hirdetés

Mi az a mantrailing? A legizgalmasabb kutyás sport a jó szimatú ebeknek

Ferenczi Deborah

2022. február 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák képesek kiszagolni, hogy egy eltűnt személy hol tartózkodik. Ezt az életmentő képességet a kutató-mentő, a rendőrségi és a katonai erők használják szerte a világon. A mantrailing azonban nem csak profik által használható kiképzés, hanem kiváló sporttevékenység mindazok számára, akik minőségi időt szeretnének eltölteni kutyájukkal. 

hirdetés

A mantrailing az, amikor a kutya szimat alapján keres egy eltűnt személyt. Minden embernek egyedi illata van, ami a bőrsejtjeiből, verejtékéből, hormonjaiból és baktériumaiból áll össze. Mozgás közben ez kipárolog, és a levegővel együtt mozog, mielőtt megtelepszik és megtapad a környezeten. Amennyiben a kutyának olyan ruhát adnak, amin lehet érezni az adott ember illatát, akkor képes az alapján megkeresni az eltűnt személyt.

A nyomozás története

Az emberek évezredek óta tenyésztenek kutyákat, hogy segítsenek bizonyos feladatok elvégzésében, de a nyomkövetés legkorábbi példája a 17. századból származik. A svájci szerzetesek saját kutyafajtát hoztak létre, amelyet ma bernáthegyiként ismerünk. Az első feladat, amire ezeket az állatokat betanították, hogy megtalálják a hóval borított ösvényt, amely visszavezet a kolostorba. Még érdekesebb, hogy több jelentés is érkezett olyan esetekről, amikor ezeket a kutyákat azért küldték ki, hogy megkeressék a hóban elveszett embereket, és elvezessék őket a kolostorba, biztonságba. A történelem során ezt a képességet elkezdték továbbfejleszteni más fajtájú ebekben is. A mantrailing fogalmát a 18. században kezdték el használni, ahol az ebeket kifejezetten arra képezték ki, hogy felkutassák a szökött bűnözőket, sőt a rabszolgákat is. A kutyák ilyen módon történő kiképzésének esetei együttesen hozzájárultak a nyomkövetés fejlődéséhez. A második világháború után felismerték, hogy az ilyen tanítást kapott állatok kiemelkedő szerepet játszhatnak az eltűnt emberek felkutatásában katasztrófahelyzetekben. Ez jelentősen megnövelte a kutyákba vetett bizalmat.

A kutya szaglása

A kutya szaglása akár százezerszer jobb is lehet, mint az emberé. A levegőbe szagolva képesek érzékelni azt, hogy a keresett személy hol volt, és azt is, hogy milyen régen. Ettől függetlenül sok minden befolyásolhatja azt, mennyire tudják pontosan beazonosítani az eltűnt helyzetét. Különböző felületek hatására az illat jobban vagy kevésbé ragad. Sőt kiváltképpen bonyolítja a folyamatot az is, hogy más emberek és állatok is elhaladhatnak arra. Továbbá az időjárási viszonyok is tudják nehezíteni a nyomkövetést. A nagy szél például azt jelenti, hogy az illat akár messze is megtapadhat a tényleges ösvénytől, míg az enyhe eső segít a nyomnak a talajhoz rögzülni. Az illat a vízmolekulákhoz kifejezetten jól képes tapadni, így ha esős az idő szerencsés lehet a nyomkövetésre.

A motiváció fontossága a mantrailing során

Miután a mantrailing nem csupán hivatásos nyomkövetést, hanem sportot is jelent, fontos megemlíteni, hogy komoly összpontosítást és jutalmazást igényel. Ha azt akarod, hogy kutyád a legjobb tudása szerint dolgozzon, akkor meg kell találnod a megfelelő jutalmat. Ez persze minden esetben nagyon egyéni. Annyi viszont bizonyos, hogy a kutyák is jobban szeretik a nyomokban található jutalmat.

Hogyan lehet elkezdeni ezt a sportot?

A Kocher-módszert a világ minden táján alkalmazzák ilyen sportok tanítására. A legfontosabb az, hogy a képzés mindig szórakoztató legyen az állat számára. Az elején a dinamizmus és a sikerélmény dominál, így célszerű minél könnyebb feladatokat adni az ebnek. A kiképzés hagyományos nyomkereséssel kezdődik, majd a gazdi megkeresése lesz a feladat. Az eb minden esetben egyedül dolgozik, és kizárólag az orrára tud hagyatkozni. Amikor ez már eredményesen megy, idegeneket kell megkeresnie egy adott szagminta alapján, ingergazdag környezetben. A különbség mindössze annyi, hogy itt már a gazdája is segítségére van, Aki szintén nem tudja, hol van a keresett személy, hiszen akkor tudtán kívül arra vezethetné a kutyát. A hagyományos módszer esetében a földön helyezkednek el a nyomok, a mantrailing esetében a kutya az orra magasságában szimatol.

A mantrailing előnyei

A magabiztos kutyák boldog kutyák. A mantrailing növeli az ebek önbizalmát, és segíthet viselkedési problémáik leküzdésében vagy csökkentésében. Új szintre emeli a gazdi és az állat közti kötődést, bizalmat. Napjainkra már Magyarországon is egyre többen, a világ számos táján pedig tömegesen űzik ezt a tevékenységet kikapcsolódásként. Amennyiben szívesen belevágnál kutyáddal, akkor elengedhetetlen a kifejezetten sportolóknak kitalált képzés, mely során az ebek elsajátíthatják a nyomkövetést alapjait. Hobbiszinten ezt bármilyen kutya és gazdája végezheti, de akár 10-20 km-es sétákról is szó lehet, így nem árt a megfelelő kondíció.

kutya nyomkövetése kutya szaglása kutyás sport mantrailing nyomkövetés nyomkövető kutya nyomozókutya szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink