hirdetés

Komoly baj is lehet ebből a kedvelt vizes játékból

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

Young German Shepherd dog catching water being sprayed at him.

A kutyák többsége kedveli a vizes szórakozást, ám van egy játék, amit jobb, ha kerültök.

hirdetés

Amint beköszönt a jó idő, a legtöbb kutya előszeretettel választ vizes játékot. Vannak, akiknek a felfújható medence a kedvence, mások szívesen úszkálnak természetes vizekben, és akadnak, akik eksztázisba jönnek, amikor előkerül a kerti slag. Bizonyára te is számtalan olyan videóval találkoztál már, amelyen az izgatott ebek rágják a slagból jövő vizet, esetleg a te kedvenced is boldogan hódol ennek a szenvedélynek. Ám jó, ha tudod, hogy az ártalmatlannak tűnő játékkal nem árt vigyázni.

Ártalmatlannak tűnik, de komoly következményekkel is járhat, ha a kutya a kerti slaggal játszik

A kerti slag lehetséges veszélyei

Az, ha egy kutya a kerti slag láttán szinte teljesen megbolondul, teljesen normális viselkedés. Amikor egy kedvenc megismer és megszeret egy játékot, természetes, ha alig várja, hogy újra előkerüljön. A vizes játékot kedvelő kutyáknál ez olyan, mint másoknál a labda vagy a frizbi. Az is érthető, ha szeretnél örömet okozni a kedvencednek, ezért amikor látod, hogy imádja a slagot, engeded, hogy játsszon vele.

Azonban nagyon fontos, hogy ügyelj arra, mikor elég a bolondozásból. Amikor egy eb vizes játékot játszik, akarva-akaratlanul nyel a vízből. Ez megtörténik a stégről egy tóba ugráló kutyánál is a víz alá merülve. A kerti slag ráadásul viszonylag nagy erővel spricceli a vizet, így még nagyobb az esélye annak, hogy négylábú barátod a játék közben iszik is. Ez elsőre ártatlannak tűnhet, ám kellő odafigyelés hiányában úgynevezett vízmérgezéshez vezethet.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A vízmérgezés tünetei

A vízmérgezés akkor következik be, ha az állat saját testsúlyának körülbelül egyharmadát issza meg. Ebből következően minél kisebb súlyú egy kutya, annál könnyebben megtörténhet a baj. Bár elképzelhetetlennek tűnhet, hogy például egy 4-5 kilogrammos törpetacskó több mint másfél liter vizet lehúzzon, sajnos nem lehetetlen.

A tünetek 24-48 órán belül jelentkeznek

A vízmérgezés első jelei a következők:

  • letargia;
  • koordináció hiánya;
  • puffadás;
  • hányás;
  • nyáladzás;
  • kifehéredett íny;
  • kitágult pupillák;
  • fátyolos tekintet.

A súlyosabb tünetek közé tartozik a nehézlégzés, a rohamok és az eszméletvesztés.

A vízmérgezés egy másik veszélyes velejárója a vér nátrium-kálium egyensúlyának felborulása, amely hatására megnövekszik a sejtek folyadékfelvétele. Bizonyos szervek esetében a sejtek megnagyobbodása nem okoz gondot, ám ha az agyban történik, halálhoz is vezethet.

A tünetek a vizes játékot követő 24–48 órán belül jelentkeznek. Ha bármelyiket tapasztalod kedvencednél, azonnal irány az állatorvos! De a legjobb az, ha odafigyelsz a játék során, és nem engeded, hogy idáig fajuljanak a dolgok.

Az egyre melegebb időben nem szabad megfeledkeznünk a hőguta veszélyeiről sem. Ide kattintva mindent fontos információt megtalálsz a teendőkről.

játék a kutyával meleg időjárás vizes kutya vízmérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!