hirdetés

Ezek a kutyafajták hajlamosabbak a pollenallergiára

Hangai Lilla

2024. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

A pollenallergia a szezonális allergia leggyakoribb típusa a kutyáknál. A különböző fák, fűfélék és gyomok virágzása mind a leggyakoribb kiváltó okok közé tartoznak.

hirdetés

A pollen, vagyis a virágpor a növények virágából származó apró részecske, amelyet a szél, különböző állatok vagy a beporzást segítő rovarok szállítanak más növényekhez. Ezek annyira finom szemcsék, hogy gyakran szabad szemmel nem is láthatók, így nem tűnik fel, hogy bevonják a kutya bundáját, lábait egy séta vagy a szabadban töltött idő után. Szeles időben rajtunk és a ruhánkon is bejuthat az otthonunkba. Míg a virágpor létfontosságú a növények szaporodásához, addig sajnos az allergiások számára komoly panaszokat okozhat. Lássuk, hogy a kutyák esetében a pollenallergia milyen tünetekkel járhat, és milyen módokon védekezhetünk ellene a PetMD állategészségügyi szaklap cikke alapján.

A pollenallergia fogalma és tünetei

A szezonális allergia az év bizonyos időszakaiban rosszabbodik; a pollenallergia egy klasszikus példája az állapotnak. Számos pollen okozhat kellemetlenséget, amely évszakonként és régiónként is változhat. Amikor egyes kutyák belélegzik vagy elfogyasztják a virágport, allergiás reakciókat mutatnak. Az apró szemcséket ugyanis az immunrendszerük idegen anyagnak tekinti, amelyre válaszul támadást indít. A fő sejttípust, amelyet az immunrendszer mobilizál a támadás során, hízósejtnek nevezzük. A hízósejtek más biokémiai anyagok mellett a hisztamin termeléséért is felelősek. A hisztamin felszabadulása viszketést, bőrpírt és duzzanatot okoz.

A következő tünetek jelzik az allergiát:

  • viszkető, könnyező szemek;
  • kivörösödött bőr;
  • a mancsok nyalogatása;
  • általános bőrviszketés, emiatt vakarózás, rágcsálás;
  • tüsszögés, egyes fajtáknál befelé tüsszentés;
  • laza széklet;
  • áttetsző orrfolyás;
  • a fej remegése;
  • szőrhullás;
  • csalánkiütések.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Pollenallergia okai a kutyák esetében

A kutyák pollenallergiáját a kutya immunrendszerének a pollen által kiváltott túlbuzgó reakciója okozza. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a kutyát az idegen anyagoktól, például baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól. Az allergia esetében az immunrendszer a pollent a valóságosnál félelmetesebb ellenségnek tekinti, így az immunrendszer mozgósítja a csapatokat, ami gyulladáshoz vezet a bőrben, és azokban a szövetekben, amelyekkel az allergén érintkezik. Ez fizikai változásokat eredményez a kutya testében, mivel a gyulladás kipirosodáshoz, duzzanathoz, viszketéshez, valamint a könny- és folyadéktermelés fokozódásához vezet, miközben az immunrendszer igyekszik megszabadulni az idegen anyagtól.

Az allergiának azonban van egy genetikai összetevője is. Egyes kutyák immunrendszere génjeik miatt nagyobb valószínűséggel reagál a pollenre, ennek pontos mechanizmusa azonban egyelőre nem teljesen ismert.

Az allergiára hajlamosabb fajták közé tartoznak a következők:

A pollenallergia kezelése

Mielőtt a kezelés elkezdődne, az állatorvosnak meg kell győződnie arról, hogy a tüneteket nem más okozza-e. A környezeti allergiák diagnosztizálására használhatják az intradermális tesztet, amely során fecskendővel juttatják a bőr alá az allergént, de használható a karcolásos, vagyis prick teszt is, amely során allergént juttatnak a bőrre, majd kis karcolást ejtenek rajta, így bejuttatva az allergént a bőr alá. Ezen tesztek eredményei alapján meg lehet kezdeni az ebnél a kezelést.

A kezelés különböző módon történhet a reakció súlyosságától és az allergénnek való kitettség mértékétől függően. Az enyhe allergiákat gyakran antihisztaminokkal kezelik. Súlyosabb esetekben, valamint ha tudjuk, hogy pontosan mire allergiás a kutya, injekciók is alkalmazhatók. Ez a készítmény az allergiadeszenzitizálásnak nevezett folyamaton keresztül fejtik ki hatását, amikor is az eb immunrendszere mikrodózisoknak van kitéve, folyamatosan növelve az allergén mennyiségét, amely így apránként növeli a toleranciát.

Természetesen felületi termékekkel is ki lehet egészíteni a kezelést, valamint érdemes lehet speciális étrenddel és étrend-kiegészítőkkel is megtámogatni az eb jóllétét. Ezekről mindenképpen érdeklődj az állatorvosnál, semmiképpen se adj a saját szakálladra az ebnek sem emberek számára készült gyógyszereket, sem étrend-kiegészítőket! Nem csupán veszélyes lehet, de akár a négylábú életébe is kerülhet.

Hapci!

Ezekre fontos még figyelni

A pollenallergiát inkább kezelik, mintsem gyógyítják. Miután világos, hogy mely pollenek allergizálják leginkább a kutyát, az állatorvossal egyeztetve érdemes megkezdeni már azok virágzása előtt a gyógyszerek szedését. Azoknak a kutyáknak, akiknek több különböző évszakban növő növény is problémát okoz, lehetséges, hogy egész évben szedni kell a gyógyszert. A kezeletlen allergia másodlagos bőrfertőzésekhez és jelentős kényelmetlenséghez vezet, ezért nem szabad félvállról venni!

A rendszeres fürdetés, és a lábak, a has megtörlése a séták után szintén enyhíthetik a tünetek intenzitását, valamint egy jó minőségű HEPA-szűrő használata csökkentheti az otthon pollenkoncentrációját. Valamint ne feledkezz meg a kutya fekhelyének és játékainak rendszeres mosásáról sem!

Ide kattintva megtudhatod, hogyan befolyásolja a kölyökkutya étrendje azt, hogy az állat felnőttkorában allergiás lesz-e.

allergia allergia tünetei allergiás kutya pollenallergia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink