hirdetés

A kutyád életébe kerülhet, ha ezt a két hangot összetéveszted

Szénási Szimonetta

2024. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced sok furcsaságot produkálhat, ám míg egyes szokások teljesen ártalmatlanok, vannak, amelyek életveszélyes állapotot jeleznek. Két könnyen összetéveszthető jelenséget mutatunk nektek.

hirdetés

Egészen biztosan hallottad már kedvencedet tüsszenteni. Ahogy mi, emberek, úgy a kutyák is számos okból prüszkölhetnek: valami belement az orrukba, betegek vagy épp allergiásak. A tüsszentésnek azonban létezik egy másik, hangzásra igen ijesztő változata, amikor a levegő befelé áramolva fuldoklásszerű hanggal jár. Ezt a szakirodalomban befelé tüsszentésnek is nevezik. Fontos, hogy tudj róla, ahogy az is, hogy meg tudd különböztetni egy, a kistestű ebek körében tipikus elváltozás egyik tünetétől. Utóbbi esetében ugyanis a kutya életébe kerülhet, ha elmarad a kezelés.

A yorkshire terrierek esetében is jobban oda kell figyelni

Rémisztő, de szerencsére ártalmatlan

Ahogy korábban írtunk róla, a befelé tüsszentést általában az orr, a garat vagy az arcüreg irritációja váltja ki. Az idegen anyagot a kutya szervezet ily módon próbálja eltávolítani a légutakból. A tüsszögést megelőzően az állat általában megmerevedik, majd ritmikus hörgő-szörcsögő hangot hallat, ami olybá tűnhet, mintha épp fuldokolna. Ez azonban gyors, ritmikus belégzések sorozata, amelyek teljesen ártalmatlanok. Nem ritkán túlzott izgalom hatására is jelentkezik.

Ami segít megkülönböztetni a két állapotot, az kedvenced testtartása: míg befelé tüsszögés előtt a kutya megmerevedik, majd nyakát az égnek nyújtja, száját pedig csukva tartja, fuldoklás esetén épp ellenkezőleg, feje előrehanyatlik, szája pedig elnyílik.

Az alábbi videón meg is hallgathatod a befelé tüsszögés jellegzetes hangját:

Lényeges, hogy amelyik ebnél egyszer jelentkezik befelé tüsszentés, annál nagy valószínűleg máskor is meg fog ismétlődni. Aggodalomra nincs okod, de ha kedvenced valamilyen alapbetegséggel él, a biztonság kedvéért említsd meg az állatorvosnak.

A kutya életébe kerülhet

Nem ilyen biztató az eset abban az esetben, ha kutyád – pláne, ha kistestű, náluk ugyanis gyakoribb –, egyre növekvő rendszerességgel elkezd zihálni, köhögni, ami szintén emlékeztet a fuldoklásra. A légcsőszűkület, illetve légcsőösszeomlás egyik korai tünetei ugyanis éppen ezek, az állapot pedig kezeletlenül halálhoz vezet.

Mint említettük, főként a kisebb ebekre jellemző, hogy idővel a légcsövük elkezd beszűkülni. Ennek részben anatómiai okai vannak, de a túl szoros nyakörv, vagy más, folytonos fizikai behatás is ront az állapoton. Kezdeti stádiumban a kutya csak izgalmi állapotban kezd köhögni, majd a tünet mind gyakoribbá válik, és már napi szinten hallhatod a szintén ijesztő, sokak szerint libagágogáshoz vagy fuldokláshoz hasonlatos hangot. Amellett, hogy a köhögés idővel állandósul, a légzési elégtelenség miatt zihálás is társul hozzá. Az íny kékes elszíneződése is árulkodó, ami az elégtelen oxigénfelvétel következménye.

Ezeknél a fajtáknál gyakoribb

A statisztikák szerint a yorkshire terrierek, a toy méretű uszkárok, a törpe spiccek, a havannai pincsek, a csivavák, a si-cuk, a tacskók, valamint a lhasa apsók esetében bizonyítottan gyakoribb a légcsőösszeomlás.

A problémát nagyon komolyan kell venni, ugyanis kezeletlenül az állapot légcsőösszeomláshoz vezet, és az állat megfullad.

Ezen a felvételen hallható, milyen félelmetesen tud köhögni-zihálni egy érintett négylábú:

Hajlamosító tényezők lehetnek a már említett nem megfelelő kiegészítők használata mellett a szív- és légzőszervi betegségek, a túlsúly, a passzív dohányzás, valamint a mozgásszegény életmód is. Így gazdaként ezekre különösen ügyelj: tartsd kordában kutyád súlyát, sétáljatok eleget, illetve semmiképpen se dohányozz a lakásban és az állat közelében! A füst mellett a tisztítószerek, illetve a légfrissítők is irritálhatják a légcsöveket.

A rendszeres orvosi kontrollvizsgálatok is elengedhetetlenek, amelyek során időben fény derülhet az elváltozásra. Ilyenkor az orvos az állapot függvényében gyógyszerekkel vagy műtéttel tud javítani a helyzeten.

Amennyiben érdekel, milyen betegségekkel kell számolnod, ha kis méretű kedvenced van, ebben a cikkben hasznos információkat találsz. Itt pedig a nagytestű ebek rövidebb élettartamának okait tárgyaljuk.

allergia befelé tüsszentés dohányzás elhízás kistestű kutya légcsőösszeesés kutya légcsőszűkület kutya műtét nyakörv szívbetegség túlsúly videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!