hirdetés

Guinness-rekordot döntött Otto, a gördeszkázó bulldog

Molnár Enikő

2023. augusztus 4 - Képek:  Getty Images Hungary

Ha valaki nagy dolgot tesz, azt valahogyan meg kell ünnepelni, és ez az állatok világában sincs másképp főleg, ha emberek is látják az eredményét. Lassan 70 éve dokumentálják a világ "legjeit", és Otto, a gördeszkázó kutya is hozzájuk tartozik.

hirdetés

A Guinness Rekordok Könyve stabilan a köztudatban van már az 1950-es évek óta, és a kezdetektől egy célja volt: megtalálni a kategória legjobbjait. 1964-re, majd 10 évre rá, hogy először publikálták a gyűjteményt 1 millió példányban kelt el, és a számok csak növekedtek. A könyv írói Norris és Ross McWhirter, két kutató, akik a tények keresésére és megtalálására specializálódtak. És hogy miért Guinness-rekordok? A Guinness sörfőzde akkori ügyvezető igazgatója, Sir Hugh Beaver volt az ötletgazdája egy ilyen jellegű gyűjteménynek, aki egy kérdés megválaszolása érdekében kereste fel a két kutatót (ami egyébként végül nem került megválaszolásra). A kocsmai viták eldöntésére találta ki a Guinness kinevezést, mintegy hitelesítő címet, ami pontot tesz a találgatások végére. Manapság már számos kategóriába szerepelnek benne a legek, így fordulhatott elő, hogy egy gördeszkás kutya is elismerést kapott.

Egy ilyen csapos mellett lehet, hogy kevés vita alakulna ki.

A több, mint fél évszázados pályafutás alatt az állatok sem maradtak ki, kitüntették őket a legkülönbözőbb dolgokkal kapcsolatban. Például egy ideig volt egy olyan kategória, hogy a legkövérebb macska, de elismerték a leghosszabb fogságban tartott kígyót is sőt, a leghosszabb nyelvű kutya titulust is kiosztották (itt kettéválasztották a kategóriát, a leghosszabb nyelvű kutya Brandy, egy boxer volt 43 cm-el, de a leghosszabb nyelvű élő kutyát is elismerték, aki egészen 2021-ig egy bernáthegyi, Mochi volt 18,58 cm-el).

Otto, aki 30 ember alatt gurult keresztül

Otto egy angol bulldog volt, aki kiemelkedő tehetségéről adott tanúbizonyságot 2015 novemberében, amikor egy 30 emberből álló „alagúton” keresztül megakadás nélkül végig gurult. A hivatalos rekord, amit megdöntött, az a „leghosszabb emberi alagút, amin keresztülment egy gördeszkázó kutya”, ami elég specifikus, de megcáfolhatatlan. A tehetséges kutya könnyedén vette az akadályt és vidáman átsiklott az emberek alatt. Az „emberi alagútnak” követelményei is vannak: a résztvevőknek egy irányba kell nézniük, és nem szabad segíteniük az alattuk áthaladó ebet. A képekből ítélve kb. 1 méter távolság van az alagút „oszlopai” között, így Otto nagyjából 30 métert tett meg a gördeszkán, probléma nélkül.

Míg bizonyos kutyák egyenesen rettegnek a kerekeken guruló tárgyaktól, Otto nem szenvedett ettől, és már egészen kiskorától kezdve érdeklődést mutatott az „extrémsportok” iránt. Gazdái, Luciana Viale és Robert Rickards egy másik rekorder gördeszkás bulldog, Tillman miatt beleszerettek a fajtába, és így került hozzájuk Otto. Sokat játszottak vele, együtt fociztak, trükköket tanítottak neki, gördeszkáztak sőt, szörföztek is vele. Állítólag ösztönszerűen közelítette meg a kutyus a gördeszkát, és nem kellet külön tanítani, bár valószínűleg valamennyire korrigálták a mozdulatait. A Guinness-rekord ötlete akkor fogalmazódott meg Lucianaban, amikor az egyik játék során a kutya nagy sebességgel keresztülment a lába alatt.

Otto a Guinness-rekord után

A rekord hatalmas hírnevet hozott neki és családjának. A perui család a magas követőszámot arra használta, hogy a felelős állattartást népszerűsítse, illetve segítse a menhelyi kutyák helyzetét. Emellett hátrányos helyzetű embereket támogattak, és rákos gyerekeket látogattak. A segítői tevékenységen kívül egy ruhamárka reklámjában is részt vettek, és Otto egy személyre szóló gördeszkát is kapott.

Kilenc szép évet töltött a földön, ezalatt megismerkedett nagy szerelmével, Lolával (vagy Lolitával a Facebook oldaluk szerint), és lett egy közös almuk, így a kölykeiben tovább él Otto szelleme. Sajnos 2019-ben végleg elaludt, de máig sok embernek okoz örömet az interneten található videójával.

 

Miért pont a bulldogok

2017-ben a Guinness-rekordok honlapján újabb rekorder bulldogról tájékoztatták az érdeklődőket, akit Dai-Channak hívnak. A Japánban élő kutya megdöntötte Otto rekordját 3 emberrel, és bár róla nem szólnak olyan anekdoták, mint a címadó ebről, teljesítménye említésre méltó.

Egy tendenciát fedezhetünk fel a rekordereknél: mindegyikük bulldog. Vajon miért van ez így? Egyrészt annak ellenére, hogy notóriusan lusták szeretik a figyelmet, így, ha van valami, amit könnyen véghez tudnak vinni és még dicséretet is kapnak érte, akkor örömmel teljesítik azt. Másrészt a felépítésük tökéletesen alkalmas a gördeszkázáshoz -legalábbis azon a szinten, amelyen egy kutya mozoghat. Súlypontjuk alacsonyan van, így nem esik nehezükre négykeréken maradni. De sajnos nem minden kutya alkalmas az ilyen jellegű sportokra, még akkor sem, ha a fajtája alapján jó lehetne benne. Észben kell tartani, hogy a nézettség és a lájkok semmit nem érnek, ha kedvencünk kárára történnek.

gördeszkázó kutya Guinness-rekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink