkutyafajta a rendszerető, felelősségteljes, hagyománytisztelő és komoly ISTJ-k tökéletes háziállata. Mivel ez a személyiségtípus nagyra értékeli az őszinteséget, a becsületet, a hűséget és a biztonságot, egy jó munkabírású, szabályszerető és megbízható német juhász mellett mindig harmóniában érezheti magát.

Ideális társ lehet még: pekingi palotakutya, berni pásztorkutya

INTP – Tudós

Uszkár

Egy logikus, eredeti és racionális gondolkodású INTP becsüli négylábú társában a nyugodt, kifinomult temperamentumot, mely magas intelligenciaszinttel párosul. Bár meglepőnek tűnhet, de az uszkárok pont ilyenek. Empátiakészségüknek köszönhetően azonnal megérzik, ha gazdijuk agyalni akar és inkább egyedül lenne: ilyenkor visszavonulnak, és hagyják a gondolatokat cikázni szeretett kétlábújuk elméjében.

Ideális társ lehet még: csau csau, alaszkai malamut

ISFJ – Védő

Újfundlandi

Az ISFJ-k abszolút ellentmondásos személyiségek: egyszerre szeretnek magukba fordulni és élvezni a társaságot, jóindulatúak és szeretik másokban is ugyanezt keresni, mégsem tárulkoznak ki teljesen. Egy hűséges, biztonságot adó és szeretetteljes újfundlandi kutyus kiváló társuk lehet “a világ megmentéséért” folytatott harcban, ez a fajta ugyanis a végsőkig védelmezi azt, akit barátjául választ.

Ideális társ lehet még: németjuhász, papillon

INFJ – Védőügyvéd

Beagle

Az idealista, összetett, segíteni vágyó INFJ-k gyakran támaszkodnak megérzéseikre, melyek általában helytállónak bizonyulnak. Bár befelé forduló típus, egyik életcélja, hogy a közjó érdekében cselekedjen, ebben pedig tökéletes társa lehet a beagle. Ez a fajta gyengéd, kiegyensúlyozott, vidám, s ad egyfajta érzelmi biztonságot a rendezett életre törekvő INFJ-nek.

Ideális társ lehet még: agár, ausztrál juhászkutya

INTJ – Építész

Border collie

Az INTJ-ket ‘Lángelméknek’ is nevezik, mert éles eszükkel, erős stratégiai tervezőképességükkel és hihetetlen ötleteikkel állandóan az innováció felé mozdítják a világot. Hű partnerük lehet az egyik legokosabbnak tartott eb, a border collie. Ő kiválóan fókuszál a feladatokra, egyben kíváncsi és motivált is, tehát karaktere remekül kiegészíti a briliáns INTJ-ét.

Ideális társ lehet még: jack russell terrier, afgán agár

ISTP – Virtuóz

Orosz fekete terrier

A pörgős, kalandvágyó, aktív, mégis racionálisan gondolkodó ISTP-nek olyan társra van szüksége, aki mindig kész új élményeket megélni, izgalmas szituációkba keveredni gazdijával. Az orosz fekete terrier épp ilyen: magabiztos, energikus, erős személyiség, akinek szüksége van a rendszeres mentális stimulációra. Kettecskén tehát kiválóan kiegészítik egymást vérpezsdítő világukban.

Ideális társ lehet még: afrikai oroszlánkutya, basset hound

ISFP – Kalandvágyó

Csau csau

A kreatív, aktívan alkotó, szabad szellemű és érzékeny ISFP-k a saját dallamukra keringenek. Élvezik a szépséget, a világot az érzékeiken keresztül ismerik meg. Kiváló társaik lehetnek e különleges úton a csau csau kutyusok, akik szintén egy kicsit maguknak valóak, de ha elnyerik a szeretetüket, az egy életen át tart. Első pillantásra félénknek tűnhetnek, de amint valami felkelti érdeklődésüket, azonnal megnyílnak.

Ideális társ lehet még: shiba inu, bernáthegyi

INFP – Mediátor

Amerikai pitbull terrier

Ugyan az INFP típusú emberek néha a fellegekben járnak, saját gondosan kialakított értékrendjüktől nem szeretnek eltérni. Ez persze nem jelent rugalmatlanságot, ők rendkívül megértő és alkalmazkodó egyéniségek egészen addig, míg biztonságban érzik csodás belső világukat. A pitbull épp nekik való, hiszen imád kedveskedni környezetével, fontos számára a biztonság, a játékosság, de a függetlenség is.

Ideális társ lehet még: tibeti terrier, shiba inu

ESTP – Vállalkozó

Afrikai oroszlánkutya

Az ESTP-k spontán, pörgős eszű, motivált és társaságkedvelő emberek, akik imádják határaikat feszegetni és a pillanatnak élni. Mivel szeretnek eltérni a társadalmi normáktól és felfedezni az őket körülvevő világot, kiváló barátjuk lesz egy pajkos, öntudatos és kissé makacs oroszlánkutya. Vele megtalálhatják az egyensúlyt: napközben a mozgalmas élményeknek hódolhatnak, esténként viszont tökéletes társuk lesz a közös ejtőzés során is.

Ideális társ lehet még: beagle, jack russell terrier

ESFP – Szórakoztató

Boston terrier

Az ESFP-nél jobb emberismerőt és társasági személyt keresve sem találhatsz. Egyik életcélja, hogy boldoggá tegye környezetét, mindezt olyan könnyedséggel és derűvel teszi, mintha egyenesen erre született volna. Csak úgy, mint ő, a boston terrier is imád a reflektorfényben, a figyelem középpontjában állni, szórakoztató és szeretetteljes személyisége pedig remekül kiegészíti az ESFP karakterét.

Ideális társ lehet még: corgi, uszkár

ENFP – Kampányfőnök

Szibériai husky

Az ENFP a csapatok lelke: nyitott, empatikus, energikus, tettre kész, és mindig kapható a bolondozásra. Lételeme a szórakoztatás, az általa kedvelt személyekkel folytatott érdekfeszítő beszélgetés, és az új, szokatlan ötletek kiagyalása. Természetes hát, hogy egy hasonló temperamentummal rendelkező csapatjátékos való az oldalára. A husky ugyanúgy gyűlöli a monotonitást, és ugyanolyan intelligens, szabad szellemű, valamint kalandvágyó, mint ENFP gazdija.

Ideális társ lehet még: labrador retriever, golden retriever

ENTP – Vitázó

Shetlandi juhászkutya

A rugalmas, gyors észjárású és nyitott ENTP-k tettekkel operálnak, nem szeretik a hosszú elmélkedéseket, viszont gyorsan átlátják a legtöbb szituációt. A gördülékeny kommunikációhoz elengedhetetlenek számukra a rendszeres szellemi kihívások, tehát állandó társként is egy eszes, kíváncsi ebre van szükségük. A shetlandi juhász ezért tökéletes választás számukra, hisz terelőkutyaként megtanulta, hogyan érvényesítse akaratát, akárcsak a legtöbb ENTP.

Ideális társ lehet még: francia bulldog, bullterrier

ESTJ – Vezető

Rottweiler

Az ESTJ logikus gondolkodású tervező, határozott elképzelései vannak arról, hogy a dolgoknak hogyan kell működniük. Extrovertáltak és világosan átlátják a rendszereket, ezért alkalmasak a vezetésre, csak úgy, mint a dominancia egyik jelképévé vált rottweiler. Ez a méltóságteljes, erős és nagy munkabírású kutya biztonságot, és hűséges természetével állandóságot csempész az ESTJ életébe. Kapcsolatuk tipikus “zsák a foltját” barátság lehet, hiszen hasonlóságuk révén tökéletesen megértik egymást.

Ideális társ lehet még: szibériai husky, border collie

ESFJ – Konzul

Pembroke welsh corgi

Az emberek iránt érdeklődő, jószívű és segítőkész ESFJ-k-nek igazi tehetségük van ahhoz, hogy mindenkiből a legjobbat hozzák ki. Kötelességtudóak, a jelenben élnek, önzetlenek, de időnként szeretik a kezükbe venni az irányítást. Tipikusan nekik való kutyus a corgi, aki örök optimista, mindig kellemes társaság, szereti az embereket, és néha egy kicsit pajkos is tud lenni. Ők ketten bizonyára elbűvölő, népszerű és harmonikus párost alkotnak majd.

Ideális társ lehet még: bichon frise, német dog

ENFJ – Főszereplő

Bordeaux-i dog

Az ENFJ-k empatikusak, felelősségteljesek, könnyen ráhangolódnak másokra, s többek között ezen tulajdonságaiknak köszönhetően kiváló vezető válhat belőlük. Tehetségük van a környezetük instruálásához, könnyen elérik, hogy mások azt tegyék, amit ők szeretnének. Nekik egy ugyanilyen magabiztos, őszinte és megbízható társra van szükségük, és a bordeaux-i dog éppen ilyen. Impozáns testfelépítése és bátor, kiegyensúlyozott személyisége vonzóvá teszi őt az emberek szemében, csak úgy, mint ENFJ gazdiját.

Ideális társ lehet még: golden retriever, boxer

ENTJ – Parancsnok

Basenji

Egy igazi ENTJ számára a kihívások fűszerezik meg az életet. Éles eszével és emberismeretével azonnal kiszúrja, ha egy rendszer vagy módszer nem működik jól, és a megoldást is könnyen megtalálja. Született vezető, szeret a hivatásának élni, épp ezért olyan kutyát érdemes választania, aki hozzá hasonlóan határozott, karizmatikus, de egyben képes meglágyítani a gyakran keménykedésre hajlamos főnök szívét. A basenji öntudatával, éles eszével és töretlen imádatával tökéletes házikedvenc lesz az ENTJ számára.

Ideális társ lehet még: németjuhász, tibeti masztiff

(Képek: Getty Images Hungary)

milyen kutya illik hozzám pszichológia személyiség teszt

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!