hirdetés

A kutya, aki megmentette a fagyhaláltól a lezuhant hegymászót: 13 órán át melegítette, mire megtalálták

Ferenczi Deborah

2022. június 3 - Képek: Facebook 

Megható történet terjedt el az interneten januárban egy hegymászóról, akit 13 órán keresztül melegített a kutyusa annak érdekében, hogy életben maradjon. A férfi az ebnek köszönhetően nem halt fagyhalált, és az eset után szerencsésen fel is épült. Fél év elteltével már mindketten remekül vannak, a kapcsolat pedig az esetnek köszönhetően csak még jobban elmélyült.

hirdetés

Miután Grga Brkic körülbelül 150 métert zuhant le egy meredek jéglejtőn, súlyos sérüléseket szenvedett, meg sem bírt mozdulni. Szinte lehetetlen volt a túlélés, ugyanis az éjszaka már közel volt, így fennállt a fagyhalál veszélye.

A kutya, aki megmentette a fagyhaláltól a gazdáját

Ugyan a mentőcsapatok még idejében kiérkeztek, maga a mentés 13 órát vett igénybe. A férfi szerencséje az volt, hogy kutyusa ráfeküdt reszkető gazdájára, és a súlyosan sérült Brkic-et egy éjszakán át melegen tartotta a fagypont alatti körülmények között. A horvát hegyi mentőszolgálat (Hrvatska Gorska Sluzba Spasavanja/HGSS) szerint a kutya kétségtelenül megmentette Brkic életét.

Az alábbi videón látható a mentés folyamata:

A baleset

A baleset a Paklenica Nemzeti Parkban történt, a Vaganski Vrh-n, amely Horvátország legnagyobb hegylánca, és a Velebits legmagasabb csúcsa. Újév napján 18:30 körül Brkic, a kutyája, (aki egy 6 hónapos alaszkai malamut, North) és két partnere ereszkedett le Vaganski Vrh csúcsáról a menedékhelyre. Miközben átkeltek egy meredek ösvény különösen jeges szakaszán, amelyen North vonakodott átkelni, Brkic megpróbálta a vállán átvinni a kutyáját a jégen. Ezen a ponton megcsúsztak és közel 150 métert zuhantak a leges lejtőn. Miután Brkic az alsó lábszárán és a bokáján is súlyos töréseket szenvedett, képtelen volt megmozdulni. A barátai, akik nem tudtak leereszkedni hozzá, gyorsan hívták a mentőket, akik  éjfélkor értek el a baleset helyszínére. Másnap reggel 7 óra 55 perckor a csúcs alján lévő egészségügyi szolgálatnak adták át a sérült férfit, majd kórházba szállították.  27 mentős vett részt az akcióban.

Annyi bizonyos, hogy ha a kutyus nem feküdt volna rá gazdájára, és nem melegíti, az meghal, mire odaérnek hozzá a mentők. A történtek óta Brkic teljesen felépült, és boldog gazdija annak a kutyusnak, akinek az életét is köszönheti.

a hónap kutyái bátor kutya életmentő kutya mentőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink