hirdetés

A kert rémei: ezek a kutyafajták az ásás bajnokai

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 24 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte minden eb szívesen ás gödröket, de vannak olyan fajták, amelyekre kifejezetten jellemző a viselkedés. Mutatjuk, melyek ezek.

hirdetés

A kutya ás. Ez pontosan olyan természetes viselkedés, mint hogy a kutya ugat. Ráadásul egyes fajtákat kifejezetten ezen képességük miatt tenyésztették, így nem meglepő, ha manapság is erősen él bennük ez az ösztön. Összegyűjtöttük azon kutyafajtákat, amelyek a legszívesebben teszik tönkre a kertet. Ha a te kedvenced is szerepel rajta, azt is eláruljuk, miként szoktathatod le az olykor bosszantó viselkedésről.

Van, hogy nem a kutya fajtája határozza meg az ásás utáni vágyat.

Miért ásnak a kutyák?

Mielőtt listáznánk az ásóbajnokokat, fontos, hogy megértsük, miért viselkednek így. A vadonban az állatok azért ásnak, hogy földbe süllyesztett vagy föld alatti búvóhelyeket, alvóhelyeket alakítsanak ki maguknak. Így biztonságban is vannak, valamint képesek magukat melegen tartani, vagy épp hűsíteni. Ezen ősi túlélési ösztön a háziasított kutyák esetében is megfigyelhető – például amikor kaparásznak a fekhelyükön, mielőtt lepihennének.

A táplálék utáni kutatás egy másik ösztönös oka lehet annak, ha a kutya ás. A vadkutyák számára az ízletes gyökerek remek táplálékforrásként szolgálnak. Egyes háziasított kutyák is sok esetben azért ásnak, hogy megnézzék, akad-e valami finom vagy izgalmas a föld alatt.

Fontos még megjegyezni, hogy a viselkedés hátterében olykor az unalom áll. Ha a kedvenc nincs kellőképpen lefárasztva, romboló magatartás jelentkezhet, amely ásásban is megnyilvánulhat.

Végül, de nem utolsósorban pedig, bizonyos fajták esetében az ásás képessége volt a tenyésztés fő célja. A kisebb préda után kutatva a vadászkutyák egy része elképesztően ügyes és hatékony földműves. Lássuk, melyek ezek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A terriercsoport tagjai

A terrierek született ásók, hiszen munkájuk betöltéséhez nélkülözhetetlen ez a viselkedés. Mivel mindannyian kisebb állatok felkutatására, a kotorékokból történő kihajtására lettek tenyésztve, ezen tulajdonságuk a mai napig fontos jellemzőjük. Ide kattintva részletesen olvashatsz a 14 közepes és nagy termetű terrierről, itt pedig a 12 kis méretű fajtát ismerheted meg.

A west highland terrierek is imádnak ásni, fehér bundájuk miatt pedig le sem tagadhatják, mit csináltak.

Tacskók

A szintén vadászmúltú tacskók egyik fő feladata is az ásás volt. Nem véletlen, hogy a köznyelvben ezeket az ügyes és bátor kutyákat gyakran csak kotorékebként emlegetik. Teljes fajtaleírásunkat ide kattintva találod.

Hidegkedvelő fajták

Nem csak a vadászkutyáknál figyelhető meg a gyakori ásás. Az olyan hideg éghajlatokra tenyésztett fajták, mint a szibériai husky, az alaszkai malamut vagy egyes spicc típusú kutyák is előszeretettel ásnak. Az ő viselkedésük hátterében azonban nem a vadászösztön áll. Náluk leginkább meleg időben fordul elő a viselkedés, amikor próbálnak egy hűvös is vackot kialakítani maguknak.

Méretüknek és erős mancsaiknak köszönhetően a szibériai husky-k elképesztő méretű gödrök és lyukak kiásására képesek.

Hogyan szoktathatod le a kutyát a kerti ásásról?

Az első és legfontosabb a kutya megfelelő képzése. Minden fajtának megvannak a saját igényei, ráadásul az egyéni preferenciák is befolyásolhatják az eb viselkedését. Egy szakember hasznos tanácsokat tud adni a fajtával kapcsolatban, a megfelelő mennyiségű fizikai és mentális stimuláció pedig általában elegendő ahhoz, hogy gátat szabj az ásásnak. Ha az eb nem unatkozik és a szeparációs szorongás sem üti fel a fejét, jó eséllyel a kerted is biztonságban marad.

Ugyanakkor bizonyos kedvencekben erősebben van jelen az ösztön. Szakértők óva intenek ezen ösztönök elfojtásától, elnyomásától, hiszen hosszú távon óriási terhet ró egy kutyára az, ha pont azt nem csinálhatja, ami a vérében van. Ilyen esetekben jó megoldás lehet, ha kijelölsz a kertben egy elszeparált részt, ami az játszótere lehet. Építs egy ásógödröt a kertben, és töltsd fel puha földdel és homokkal. Rejts el benne játékokat, amelyekkel egyrészt könnyebben a helyhez szoktathatod a kedvencedet, másrészt pedig izgalmasabbá teheted a tevékenységet.

Végül pedig, megfelelő képzéssel megtaníthatod a kutyádnak, hogy ott ásson és akkor, amikor mondod neki. Így összekötheted a kellemest a hasznossal: a kedvenced kiélheti az ösztöneit, neked pedig lesz egy négylábú segéded a kerti munkában.

Kerti kutyák esetében az ásás mellett komoly problémát okozhat a folyamatos ugatás. Kattints ide a szakértő tanácsaiért, mit tehetsz ilyen esetben.

alaszkai malamut kutya ásás kutya ásás leszoktatás spicc típusú kutyák szibériai husky tacskó terrierek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink