hirdetés

Beindult az allergiaszezon, kutyád is érintett lehet

Gerhát Petra

2023. augusztus 30 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy a kutyák is lehetnek allergiások? Hogyan ismerheted fel hogy a pollenek okoznak gondot a kutyusodnak és mit tudsz tenni? Erre keressük a választ.

hirdetés

Az állatorvosok szerint lassan a kutyáknál is népbetegséggé válik a szezonális pollenallergia. A tavasszal kezdődő, ám augusztus-szeptemberben a rendszerint magas pollenkoncentráció miatt ismét fellobbanó allergiás tünetek igazán megkeseríthetik a mindennapjaitokat.

Számtalan növény pollene okozhat kutyádnak allergáit

Milyen, amikor allergiás a kutya?

A kutyáknál egészen hasonló tünetekkel járhat a pollenallergia, mint az embereknél. Allergiás reakciót okozhatnak például a növények mellett a tisztítószerek, a parfümök, cigarettafüst, penész, bolhák és egyes élelmiszerek is. Mi most a jelenleg legaktuálisabb, pollenekre érzékeny kutyusokkal foglalkozunk, de talán a trükkök egyéb esetekben is beválhatnak.

Akár kétlábú gazdáiknál, a kutyusoknál is az immunrendszer által adott, nem megfelelő immunválasz az oka az érzékenységnek.

A túlzásba vitt reakció következtében a kutyus

  • viszkethet
  • vakaródzhat
  • bepirosodhat a szeme
  • tüsszöghet
  • intenzíven nyalogathatja magát
  • felduzzadhat a bőre
  • fokozottan érzékenynek tűnik a mellkasa
  • a fülét vakarhatja
  • hasmenéssel vagy
  • hányással is együtt járhatnak a panaszok.

Az állatorvosok bőrteszttel vagy vérvizsgálattal tudják kimutatni, allergiás-e, illetve mi az, amivel kiemelten vigyáznotok kell. Léteznek szteroidtartalmú orvosságok, melyeket kutyád mérete, érzékenysége és szükégletei alapján az állatorvosotok tud felírni a vizsgálatot követően. Ételallergia esetén diétás tápra kell váltani. Van, amikor a hipoallergén samponnal fürdetés beválik, ha a kemikália okozza a panaszokat. Ha pedig kiderül, hogy a pollen a gond, így segíthetsz:

Az árnyas utakon nap közben is kis pollenkoncentrációban sétálhattok

Alakítsd át a napirendet!

A pollenszint általában kora reggel és este a legmagasabb. A nagy melegben ugyan nem szívesen megyünk utcára, de amennyiben van lehetőség árnyékos erdei ösvényeken vagy kutyafuttatókon lemozgatni kutyusodat, ez az a helyzet, amikor érdemes egy rövidke kellemetlenséget vállalni a hosszútávú egészségért. Ha autóval közlekedtek, akár távolabbi úticélokat is kijelölhetsz, így biztosan meglesz a kellő inger kis négy lábú barátod számára is.

Porszívózz gyakran!

Bár azért a heti takarítás minden kutyás otthonban általános, bátran előveheted egynél gyakrabban a porszívót. Nem csak a felesleges kutyaszőröktől szabadulhatsz meg könnyedén, hanem a pollenektől, atkáktól és a spóráktól is.

A porszívó eltünteti az irritáló polleneket

Használj otthon légtisztítót!

Az emberek egy részének is beválik a levegő rendszeres szűrése, melyet légtisztító berendezéssel már könnyen kivitelezhetsz. A legfontosabb, hogy rendszeresen tisztítsd vagy cseréld a szűrőbetétet az eszközben.

Napközben csukd be az ablakokat!

A kora hajnali levegőáramlatok rengeteg pollent képesek beterelni az ablakokon keresztül. Szellőztess éjszakánként, ha túl meleg a lakás, nappalra pedig csukd be az ablakokat, így a szobák felmelegedését is meggátolhatod.

A csukott ablak is védheti kedvenced.

Védd a kuckóját is!

A spórák és pollenek a bundáján keresztül kiemelt koncentrációban kerülhet kedvenc pihenőhelyeire is. Ha tudod, hol vannak a kedvenc kuckók, használj az allergiaszezonban könnyen cserélhető, tisztítható és fertőtleníthető törölközőt vagy lepedőt kedvenced fekvőhelyén. Akár naponta is cserélheted, de heti egyszer mindenképp érdemes egy mosást beindítani, hogy eltüntesd a kellemetlen anyagokat.

allergia allergia tünetei allergiás dermatitisz allergiás kutya kutya fekhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink