A kutya, aki megmentette a fagyhaláltól a lezuhant hegymászót: 13 órán át melegítette, mire megtalálták

Ferenczi Deborah, 2022. június 3 - Képek: Facebook 

Megható történet terjedt el az interneten januárban egy hegymászóról, akit 13 órán keresztül melegített a kutyusa annak érdekében, hogy életben maradjon. A férfi az ebnek köszönhetően nem halt fagyhalált, és az eset után szerencsésen fel is épült. Fél év elteltével már mindketten remekül vannak, a kapcsolat pedig az esetnek köszönhetően csak még jobban elmélyült.

Miután Grga Brkic körülbelül 150 métert zuhant le egy meredek jéglejtőn, súlyos sérüléseket szenvedett, meg sem bírt mozdulni. Szinte lehetetlen volt a túlélés, ugyanis az éjszaka már közel volt, így fennállt a fagyhalál veszélye.

A kutya, aki megmentette a fagyhaláltól a gazdáját

Ugyan a mentőcsapatok még idejében kiérkeztek, maga a mentés 13 órát vett igénybe. A férfi szerencséje az volt, hogy kutyusa ráfeküdt reszkető gazdájára, és a súlyosan sérült Brkic-et egy éjszakán át melegen tartotta a fagypont alatti körülmények között. A horvát hegyi mentőszolgálat (Hrvatska Gorska Sluzba Spasavanja/HGSS) szerint a kutya kétségtelenül megmentette Brkic életét.

Az alábbi videón látható a mentés folyamata:

A baleset

A baleset a Paklenica Nemzeti Parkban történt, a Vaganski Vrh-n, amely Horvátország legnagyobb hegylánca, és a Velebits legmagasabb csúcsa. Újév napján 18:30 körül Brkic, a kutyája, (aki egy 6 hónapos alaszkai malamut, North) és két partnere ereszkedett le Vaganski Vrh csúcsáról a menedékhelyre. Miközben átkeltek egy meredek ösvény különösen jeges szakaszán, amelyen North vonakodott átkelni, Brkic megpróbálta a vállán átvinni a kutyáját a jégen. Ezen a ponton megcsúsztak és közel 150 métert zuhantak a leges lejtőn. Miután Brkic az alsó lábszárán és a bokáján is súlyos töréseket szenvedett, képtelen volt megmozdulni. A barátai, akik nem tudtak leereszkedni hozzá, gyorsan hívták a mentőket, akik  éjfélkor értek el a baleset helyszínére. Másnap reggel 7 óra 55 perckor a csúcs alján lévő egészségügyi szolgálatnak adták át a sérült férfit, majd kórházba szállították.  27 mentős vett részt az akcióban.

Annyi bizonyos, hogy ha a kutyus nem feküdt volna rá gazdájára, és nem melegíti, az meghal, mire odaérnek hozzá a mentők. A történtek óta Brkic teljesen felépült, és boldog gazdija annak a kutyusnak, akinek az életét is köszönheti.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon