hirdetés

A 9 hajtókutya: spániel rajongók ide!

Hangai Lilla

2023. december 6 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A Hajtókutyák a kettesszámú alcsoportja a VIII. FCI fajtacsoportnak, a Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák elnevezésűnek. Mai cikkünkben ezzel a 9 fajtával ismerkedhetsz meg.

hirdetés

Lássuk máris, hogy mit érdemes tudni a hajtókutyák néven összefoglalt ebekről!

Welsh springer spániel.

1. Amerikai cocker spániel

A spánielek feltehetően Spanyolországból származnak, a puska feltalálása óta segítik az embereket a vadászatokban szárazföldön és vízben is. A cocker szócska a woodcock nevű madár nevéből eredeztethető, ami az erdei szalonkát takarja. Amerikában a cocker spánielnek két típusa alakult ki, az amerikai és az angol. Az angol cocker spániel bundája kevésbé dús és túláradó, valamint magasabb, és a feje is hosszabb.

Az amerikai cocker spániel kifejezetten intelligens fajta, imád a családja közelében lenni. Játékos és kedves, igazán vidám és csinos eb. Megfelelő szocializációval gyerekekkel, más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is remekül kijön. Sportos jószág, akinek fontos a mozgás és a játék. Mivel a családjához mélyen kötődik, így csak kinti tartása nem javasolt.

2. Angol cocker spániel

Ahogy azt az amerikai cocker spániel esetében már az előbb említettük, ezeket a kutyákat vadászatra tenyésztették, ma azonban már inkább társasági kutyakánt állják meg a helyüket. Ráadásul nem is akárhogyan!
Egy rendkívül szeretetteljes, ragaszkodó ebet ismerhetünk meg a személyében, aki gazdájának fürge kis árnyékává válik. Az angol cocker spániel energiája kiapaszthatatlan; kedves, élénk, vidám természete azonnal megdobogtatja a szíveket.

Temperamentumos, makacs, tűzrőlpattant jószág, aki mellé egy tudatos, határozott gazdi szükségeltetik, így nem biztos, hogy első kutyások számára ideális. Korai tréninggel és szocializációval azonban remek társ nevelhető belőle.

3. Angol springer spániel

Valószínűsíthető, hogy az angol springer spániel elődei már a 16-17. században is léteztek. Feladatuk a madarak űzése, zavarása volt solymászat, agarászat vagy hálós vadászat közben. A fegyverek elterjedése után az ebek feladatai közé tartozott az apportírozás is. Ahogy arra az amerikai cocker spánielnél már kitértünk, a spánieleket az alapján különítették el – az egy alomba tartozó ebek esetében is –, hogy milyen vadászatra vethetők be. A kisebb kutyák lettek a cockerek, akik erdei szalonkára vadásztak, a nagyobb egyedek pedig a springerek (angolul to spring vagyis felzavar), akik a vadat zavarták fel, tehát hajtották.

Nem is csoda, hogy az angol springer spániel egy rendkívül ügyes, könnyen tanítható, aktív eb, aki mindenképpen olyan családba vagy gazdi mellé illik, ahol mind fizikálisan, mind mentálisan elegendő stimulációt tudnak számára biztosítani. Olyan kutyás sportokban is remekel, mint a flyball vagy az agility. Vidám, boldog kutya, akinek szíve csücske a gazdi.

4. Clumber spániel

Eredetét tekintve számos teória létezik, de talán a legvalószínűbb az, hogy szorosan kötődnek Newcastle hercegéhez és a Nottinghamshire-i Clumber Parkhoz, amiről a nevüket is kapták. Feltehetően Franciaországból importálták ezeket a különleges ebeket, hogy megmeneküljenek a forradalom hátulütőitől, és a fajta fennmaradhasson.

Ez az egyedi szépségű kutya igazi kuriózum. A robosztus külseje és szomorú tekintete nem ezt sugallja, de valójában igen mozgékony, aktív kutya, akit igazi huncutként írnak le. Jellemző lehet rá olykor a makacs viselkedés is, ami kiküszöbölhető a következetes gazdi, a korai szocializáció és a tréning kombinációjával. A clumber spániel gyengéd lelkű kutya, akinek nagyon fontos a gazdi. Kitartó eb, élvezi az apportírozást és a hosszú sétákat.

5. Field spániel

A 19. század végén jelentek meg Angliában az első kutyakiállítások, amik magukkal hozták a spánielek fajta szerinti csoportosítását a méret és a munkakör helyett. A fekete színű cocker, az angol springer és a sussexi spániel keresztezéséből született ebek field spániel néven váltak ismertté. Megdöbbentő lehet, de a fajta mind a vadászatokon, mind a kiállításokon egyaránt remek eredményekkel teljesített. Az utóbbi területen elért kimagasló sikerek következtében a tenyésztők még nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy mutatós ebeket hozzanak létre.

A field spániel híres engedelmes természetéről, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy valódi családi kutya váljon belőle. Nagyon fontos számára a gazda és a családja többi tagja, amit igyekszik ki is mutatni minden lehetséges esetben. Nélkülözhetetlen lelki táplálék számára a figyelem, igyekszik mindig megfelelni. Kedves kutya, aki gyerekek és más kutyák mellé is ideális, ugyanakkor idegenekkel szemben távolságtartó lehet. Hogy ne unatkozzon, fontos, hogy adjunk neki feladatot. Gyengéd, de következetes gazdi szükségeltetik a neveléséhez.

6. Kooikerhondje

A kooikerhondje vagy más néven a holland kacsavadász története egészen a középkor végéig nyúlik vissza, így egy igen régi fajta rejlik ebben a helyes, agilis testben. A puska feltalálása előtt ezek az ebek egy különös kacsacsapda mellett voltak a vadászok segítségére. Az I. világháború és a fegyverkezés miatt a fajta majdnem kihalt, nem érte már meg tenyészteni őket és vadászni velük. 1939 végén von Hardenbroek van Ammerstol bárónő a Hollandia megszállásával szembeni néma ellenállása részeként elindította a fajta rehabilitációját.

A holland kacsavadász egy mutatós, éber és magabiztos kutya, aki kiegyensúlyozott természete miatt családi kutyának is ideális. Lételeme a mozgás, így csak sportos, aktív gazdiknak ajánlott. Kedves, lezser, figyelmes jelleme igen könnyűvé teszi a vele való együtt élést. Nagyra értékeli, ha feladatokat teljesíthet és dolgozhat.

7. Német fürjészeb

Az 1880-as években német tenyésztők igen nagy fába vágták a fejszéjüket. Célul tűzték ki, hogy újraalkotják a sokoldalú, nyomkövető Stöber fajtát, amely az 1700-as évek elején élte virágkorát. Ennek eredményeképpen jött létre a német fürjészeb. Németországon kívül nem túl ismert, pedig érdemes tudni róla, hiszen vérebekhez hasonló illat- és vércsapa követési képességgel rendelkezik; akár 40 órás sebzett vadat is képes követni.

A német vadászok igen nagy becsben tartják rendkívüli adottságai, kitartása és vízszeretete miatt. Ezen képességei gyönyörű elegyet alkotnak a barátságos jellemével. Mind emberekkel, mind más kutyákkal kedves, emellett bátor és remek alkalmazkodóképességgel is rendelkezik. Társállatként való tartása nem elterjedt, a német fürjészeb egyelőre megmaradt inkább vadászkutyának.

8. Sussexi spániel

A sussexi spániel az 1800-as években jelent meg Nagy Britanniában. Augustus Elliott Fuller földbirtokos 50 éven át tenyésztette a fajtát vadászathoz, valamint munkakutyaként alkalmazta őket Rosehill nevű birtokán. A fajta mai formáját Moses Woollandnek és Campbell Newingtonnak köszönheti. Az előbbi úriember sikeresen tenyésztett mind kiállítási, mind munkavonalú kutyákat. A fajtastandard is a nevükhöz köthető.

A sussexi spániel emberszerető eb, aki mindig a gazda mellett akar lenni és élvezi a figyelmet. Ha háttérbe van szorítva, vagy nem kapja meg a megfelelő mennyiségű gondoskodást, letargikussá, depresszióssá válik. Kiképzése során fontos a következetesség, a türelem és gyengédség, néha ugyanis hajlamos makacskodni az önálló természete miatt. A nem kifejezetten aktív életvitelt élő spánielrajongók számára remek választás lehet, a fajta ugyanis nem kimondottan nagy mozgásigényű. Társkutyának is csodás választás.

Kép: Az Én Kutyám

9. Welsh springer spániel

Valószínűleg az egyik legrégebbi spániel, de sajnos a pontos eredete nem ismert, hiszen ahogy arról már az előbb is írtunk, régebben nem különültek el fajta szerint a spánielek. A welsh springer spániel mind kajtatóebként, mind az apportírozásban remekel. Az angol springer spániel népszerűségének növekedése és a II. világháború a fajta szinte teljes eltűnéséhez vezettek, szerencsére azonban úgy tűnik, mégis megmenekültek ezek a változatos személyiségű, egyedi kutyák.

A welsh springer spániel otthon bújós, szeretetteljes eb, ha azonban munkára kerül a sor, rettenthetetlen, fáradhatatlan és szolgálatkész. Könnyen tanítható, szeret a gazdi kedvében járni. Ha családi kutyaként tartják, korai szocializációval kinevelhető belőle az intenzív prédahajtási ösztön. Érdemes vele olyan kutyás sportokat kipróbálni, mint az agility, engedelmesség vagy a nyomkövetés. Játékos, boldog kutya, aki a család szeme fénye lesz, de a megfelelő mozgatásról semmilyen körülmények között nem szabad megfeledkezni.

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ha kedvelsz mindent, ami spániel, ajánljuk figyelmedbe az apró termetű spánielkről készült gyűjtésünket is.

amerikai cocker spániel angol cocker spániel angol springer spániel clumber spániel fci field spániel hajtókutyák holland kacsavadász kooikerhondje német fürjészeb sussexi spániel welsh springer spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!