hirdetés

A világ 20 legjobb mentőkutyája között szerepel Zulu, a magyar tehetség

Ferenczi Deborah

2022. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

A mentő-, nyomkereső és személykereső kutyák a rendőrség, a TEK és a katonaság számára hatalmas segítséget tudnak nyújtani olyan esetekben, amikor a nyomkövetéshez nem elegendőek az emberi képességek. Ilyenkor az állatok különleges képességeire kell hagyatkoznia egy teljes mentőalkulatnak.

hirdetés

Az eltűnt személyek felkutatása során elengedhetetlen az állatok tűpontos szimata, illetve nyomkövető képessége. Sok rendkívül sikeres és tehetséges kutyát tart számon országunkban is a Magyar Mentőkutyák Országos Szövetsége. Ezek közül is az egyik talán legkiemelkedőbb tehetség Zulu, aki a világ 20 legjobb mentőkutyája közé került.

Zulu a világ legjobbjai között

Zulu, a mentőkutya képes volt teljesíteni a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) legmagasabb szintű területkutató vizsgáját, a Mission Readiness Tesztet. Ez a szervezet azokat a kutyákat gyűjti össze, akik a lehető legjobbak a szakterületen belül. Az, hogy ennek az egységnek tagja lehet Zulu, hatalmas megtiszteltetés, hiszen az egész világon mindössze 20 kutyának sikerült ezt a címet megszereznie.

Milyen vizsgát kellett teljesítenie Zulunak, hogy kiérdemelje ezt a címet?

Az adott klubba való belépés feltétele egy nagyon magas elvárásokkal rendelkező vizsga. A feladatot elvégző kutyáknak 3 napon keresztül kell kiválóan teljesíteniük ahhoz, hogy végső soron elnyerjék ezt az igazán megtisztelő címet. Nappali és éjszakai személykereséseket kell sikeresen teljesíteniük viszontagságos körülmények között, ezzel is bizonyítva, hogy bárhol képesek megtalálni a bajbajutott személyeket. Sokszor olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint a sziklás, erdős területek. Továbbá az egységek arról is számot adnak, hogy mennyire felkészültek a GPS és a más jellegű tájékozódási eszközök szakszerű használatában. Így a vizsga során nem csupán a kutyát, de az egységet is tesztelik, hogy alkalmasak-e arra, hogy a világ legjobbjai közé tartozzanak.

Az alábbiakban a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség hivatalos mentőkutyás vizsgájáról tekinthető meg egy rövid kisfilm. 

Mint a videóban is látható, ténylegesen nagyon komoly vizsgán és megmérettetésen kell keresztül menni azoknak az alakulatoknak, akik vállalják, hogy megküzdenek ezért a megtisztelő címért. Az alábbi magyar mentőkutyás egységek szintén érvényes MRT minősítéssel rendelkeznek területkutatásban:

  • Kiss Ágira és Daor – Kutyák Határok Nélkül Alapítvány/FKI
  • Csepregi Annamária és Nova – Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület
  • Tóth Attila és Zulu – Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Mentőkutyás egységek akik a múltban megszerezték a minősítést:

életmentő kutya híres kutya hős kutya mentőkutyák mentőkutyás egységek Mission Readiness Test Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink