hirdetés

Barry, a hős bernáthegyi: a kutya, aki 40 embert mentett meg a fagyhaláltól

László Enikő

2020. december 20

A Szent Bernát-hágó kolostorában élt Barry több mint negyven ember életét mentette meg a fagyhaláltól. Tiszteletére a mai napig egy ottani bernáthegyit mindig róla neveznek el.

hirdetés

Az Alpok nem éppen a legbarátságosabb hely az emberek számára. Fagyos csúcsai között sajnos rengetegen vesztették már életüket az idők során lavinák, éh- vagy fagyhalál által. Ám szerencsére, mióta a mentő- és lavinakutyák elterjedtek, erre egyre ritkábban van példa. Az egyik leghíresebb hegyi mentőeb Barry, a bernáthegyi, akinek több mint negyven ember köszönhette életét.

A kutyák a hó alól is kiszagolják a bajba jutottakat.

A mindenes bernáthegyik

Svájcot és Olaszországot a Nagy Szent Bernát-hágó köti össze. Itt található a Szent Bernát kolostor, amit 1050-ben alapítottak. A hely többszáz éve zarándok- és menedékhely a zord hegyeket járók számára. A kolostor szerzeteseivel együtt éltek a bernáthegyik, akiket tenyésztettek is, hiszen remek szolgálatot tettek az emberek számára. A kutyák életük kockáztatásával siettek a bajbajutottak segítségére, akik gyakran elakadtak a hóban, baleset érte őket vagy eltévedtek.

Egy 1707-ből származó feljegyzés így ír a hős kutyákról (forrás: Szinák János, Veress István: Ó, azok a csodálatos ebek!):

Csodálatos ebeket tenyésztenek itt, melyek rendkívüli bölcsességgel rendelkeznek, fantasztikusan éles a szimatuk, és gyakran még a 8-10 méter mély hó alól is kimentik az embert.”

A szerzetesek nagy hasznukat vették az ebeknek több területen is. Nem csak embereket mentettek, de védelmezték is a kolostort. Egy legenda szerint egyszer a megpihenni vágyó banditák távozásukkor magukkal akarták vinni a pénzes ládát. A szerzetesek nem mertek ellenszegülni az erőszakkal fenyegetőző tolvajoknak, így hát elvezették őket a dobozhoz. Ott azonban óriási, vicsorgó bernáthegyik fogadták a rosszakarókat, akik így már nem is szándékoztak semmit sem eltulajdonítani, inkább sietősen távoztak.

Szerzetesek bernáthegyivel.

De a bernáthegyik a házimunkából is kivették részüket. Segédkuktaként is szolgáltak, egy olyan szerkezetbe fogták őket, melynek segítségével ők forgatták a nyársakat, amikor készült az étel. Később ételhordóként is megállták helyüket. A kutyákra edényeket erősítettek, és így mentek a legelőkre tejért és vajért.

A mentőkutyák

A kolostor kutyáinak speciális oktatása 1750 körülre tehető, ettől kezdve egyre kevesebb baleset fordult elő a hegyekben. Szent Márton napjától (november 11) május 15-ig minden nap egy szerzetes ereszkedett le az utasokkal a hágóig, este pedig újabbakat kísért fel. Hozzájuk általában egy vagy két eb csatlakozott. A csodálatos bernáthegyik felkutatták az eltévedt embereket és a vastag hótakaró alatt is megtalálták a helyes ösvényt.

A kolostor kutyái.

A bernáthegyik olykor megérezték egy-egy lavina közeledtét is. Feladatuk leginkább az volt, hogy segítsék az emberek közlekedését. Hatalmas testüknek és izmos lábaiknak köszönhetően eltolták a havat az útból, így a mögöttük haladók könnyebben tudtak lépni. Ha lavina által betemetett élő emberre bukkantak, azonnal kaparni kezdték a havat. Amikor azonban az áldozat már nem élt, a kutya egyszerűen csak lefeküdt a megfelelő helyen.

Napóleon hatalmas seregét is bernáthegyik kísérték át a hágón.

Barry története

1800-ban megszületett Barry, a világ egyik leghíresebb bernáthegyi kutyája. Szolgálata során több mint negyven embert mentett meg. A legenda szerint egyszer egy kisfiút ásott ki a hóból, testével felmelegítette, majd hátára vette és úgy vitte hazáig. A történetet sokan cáfolják, mert egyesek szerint az eredeti mese jóval Barry születése előtt alakult ki.

Barry és a kisfiú legendája rengeteg alkotáshoz adott ihletet. A háttérben a híres kolostor látható.

Barry-t és a kolostor bernáthegyi kutyáit gyakran ábrázolják rumos hordóval a nyakukban. Azonban sokak szerint ez csak egy festő kitalációja, aminek nincsen valóságalapja, tehát nem volt semmiféle hordó az itteni ebek nyakában, legalábbis fennmaradt bizonyíték nem található róla.

Az akkori bernáthegyik rövidszőrűek és kevésbé masszív testfelépítésűek voltak, mint a mai példányok.

Barry halálát is legenda övezi. Egy párizsi kisállat-temetőben található emlékművén ez áll: 40 embert megmentett, a 41. megölte. A történet szerint ugyanis egy vadász farkasnak nézte a hős kutyát, aki éppen menteni indult, és lelőtte. Ezt azonban cáfolják, mivel Barry kitömött teste megtekinthető a Berni Természettudományi Múzeumban, és nincsen rajta golyó általi sérülés. Valójában Barry-t 1812-ben nyugdíjazták és két évvel később végelgyengülésben hunyt el.

Barry, a Berni Természettudományi Múzeumban. Fejét 1923-ban átalakították, hogy jobban hasonlítson a kor bernáthegyi kutyájára.

Barry öröksége

A hős mentőkutya tiszteletére halála óta mindig elneveznek egy, a kolostorban élő bernáthegyit Barry-nek. Mindig a legrátermettebb kaphatta meg ezt a becses nevet. A híres eb egyik utódja, Barry II. egy rettentően hideg decemberi éjszakán olasz turisták megmentésére sietett, amikor gazdája kimerült és teljesen átfagyott. Képtelen volt tovább menni. A férfi a sálját a kutya nyakára kötötte, és próbálta rábírni, hogy menjen, és hozzon segítséget. Az eb kisvártatva megértette, mit akar tőle gazdája, és még időben visszatért hozzá a segítséggel. A hős kutya sajnos tragikus sorsra jutott. Egy mentés során szakadékba zuhant, ahol két nap múlva találtak rá megfagyva.

A hágón, amikor az idő is engedi, túrákat szoktak szervezni Barry és a bernáthegyik tiszteletére.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Barry (dog))

Barry bernáthegyi életmentő kutya híres kutyák hős kutyák mentőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink