hirdetés

Magyar mentőkutyák segítenek Törökországban: a Baptista mentőcsapat eddig 7 túlélőt talált

László Enikő

2023. február 10 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola /Képek: Kröpfl Erzsébet – Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

„Sok az utórengés. Utcán és autókban élnek az emberek. Tüzet raknak mindenütt, raknak rá minden szemetet, sok a füst” – üzente nekünk tegnap délután a törökországi mentésben részt vevő dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője.

hirdetés

Megmozdult a világ, hogy segítsen Törökországban és Szíriában a pusztító földrengés után. A magyar mentőcsapat tagjaként jelenleg Antakya városában küzd az emberéletekért dr. Mezősi Tamás és mentőkutyája, Trafi.

Dr. Mezősi Tamás és Trafi; Löcher Zsuzsanna katonaorvos és Scotty /Fotó: Kröpfl Erzsébet – Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Eddig 7 túlélőt sikerült kimenteniük

A Baptista mentőcsapatnak eddig hét túlélőt sikerült kimenekíteniük. Kora reggeltől késő estig tart a kutatás. Nagyon fáradtak már, de a megmentett életek erőt adnak nekik a fizikailag és lelkileg nehéz munkához. Mezősi Tamás elmondta:

„Annyira elkapott minket a lendület, hogy életeket mentsünk, hogy szerdán még az előre eltervezett váltásokat sem tartottuk és a csapat minden tagja egész nap dolgozott. Az első napokban a legnagyobb az esélye annak, hogy élő embereket találjunk a romok alatt, ami az idő múltával sajnos egyre csökken. Munka közben volt lehetőség arra, hogy szusszanjunk egyet és pihentessük a kutyáinkat is, miközben a jelzésüket műszerekkel ellenőriztük, és a túlélők kiemelésének megszervezése alatt is. A csapatunkba tartozó emberek és kutyák jól vannak, nem sérültünk meg a romok között.”

Fotó: Kröpfl Erzsébet – Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Trafi kivételes tehetség

Dr. Mezősi Tamás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője mentőkutyázással kezdte a pályafutását, amit tovább folytatott a vakvezetőkutya-képzés mellett. Trafit is ő képezte. Jelenleg Trafi az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is. Tamás és Trafi a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport tagjaként, a Kutyákkal az Életért Alapítvány színeiben tartózkodik Törökországban.

életmentés életmentő kutya földrengés keresőkutya mentőkutya romkutató kutya Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink