hirdetés

Egy gyakori deformitás, ami kutyád életébe is kerülhet: ezeket a fajtákat veszélyezteti leginkább a légcsőösszeomlás

Szénási Szimonetta

2023. január 31 - Képek: Getty Images Hungary

A légcsőösszeomlás egy akár halálos kimenetelű betegség is lehet, amely az alábbi kutyafajták esetében gyakrabban fordul elő.

hirdetés

A légcsőösszeomlás kutyáknál sajnos gyakran jelentkezik, pláne egyes fajtáknál. A betegségnek markáns tünetei vannak, amelyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell vinni kedvencedet! Vegyük sorra, miről ismerheted fel a problémát!

Mi az a légcsőösszeomlás?

Először is részletezzük, mit is takar az elnevezés: légcsőösszeomlás. Ha nagyon elnagyoltan szeretnénk átvenni a légcső anatómiáját, akkor azt mondhatjuk, hogy az egy porcgyűrűkből álló csatorna, amelyen keresztül a levegő ki-, illetve beáramlik a tüdőbe. Van egy nyaki, valamint egy mellkasi része, amelyek között a gége található.

Légcsőszükület során a légcsövet alkotó porcgyűrűk deformálódnak el, mégpedig oly módon, hogy egyre beljebb esnek a légcsatornába, tehát a légcső fokozatosan összeomlik. A beáramló és távozó levegő egyre nehezebben tud átjutni az egyre szűkülő csatornán, az állapot pedig folyamatosan romlik. A betegség kimenetele tragikus lehet, hiszen ha a sérült porckorongok teljesen elzárják a légcsövet, a kutya megfullad.

A légcsőösszeomlás tünetei

A légcsőösszeomlás első tünete általában a krónikus száraz köhögés. Ez fokozódik, ha a kutya valami miatt izgatott lesz, vagy amikor húzza a pórázt. Néha a köhögés odáig fajul, hogy az eb hányni kezd miatta. A másik tipikus jelzés a gyakori vagy folytonos zihálás.

A tünetek súlyossága függ attól is, milyen stádiumban van a betegség.

  • I. stádium: ilyenkor a kutya többnyire csak izgalmi állapotban kezd köhögni, valamint akkor, ha megérintik a légcsövét.
  • II. stádium: naponta többször jelentkezik a jellegzetes hangú köhögés, különböző intenzitással. (Sokszor egy liba gágogásához hasonlítják a hangját.)
  • III. stádium: a köhögés gyakorisága egyre nő.
  • IV. stádium: a köhögéshez már zihálás is társul, amely a légzési nehézség következménye. Főként akkor hallható, ha a kutya fekszik, hiszen ebben a testhelyzetben még nehezebben tud levegőt venni. A köhögés ebben a szakaszban már többé-kevésbé állandó, és gyakran megfigyelhető a nyálkahártyák és a fogíny kékes elszíneződése (az úgynevezett cianózis), ami az elégtelen oxigénfelvétel, illetve -ellátás jele.

Mivel a negyedik stádiumban a betegség már jelentősen megrövidítheti az eb várható élettartamát, így fontos, hogy már az első tünetek jelentkezésekor vidd állatorvoshoz kedvencedet!

Mely fajtákat veszélyezteti az átlagnál jobban a légcsőösszeomlás?

A statisztikák szerint a kistestű kutyákat nagyobb arányban érinti a betegség. A yorkshire terrierek, a toy méretű uszkárok, a törpe spiccek, a havannai pincsek, a csivavák, a si-cuk, a tacskók, valamint a lhasa apsók esetében bizonyítottan gyakoribb a légcsőösszeomlás.

A rosszul megválasztott nyakörv is hibás lehet!

Bár van hajlam a betegségre, egyes tényezők előidézhetik vagy súlyosbíthatják az állapotot. Ilyen, ha az állat nyakát folyamatos trauma éri, mondjuk a rosszul megválasztott nyakörv és a helytelen sétáltatási szokások miatt. Mit jelent ez konkrétan? Ha kedvenced túl szoros nyakörvet visel, vagy séta közben folyamatosan húz téged, ennek következtében a nyakörve belevág a nyakába, az állandó nyomás előidézheti a légcső sérülését, meglevő probléma esetén pedig ronthat a légcsődeformitás mértékén.

Emiatt is nagyon fontos, hogy megfelelő nyakörvet és pórázt válassz kutyádnak, és megtanítsd laza pórázon sétálni. A megfelelő kiegészítők kiválasztásának szempontjairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Túlsúly és passzív dohányzás mint súlyosbító tényezők

A túlsúly, a mozgásszegény életmód, egyéb légzőszervi vagy valamilyen szívbetegség együttes megléte is ronthat a beteg négylábú állapotán. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy kedvenced megfelelő súlyban legyen – tehát ne legyen se alultáplált, se elhízott.

A megfelelő mennyiségű napi mozgás szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az eb egészséges legyen. Amennyiben pedig felmerül benned a gyanú, hogy jószágod valamilyen betegségben szenved, ne késlekedj, és vidd azonnal orvoshoz! A rendszeres állatorvosi kontrollvizsgálatokon pedig fény derülhet olyan problémákra is, amelyeknek (még) nincs külső jele.

A kutya közelében való dohányzás veszélyeire is felhívtuk már olvasóink figyelmét. A passzív dohányzás ahogy az emberek, úgy az állatok esetében is számos, gyakran életveszélyes betegségek okozója! Ez alól nem mentesül az elektromos cigaretta sem, amely szintúgy káros anyagokat bocsát ki, mint „füstölgő” verziója (emellett pedig tűzveszélyes is!)

A diagnózis

Ha felmerül a gyanú, hogy négylábúd légcsőszűkületben szenved, az állatorvos tapintással, valamint különféle képalkotó diagnosztikai eszközök, például röntgen segítségével fogja megvizsgálni a területet. Endoszkópos vizsgálat is indokolt lehet.

Kezelési módok

A légcsőszükület kutyáknál többféle módon kezelhető. Az egyik a gyógyszeres lehetőség. Ilyenkor az orvos köhögéscsillapítókkal és hörgőtágítókkal tud segíteni a betegen. Van, hogy kortikoszteroidokkal kezelik a légcsőben kialakult gyulladást.

Szükség lehet életmódbeli változásokra, főleg, ha a kutya elhízott és/vagy keveset mozog. Ugyanígy a sétához használt eszközöket is indokolt lehet lecserélni. Többnyire hám viselését szokták javasolni a nyakörv helyett, ezzel is kímélve a légcsövet és annak környékét.

Az állat környezetében való dohányzást is tiltják az orvosok, ahogy más füst vagy egyéb irritáló anyag – légfrissítők, tisztítószerek, stb. – belélegzésétől is védeni kell a kutyát!

Értelemszerűen ha kedvenced más betegségben is szenved, azt is kezelni kell.

Mindezeken túl az orvos műtétet is javasolhat, amivel csökkentheti a szűkület mértékét, továbbá léteznek protézisek is, amelyek ezt a célt szolgálják. Ezekről az állatorvosotok tud bővebb tájékoztatást adni, előzetes vizsgálatok és kutyád egészségi állapotának függvényében.

állatorvos betegség deformitás diéta dohányzás elhízás gyógyszer kutya elhízás veszélyei kutya műtét kutya nehezen lélegzik légcsőösszeesés kutya légcsőszűkület kutya műtét mozgás mozgáshiány műtét nem lélegzik a kutya túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!