hirdetés

Kutyasamponteszt: ezek a termékek jobb, ha nem kerülnek a kutyád bőrére

Kövess Péter

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

A teszt során a szakemberek 9 kutyasampon vizsgálatát végeztek el, ami azt mutatta, hogy a legtöbb termékkel akad valami gond.

hirdetés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által végzett teszt szerint sok kutyasampon nem bőrbarát, és allergén anyagokat is tartalmaz, így több szempontból is problémás lehet a használatuk.

A teszt alapján sok kutyasampon van, amely nem megfelelő a kutya bőrére

„Kis vagy éppen nagy kedvencünk fürdetését fontos, hogy jól megválasztott kutyasamponnal végezzük, és ne a sajátunkból oldjuk meg a feladatot. A kutyák bőrének pH-értéke ugyanis eltér az emberétől” – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében az egyesület. Ezért is meglepő, hogy a teszt alapján több olyan kutyasampon is kapható a piacon, amelynek pH-értéke közel sem ideális a kutyák számára.

Több kutyasampon is kifogásolható a teszt szerint

A teszt során 9 márka – az Alavis, az Animology, a Douxo, a Kay, a Menforsan, a Super Beno, a Tommi, a Trixie és a Wilda – egy-egy termékét vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben. A szakemberek négy fő szempont alapján értékelték a termékeket. Ellenőrizték az allergén illatanyagok és tartósítószerek jelenlétét, pH-értéket mértek, illetve megnézték, hogy a címkén lévő információk alapján a vásárlók megfelelő tájékoztatáshoz juthatnak-e.

Az allergén összetevőket az emberekre gyakorolt lehetséges kockázatok szempontjából értékelték. Tudományos vizsgálatok hiányában ugyanis nem ismert, hogy a kutyák allergiásak lehetnek-e ugyanazokra az illatanyagokra és tartósítószerekre, mint az emberek. Emiatt nem árt az óvatosság, és érdemes ilyen anyagoktól mentes termékeket használni.

A samponok által allergén anyagok kerülhetnek a kutya bőrére

Megkérdőjelezhető, hogy egy kutyasampon egyáltalán miért illatanyagok felhasználásával készül. „Akármennyire is csábító az, hogy a kutyánk számunkra kellemes illatfelhőbe burkolózzon, a kutyasamponok célja egyszerűen „csak” az, hogy a szennyeződések és a nem kívánt szagok eltűnjenek az ebről. Ehhez azonban nem szükségesek illatanyagok, csak felületaktív anyagok” – jegyezte meg az egyesület. Ennek ellenére

a teszteredmények szerint több tesztelt termék is tartalmazott bőséggel allergéneket.

A pH-érték sem stimmelt mindenhol

A kutyák bőre vékonyabb, mint az emberé, így egy nem megfelelő pH-értékű termék kiszáríthatja, vagy hozzájárulhat fokozott érzékenységéhez. Érdemes tudni, hogy miközben az ember bőrének pH-értéke 5,5, vagyis savas kémhatású, addig a kutyáé 7,5, tehát közel semleges. Emiatt helytelen embereknek szánt sampont használni a kutya fürdetéséhez.

A kutyasampon ideális pH-ja 7 és 8 között van, de a gyártók a csomagoláson a pontos értéket általában nem tüntetik fel. A teszt azonban rámutatott, hogy

több kutyasamponnál is gondot okoz a pH-érték ideálistól való erőteljes eltérése.

Az egyesület ennek kapcsán megjegyezte, a kutyasamponhoz mellékelt információknak egyértelműen tájékoztatniuk kell a fogyasztót nemcsak a termék összetételéről, hanem a felhasználás módjáról is. Ezért pontozták azt is, hogy megfelelő vagy hiányos-e a kutyasamponok címkéje. Ugyan ezt rendelet írja elő, a teszteredményekből az derült ki, hogy nem minden gyártó tartja be a vonatkozó előírásokat, és hiányos tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A tapasztalatok szerint a tesztelt termékek mindegyike esetében valamiféle kompromisszumot kell kötnünk. Csupán egy olyan kutyasampont találtak, amely nem tartalmazott allergéneket, és a pH-értéke is a kutyáknak javasolt tartományba esett.

Tájékoztatási kötelezettségeinek ugyanakkor ennek a gyártója sem tett eleget. De a termék legalább kutya- és emberbarátnak bizonyult. Egy másik termék szintén nem tartalmazott allergéneket, viszont 5,36-os pH-értékével nem mondható kutyabőrbarátnak. A többi tesztelt kutyasampont az egyesület szerint inkább több, mint kevesebb kívánnivalót hagyott maga után.

A vizsgált termékek átlagára 1900 és 6200 forint között mozgott a teszt publikálásakor, ami 100 ml-re vetítve 475 és 1320 forint közötti összeget jelent. A részletes eredményt (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el.

És vajon milyen gyakran érdemes fürdetni a kutyát? Ide kattintva ezt is megtudhatod.

allergén bőr kutya kutyasampon ph teszt vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!