hirdetés

Miért marad büdös a kutyád fürdés után is? Ezt csinálhatod rosszul

Szénási Szimonetta

2023. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy kedvenced kellemetlen illatú maradt a fürdetés után? Esetleg rendszeres a probléma? Több oka is lehet a szagosságnak, és van, amelyikkel orvoshoz kell fordulni!

hirdetés

Kedvenced természetes illatát befolyásolja a genetika, a táplálkozás, a higiénia, valamint az egészségi állapot is. Egyes jószágok szagát befolyásolja a szőrszerkezetük, valamint az illatmirigyeik is. Mindezek adják az ebet körülvevő illatfelhőt, ami lehet jellegzetes, esetleg markáns, ám ha kifejezetten szúrós, az már probléma. Ugyanis ha a kutya büdös, annak valami oka van, és nem szabad félvállról venni! Vegyük sorra, mik lehetnek ezek.

Egészségügyi panaszok

Ha fürdés után is kellemetlen szagú marad kedvenced, pláne, ha korábban ez nem volt jellemző, akkor előfordulhat, hogy ennek valamilyen egészségügyi oka van. Sok betegséget, illetve elváltozást kísér jellegzetes szag, pláne a bőrproblémákat. Utóbbiaknál a gyulladt, sérült bőrfelszínen elszaporodó baktériumok idézhetik elő a zavaró illatot, de ugyanígy a fogászati panaszok, a fülgyulladás vagy a bűzmirigy elváltozásai is szagos tünetekkel járhatnak. Ezek lokálisan jelentkeznek, így az is iránymutató, honnan „bűzlik az eb”.

Amennyiben pedig a rossz szaghoz más elváltozás – bőrpír, duzzanat, sebek, stb. – vagy panasz – fájdalom a tapintásra, gyakori nyalogatás, dörzsölés – is társul, az egyértelműsíti a helyzetet. Ilyen esetben haladéktalanul egyeztess az állatorvosotokkal!

A rossz szag betegség tünete is lehet.

Túl gyakori fürdetés

A túlzásba vitt mosdatással felboríthatod kedvenced természetes védekezőrétegét. A bőré levő olaj funkciója ugyanis a védelem és a zsírosan tartás. Ha ezt folyamatosan eltávolítod, azzal megzavarod ezt a jól működő rendszert. Emiatt különféle bőrpanaszok jelentkezhetnek, valamint megváltozhat kutyád illata is.

Míg egyes fajtákat a szőrük hossza, vagy a sűrű bőrredők miatt gyakrabban kell tisztogatni, addig vannak olyan kutyák, akiket elég csak akkor, ha valóban bepiszkolták magukat. Arról, hogy milyen gyakran érdemes megfürdetni a kutyát, EBBEN a cikkben írtunk, állatorvost kérdezve.

A túlzásba vitt fürdetést is káros!

Szokás

Egyértelműen más kategória, ha a kutya nem büdös marad, hanem magát büdösíti be fürdetést követően. Például beledörgölőzik egy kis macskapiszokba, rosszabb (?) esetben valamilyen tetembe. (A döglött hallal van saját tapasztalatunk, a mai napig fel tudjuk idézni az „illatát”!) Mint korábban kifejtettük, ennek a szokásnak számos, többnyire evolúciós oka van: a ragadozók vadászat idején igyekeznek teljesen elfedni a saját testszagukat, ezzel biztosítva a sikeres becserkészést.

Ugyanakkor meglehet, hogy a mosdatáshoz használt sampon illata zavarja, és attól igyekszik megszabadulni. Vagy nemes egyszerűséggel nincs számára mámorítóbb, mint egy kis rohadt húsmaradék aromája, amit szeretne mindenhova magával hurcolni – a gazdi legnagyobb örömére.

A számára kellemetlen szagokat szereti „jobbakra” cserélni.

Nem megfelelő kozmetikumokat használsz

Az előző ponthoz kapcsolódva érdemes felülvizsgálni a kutyaápoláshoz használt termékeket is. Ahogy azt számos alkalommal hangsúlyoztuk, nem mindegy, mivel fürdeted kedvencedet. Ajánljuk, hogy kifejezetten neki készült sampont használj, hiszen ezeknek az összetevői nem okoznak irritációt. Továbbá nem is illatosítottak, az illatanyag ugyanis zavarhatja az állatot, valamint bőrpanaszokat is előidézhet. Emellett belezavarhat a már említett természetes védekezőrendszerbe.

állatorvos büdös a kutya bűzmirigy fürdés fürdetés kutyák fogászati problémái miért sampon szokás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!