hirdetés

Így menekült meg a cica 30 méteres mélységből, egy hős spániel segítségével

Molnár Enikő

2023. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

Néhány kutya egyszerűen hősnek született. Számtalan ember köszönheti az életét a kiemelkedő ebeknek. De nem csak minket mentenek meg, ha bajba jutunk.

hirdetés

A kutyák és a macskák ősellenségek: legalábbis akinek nem volt saját tapasztalata, az ezzel a tudattal nőtt fel. Hiszen ezt tanította nekünk a híres mese is, Frakk, a macskák réme. De nem minden fekete-fehér, és vannak kutya-cica párosok, akik igen közeli barátságot ápolnak egymással. Hiszen a jó kapcsolat egyik kulcsa a sok közül a figyelmes összeszoktatás, de természetesen kell hozzá egy kis kémia is, ami szerencsére megvolt Daisy, Baloo és Mowgli (Maugli) között. A macskák érkezéséről így számolt be a hősies kutya gazdája:

Daisy már egy éves volt, amikor a cicák megérkeztek, és azóta elválaszthatatlanok. (Daisy) Elég anyáskodó, és elviseli őket. Nagyon szeretik őt, Daisy pedig védelmezi őket.

Szerencsés helyzet

Képzeljük el a következő helyzetet: kedvencünk egyik percről a másikra eltűnik, és akármerre keressük, egyszerűen sehol nem találjuk. Nyomasztó érzés, az biztos. Michele Rose ezt élte át, amikor Mowgli nevű, fiatal cicája eltűnt, és hat napon keresztül nem találták. Majdnem egy hét után az ember már közel van ahhoz, hogy feladja a reményt, hiszen sok minden lejátszódhat ennyi idő alatt. De természetesen nem csak a rosszra kell gondolni: csodák is történhetnek. Az ő esetükben a csoda éppen Daisy személyében jelent meg, aki egyszer csak ki-be rohangált a házuk melletti erdőből. Erre a szokatlan viselkedésre lett figyelmes a gazdája, így elkezdte követni a „megvadult” ebet. Az előadásnak pont ez volt a célja, a hősies kutya pontosan tudta, hogy hogyan hívja fel magára a figyelmet. Gazdája követte őt egészen addig, amíg Daisy hirtelen meg nem állt egy rég elhagyatott bánya mellett. Sőt, pontosabban a lehető legközelebb az aknához. Valljuk be, egy elhanyagolt állapotban lévő bányában ez nem éppen veszélytelen. Rögtön segítséget hívtak, de már túl sötét volt, így csak másnap tudott megérkezni a felmentősereg.

Mowglit 30 méter mélyen találták meg, szerencsére sérülés nélkül megúszta. Hogy hogyan került le vagy éppen miért, azt a cica sajnos nem tudta elmagyarázni, pedig igazán jó kérdés lenne, hogy mi késztette arra, hogy megközelítse ezt a területet. Hatalmas szerencse, hogy Daisy megtalálta, és az illetékes hatóságok (az RSPCA és a Cornwall Fire and Rescue Service) ki tudták menteni. Nem volt egyszerű feladat, órákon keresztül tartott a mentőakció. A megkerült cicát nemcsak Daisy és gazdája várta: Baloo, az „ördögfióka páros” másik tagja is örült Mowgli hazatérésének. Az állatok gazdája így emlékezett vissza Daisy viselkedésére:

Ragaszkodott hozzá, hogy kövessem. Elképesztő volt.

Nyomkövető kutyák

Daisy mindenféle képzettség nélkül is képes volt kiszagolni barátját, hiszen a kutyák orra csodákra képes, ha a szagok befogadásáról és követéséről van szó. Éppen ezért hatalmas segítséget nyújtanak az embereknek a mindennapokban is. Nem kell messze menni az időben, hogy bizonyítékot találjunk erre: emlékezzünk csak vissza a törökországi földrengésekre és a hősies kutyákra (és gazdáikra), akik az életüket kockáztatva segítettek kimenteni a bajbajutottakat.

Ha valaki szeretné erősíteni kedvence szaglását, akkor számos lehetőség áll a rendelkezésére. A legkülönbözőbb nyomkövető tanfolyamok kapui közel egész évben nyitva állnak. Illetve, ha specifikusan az emberkeresés technikája érdekel bennünket, akkor érdemes megtekinteni a mantrailing tanfolyamokat. Ha még nem biztos abban, hogy mi is az a mantrailing, ebben a cikkünkben részletesebben írunk magáról a sportról, illetve a mögötte meghúzódó elméletről.

barátság kutya-macska mantrailing mentőkutya nyomkövetés szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink