hirdetés

Új őrület a kutyaparfüm: te ráfújnád a kutyádra?

Vermes Nikolett, 2023. május 29 - Fotó: GettyImages

A kutyaparfümök között kétféle terméket különböztetünk meg. Az egyik nagy átverés, sőt, még bőrirritációt is okoz. A másik viszont maga a tökéletes megoldás a kellemetlen szagok ellen. Nézzük, honnan tudhatjuk, hogy jó terméket választottunk.

hirdetés

A parfüm célja kezdetektől a rossz szagok semlegesítése, nem véletlen, hogy abból a korból maradt ránk, amikor az emberiség még nem ismerte a csatornázást. A 16. századi királyi udvarokban hamar elterjed a használata, és az előkelőségek boldogan locsolták be vele a kutyájukat is. Elvégre örültek, hogy van egy termék, ami enyhíti a szobában keringő gyomorforgató bűzt. Majd évszázadok teltek el úgy, hogy az emberek megfeledkeztek a négylábúak illatosításáról. Ma viszont tucatjával kínálják az – immár állatok számára fejlesztett – illatosítószereket. És ez a parfüm a kutya számára is jó.

A jó parfüm nem csak a szagokat tünteti el, a kutya bundáját is ápolja

A parfüm tartósabb, mint a sampon

A kutyaparfüm azért született, hogy elűzze a szagokat. Mert hiába minden fürdetés és a rendszeres kozmetikázás, az állatok szagát nem lehet végérvényesen eltüntetni. Sokan felengedik kedvencüket a kanapéra, az ágyba, ölelgetik őket, így azt is megtapasztalják, hogy milyen is az igazi kutyaszag. Ennek oka, hogy a kutyák is természetes módon méregtelenítenek, amit akárcsak az embereknél, jellegzetes “illat” kísér.  Néhány gazdit ez egyáltalán nem is zavar,  és vannak kutyafajták, kiknél ez visszafogottabban jelentkezik, de sokan, ahogy saját testüket, úgy a kutyákét is jobban szeretik, ha illatos. Viszont nem mindegy, hogy mit választunk frissítőnek. A bútortisztító csupán a kárpitból veszi ki a szagokat, annak forrása ettől még megmarad. A fürdetés már egy fokkal jobb megoldás, utána illatoznak az ebek, de legfeljebb néhány napig. A jó kutyaparfüm viszont egy nap többször is alkalmazható, legalábbis a minőségi termékek.

Fontos, hogy miből készül

Többen specializálódtak erre a területre, illetve a nagy gyártók is saját illaton kísérleteznek, viszont hamar kiderül, ha hiba van a gépezetben. Benke László a Shelia-kozmetikumok vezetője, aki kifejezetten a kutyák számára készít bőr- és szőrápoló termékeket elmondta, miért is speciális a kutyaparfüm.

„Fekhely szagsemlegesítésére is használható, de elsődleges feladata, hogy eltávolítsa a kellemetlen szagokat a bundából, valamint jó illatot és puha tapintást biztosítson az állatnak” – magyarázza.

Mint megtudtuk, az alkohollal vegyített illatanyagok károsak lehetnek az ebnek. Ennek oka, hogy a bunda alatt sokkal érzékenyebb bőr, mint az ember esetében. Mivel a számunkra készített parfümök többsége alkohol alapú, semmi esetre se használjuk kutyákon. Az állaton csak és kizárólag olajbázisú szereket szabad alkalmazni, az emberek részére készült parfüm a kutya bőrét irritálhatja.

Te befújnád a kutyádat?

A magyar vállalkozás kezdetben gazdik és kedvencek számára is tervezett kozmetikumokat, de már négy éve csak a kutyák számára gyárt szappant, sampont, és további ápolókat, közöttük a frissítő permetet.

A szakértő szerint a jó minőségű  szagsemlegesítők természetes összetevőkből, például argánolajjal, eukaliptusz illóolajjal és citromfű virágvízzel készülnek.

Bár ameddig az emberi parfümöt tilos kutyán használni, addig az eb kencéjét magára fújhatja a gazdi is, ha egyforma illatot szeretne. Az olaj alapú kutyaparfüm másodlagos célja, hogy megnyugtassa az irritált bőrterületeket és csökkentse az esetleges gyulladásokat, például a mancsok vagy a fülek körül. A természetes összetevők megnyugtatják a hámréteget. De valóban szükség van erre a luxus ápolásra? Ez már az állattartón múlik. Ha azt nézzük, hogy évszázadokig megvoltunk nélküle, talán felesleges felkapni. Ha azt tartjuk szem előtt, hogy jó lenne egy szagsemlegesítő az ebnek, akkor megér egy próbát.

 

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon