hirdetés

Popcorn illatú mancsok, avagy #popcornfeet

Molnár Enikő

2023. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egyszer elég közel merészkedtünk kedvencünk lábához, és megcsapott minket egy ismerős, enyhén sós, popcornhoz vagy chipshez hasonlító aroma, akkor már biztosan elgondolkodtunk rajta, hogy vajon miért is van ez.

hirdetés

Amikor Instagramon vagy TikTokon járunk, és kisállatos tartalmakat nézünk, nagy az esélye, hogy találkozunk a jelenséggel. Az internet közössége vagy popcornhoz vagy egy Amerikában elterjedt chipsmárkához, a fritoshoz hasonlítja, mindkét jellemzés találó és elterjedt. Vannak, akik illatnak, vannak, akik szagnak titulálják a jellegzetes aromát, de a lényeg, hogy összetéveszthetetlenül a sós nassolnivalókhoz hasonlít. De vajon ennek így kell lennie? Egészséges-e a popcorn mancs illetve, ha kutyánk tappancsának ételhez hasonlító bukéja van, és tennünk kell-e valamit ellene?

Miért alakul ki a popcorn mancs?

A popcorn illatért két baktériumnemzetség felelős, Pseudomonas és a Proteus. Utóbbi például gyakran megtalálható egy egészséges bélflórában is. A baktériumok a környezetünk részei, és nem feltétlenül okoznak kellemetlenséget. Ha nem megfelelő helyeken elszaporodnak, akkor komoly problémákhoz vezethetnek, de alapvetően nem kell tőlük félni. Ne kezdjük el rögtön minden erőnkkel tisztítani kutyánk mancsát, mert a fent említett baktériumok természetes lakói a bőrének.

Nyáron, illetve meleg környezetben gyakoribb az aroma, mert ilyenkor több hőt adnak le tappancsukon keresztül (hiszen ők leginkább ott tudnak izzadni, illetve lihegéssel tudnak lehűlni). A meleg és nedves környezet kedvező ezeknek a baktériumoknak, és jobban elszaporodnak, így megjelenik a jellegzetes „illat”.

A popcorn mancsok jellegzetes aromáját akkor is érezhetjük, amikor kedvencünk éppen legmélyebb álmát alussza.

Kutyatappancsok egészsége

Bár ezek természetesen előforduló baktériumok, ha túlzottan elszaporodnak, az kellemetlen lehet kedvencünk számára. Ha a szag erősödik, és inkább hasonlít „penészes sajthoz”, mint popcornhoz, ajánlott megtenni a megfelelő lépéseket, hogy ne legyen komolyabb a probléma. Ha a következő tüneteket észleljük kutyánkon, akkor érdemes állatorvosi segítséget kérni, mert lehet, hogy fertőzéssel van dolgunk:

  • dudor a mancson
  • piros, duzzadt terület
  • sántítás
  • a terület túlzott „tisztítása”, nyalogatása

Csak parfümöt ne!

A kutyák orrának érzékenysége több-tízszerese az emberekének, így az erős illatok kellemetlenek lehetnek számukra. Kedvencünknek semmi problémája nincsen a saját természetes testszagával, így ne használjunk minden nap illatosított termékeket rajta. Ha mindenképp napi kontroll alatt akarjuk tartani kutyánk mancsán lévő baktériumréteget, vagy csak szeretnénk, ha tiszta lenne a mancsa, hogy ne hordja szét a port az otthonunkban, akkor alkoholmentes és illatanyag-mentes törlőkendőket használjunk.

@irishgirl20_

#fypシ #fyp #love #bulldogtiktok #bulldoglife❤️🐾 #smelly #saddog #popcornfeet #stinkydoggo

♬ original sound - lina

Van, amikor a lábujjak között lévő szőrt is trimmelni kell

A baktériumok elburjánzását megelőzhetjük néhány jól időzített pedikűrrel. Be lehet iktatni kedvencünk fürdetésénél, így nem kell külön időpontot keríteni rá. Kutyabarát samponnal alaposan mossuk meg a mancsát (kiemelt figyelemmel a lábujjak közötti területre), és ha kell, a talpán lévő szőrből is vágjunk egy keveset, hogy jobb szellőzést biztosítsunk tappancsának. Ne felejtsük el szárazra törölni a területet, hogy ne magunk ellen dolgozzunk (mint feljebb is írtuk, a nedves környezet kedvez a baktériumok szaporodásának).

Egy ilyen pedikűr tökéletes alkalom arra, hogy leellenőrizzük kedvencünk körmeit.

Nem minden kutya szereti, ha a mancsához érnek, ezért érdemes már kis korban hozzászoktatni őket. Ha úgy látjuk, hogy nagyon stresszes a helyzet kedvencünknek, akkor ne erőltessük, és ne dobjuk bele a mély vízbe, ha nem szükséges, inkább lassanként szoktassuk hozzá az érintéshez.

Végeredményben semmi probléma nincsen a popcorn mancsokkal, természetes velejárói a „kutyaszagnak”. Nem kell eltűntetni, és nem is kell kezelni, csak akkor, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, de az már nem is tartozik hozzá a jelenséghez. Persze lehet, hogy sokunknak ez még fel se tűnt, hiszen nem valószínű, hogy a napi rutin részeként, kutyánk mancsát szagolgatjuk. Pedig az aromája jó indikátor lehet, ha a tappancs egészségéről van szó.

baktérium egészség fürdetés popcorn popcorn mancs tisztaság trimmelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink