hirdetés

10+5 kutyafajta, akiknek nem megy jól az úszás

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutya szereti a vizet, de ahogyan mindenhol, úgy négylábú kedvenceinknél is vannak kivételek. Most összegyűjtöttük azokat a fajtákat, amik, köszönik szépen, tökéletesen érzik magukat úszás nélkül is.

hirdetés

Bár mi, emberek, imádjuk magunkkal vinni kedvenceinket a kutyabarát strandokra, ám bele kell törődnünk: vannak olyan ebek, amelyek ki nem állhatják a vizet és néhány kutya egyszerűen nem jó úszó. Egyes kutyafajták például azért nem szívelik, mert a testük egyszerűen nem úszásra született. Közülük sokan küzdenek azért, hogy a felszínen maradjanak, hogy jól lélegezzenek vagy hogy szabályozzák a hőmérsékletüket – nem csoda hát, hogy az úszás bizony sok kedvencüknek válik kellemetlen élménnyé. Egy szó mint száz: mérlegeljük kutyusaink fizikai jellemzőit és szükségleteit, mielőtt fejest ugranánk velük a vízbe. Íme, a lista arról a 15 kutyafajtáról, amelyek szívesen kimaradnak a vizes mókázásból.

#1 Bulldogok

A bulldogok azért nem szeretnek úszni, mert a testük egyszerűen nem alkalmas erre. Nem is csinálják jól, amelyet szintén az magyaráz, hogy a testük nem erre a tevékenységre „készült”. Mind a francia, mind pedig az angol bulldogok testfelépítése, rövid lábai és a „nyomott” orra sem segíti őket az úszásban, éppen ellenkezőleg: kihívás számukra az, hogy úszás közben a felszínen maradjanak, mozogjanak a vízben és megfelelően lélegezzenek.

A bulldogok teste nem alkalmas az úszásra

#2 Mopsz

A bulldogokhoz hasonlóan, a rövid orrú mopszok számára is légzési nehézségeket okozhat az úszás, különösen, ha víz alá kerülnek. Ráadásul rövid lábuk sem a legideálisabb ehhez a sporthoz, így nem meglepő, ha egy ilyen adottságokkal rendelkező kutya nem jó úszó.

#3 Csivava

A legkisebbek között számon tartott csivavákat sem világklasszis úszókként ismerjük, sőt, általában nem is érzik jól magukat a hullámok között. Ráadásul a hidegtűrésük is igen alacsony, így nagyon könnyen és gyorsan lehűlnek a vízben.

#4 Corgi

Noha a legtöbb corgi ki nem maradna egy sekély vízben való játékról és csobbanásról, fizikai felépítésük majdhogynem képtelenné teszik őket arra, hogy ússzanak. Megnyúlt törzsük, alacsony termetük és aránytalanul rövid lábaik különösen nagy kihívást jelentenek számukra, ezek a jellemzők mind-mind megnehezítik számukra, hogy a víz felett tartsák a fejüket „evezés” közben.

A zömök corgiknak is jobb inkább csak a parton sétálni

#5 Agár

Lehet, hogy az agarak sportos képességeikről ismertek, de az úszás nem tartozik az erősségeik közé. Sőt, valójában a vízben tartózkodás, különösen, ha meleg is van, negatívan hathat rájuk. Tudniillik az agaraknak nagyon vékony a szőre és bőre, a vízben nehezen maradnak melegen, ráadásul hajlamosabbak a leégésre is. Bármennyire is szeretnénk agárkedvencünkkel egy jót csobbanni, úszás helyett hagyjuk meg nekik a futást.

#6 Tacskó

A testalkatuknak „köszönhetően” nem szeretnek úszni a nagy kedvenceink, a tacskók sem, ez az, ami megnehezíti a felszínen maradásukat, a mély vizek pedig különösen veszélyesek számukra.

#7 Shih Tzu

Az úszás több ok miatt is nagyon rossz ötlet a Shih tzuk számára. A legtöbb kistestű fajtához hasonlóan ennek a fajtának is nehézséget okoz a víz felett tartania a fejét, és elég erejük sincs ahhoz, hogy a kívánt irányba hajtsák magukat. Ráadásul az alapvetően hosszú, telt bundájuk el is nehezítheti a testüket, vízzel teli szőrük pedig, ha eltakarja az orrukat és szájukat, a légzésük is nehezebbé válik.

Ha nem jó úszó a kutya, inkább maradjunk a partközeli mókázásnál

#8 Bullterrier

Izmos, zömök testfelépítésük, rövid lábaik és aránytalanul nehéz fejük miatt a bullterrierek sem a legjobb úszók.

#9 Basset hound

Noha Columbo kutyája és fajtatársai tudnak és hellyel-közzel még szeretnek is úszni, attól még nem jó csinálják. Ha mégis úgy döntünk, hogy kedvencünkkel csobbanunk egyet, ne hagyjuk, hogy túl távol kerüljön tőlünk úszás közben.

#10 Boxer

Magabiztos és energikus személyiségük ellenére a boxerek valószínűleg nem élvezik az úszást, miután legtöbbjük egyszerűen nem szereti a vizet. Emellett valószínűleg a boxerek is fáznak a vízben, mivel rövid szőrük nem nyújt túl nagy védelmet és nem szigetel jól.

A boxerek is inkább csak kifelé szeretnek jönni a vízből

#11 Bichon Frisé

Az úszás nem a bichonok erőssége. Zömök testfelépítésük miatt alacsony a súlypontjuk, amely megnehezíti az evezést. Vastag, göndör „kabátjuk” szintén nem alkalmas fürdőruhának, mivel hajlamos felszívni a vizet és elnehezíteni őket. Tehát bár a legtöbb bichon elviseli a gyors megmártózást, szinte mindig kerülőutat választanak inkább, mintsem elmerüljenek a vízi tevékenységekben.

#12 Yorkshire terrier

A Yorkie-k apró lábai bár nagyon aranyosak, de majdhogynem alkalmatlanok arra, hogy sikerrel hajtsák a vizet úszás közben, így megnehezítve számukra a felszínen maradást és az irányváltoztatást. A (jellemzően) hosszú, selymes bundájuk sem segíti őket e vizes tevékenységben, mert hajlamos átázni, ami kifejezetten kellemetlenné teszi az úszást.

#13 Máltai selyemkutya

Hasonló felépítésük miatt a máltaiak általában hasonló nehézségekkel küzdenek, mint bichon társaik. Sok kisebb fajtához hasonlóan ez a fajta is hajlamosabb a légcső összeomlására az életkor előrehaladtával, az úszás pedig felgyorsíthatja ezt a folyamatot, mivel nehézlégzést okoz.

A máltai selyemkutya is jobban szereti a vízen kívüli tevékenységeket

#14 Pomerániai törpespicc

A pomerániaiak jellemzően nem szeretnek elázni, és nincs erejük és kitartásuk sem ahhoz, hogy igazán erős úszókká váljanak. A máltaihoz hasonlóan ők is érzékenyek a légcső összeesésére, és általában kerülniük is kell az úszást, különösen hosszabb ideig.

#15 Pekingi palotakutya

A pekingi palotakutyák szintén hátránnyal indulna úszás terén, miután sűrű a szőrzetük, lapos az arcuk, kis termetűek, és a lábaik is rövidek. Ennek tetejében még nem is túl sportos fajta, ezért jobb elkerülni velük a hosszú távok úszását. Ha a kutya nem jó úszó, inkább maradjunk vele a parton.

fürdés kutya a strandon strand úszás víz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!